Monthly Archives: March 2011

problema cainilor

Observ ca in ultima vreme in Bucuresti s-au strans toti dobitocii care manifesteaza impotriva omorarii cainilor fara stapan. Ei nu vin cu solutii, vin doar cu cacaturi gen “si cainii au suflet”, “nu e vina lor” si alte asemenea ineptii.

Scriu articolul asta ca mi-a sarit mustarul cand am citit pe hotnews un articol despre niste retardati dintr-o asociatie numita save teh dogs care sustin ca omorarea cainilor fara stapan nu va duce la scaderea numarului lor de pe strazi. Mie imi scapa logica asta: omoram orice caine gasit pe strada si dup aia ce ? o sa faca respawn intr-un alt loc din oras de parca am fi intr-un joc ? Adica inteleg ca astia cu protectia animalelor sunt putin dusi, da trebuie sa fii lovit rau de tot in cap sa spui ca daca omori toti cainii de pe strada numarul lor va ramane constant.

Ce-i doare pe ei: ca indiferent de numarul de caini, numarul oamenilor muscati a ramas constant: doar vreo ~ 13-14.000 pe an in Bucuresti. de parca na, ce dracu conteaza niste oameni muscati de caini si scosi din productie (unii definitiv) versus “saracele suflete nevinovate de caini”.

Observ ca nimeni n-are probleme cu omoratul cainilor fara stapan, doar noi in cacatul asta de tara avem dileme d’astea existentiale. Am rezolvat-o cu strazile, spitalele, coruptia, somajul si alte rele sociale, acu trebuie sa rezolvam si ONG-urile.

Astia de la ONG-uri latra ca’s platiti sa latre. Cum zicea un comentator: daca n-ar mai fi caini, ONG-urile nu si-ar mai justifica activitatea si n-ar mai primi bani, de unde rezulta ca aia de “lucreaza” acolo vor trebui sa-si gaseasca un job unde chiar trebuie sa produca ceva. Si asta e un incentive foarte puternic sa te opuii unei legi utile doar ca sa nu-ti cauti job.

M-am plimbat prin Londra, Paris, Praga, Viena si alte orase noapte pe diverse stradute si n-am vazut un caine si nici nu mi-a fost frica c-o sa ma ia la alergat o haita de caini care se plictisesc. Aici exista doua variante: fie la aia nu sunt caini ca nu le prieste, fie i-au omorat cum se cuvine si au rezolvat problema fara tam-tam si tot felul de batuti in cap care sa protesteze impotriva lor.

Eu personal i-as lua pe toti iubitorii astia de animale si i-as inchide intr-un tarc cu toti cainii prinsi de pe strada. Sa-i vad daca o sa fie muscati au ba, si daca o sa fie muscati sa-i vad cum o sa zambeasca, n-o sa se planga ca au nevoie de ajutor ca doar “sunt niste biete suflete nevinovate” cainii astia.

Astept cu nerabdare sa se nasca si asociatii pentru protectia soarecilor, sobolanilor, tantarilor si altor lighioane… ca si ele tot suflete nevinovate sunt, de ce sa fie discriminate ?

Nu pot decat sa termin postul asta cu un calduros “muriti ma in bezna cu cainii vostri”!

cisco expo 2011

Azi m-am dus pentru prima oara sa vad cum e la Cisco Expo. Si e misto, cre’ca o sa ma abonez la evenimentul asta, sa nu mai zica unii ca “asta era ultimul loc in care ma asteptam sa te vad” din motive ca firma unde activez vinde Juniper :)

Keynote-urile au fost foarte interesante: ambasadorul SUA in Romania a mai palmuit putin guvernul ca nu construieste infrastructura sa ne putem dezvolta si sa iesim si noi o data din mocirla; de la Raed Arafat am aflat prin telepresence ca au intre cateva spitale un sistem de transmisii date pentru diagnoze remote, ca au inceput un proiect in parteneriat cu Vodafone sa puna sisteme de transmisii date pe ambulante date astfel incat paramedicii sa obtina informatii de la doctori specialisti si sa poata trata mai eficient pacientii in drum spre spital – ocazie cu care am aflat ca OMV Petrom a dat o mare sponsorizare pentru niste spitale pentru sisteme din astea; VP of Marketing a avut de spus niste chestii misto pe care le-am uitat – prea multa informatie dintr-o data.

Breakout session-urile la care am fost eu au fost despre implementarea de Cisco NAC in Unicredit, Vodafone stuff si Innova. La ultimul am plecat ca era extrem de plictisitor nenea ala.

La Cisco NAC a fost misto prezentarea pana la partea de Q&A unde au fost si vreo doi neni care nu mi-au lasat impresia ca au priceput ceva si au pus niste intrebari complet pe lanaga de l-au lasat in ceata pe tipul de presales de la Datanet.

Vodafone au avut o prezentare misto ce retea au, cum a evolut asa frumos pe milestone-uri pe partea de date. Partea funny e ca in spatele meu erau unii de la un alt operator: Orange, Cosmote sau Romtelecom – n’as sti sa zic care pentru ca nu se vedeau ecusoanele care ziceau ca ce misto, ca si ei tot pe locul 1 sunt. Imi venea sa le zic sa aiba grija sa nu cada de pe podium de la atata inghesuiala :))

Innova a avut un titlu misto de prezentare, da nenea ala ar trebui sa se lase de prezentari. M-a plictisit ingrozitor si am plecat.

Pentru power session am ales partea de VDC, unde am stat jumate ca m-a luat un somn rau si nu puteam sa ma mai concentrez. Familia de switch-uri Nexus e misto – am vazut si’un Nexus 7000 real life si este “an one big motherfucking switch”. Iar viziunea lui Cisco despre DataCenter e misto si din demo-urile live pe care le-am vazut, e foarte usor de pus in practica. Bani sa ai, ca nu cre’ca’s ieftine jucariile alea.

Nu mi-au placut doua lucruri la Cisco Expo: era al dracu de frig in salile de prezentari, iar masa a fost servita fix in dreptul usilor de acces in sali… multi oameni => inghesuiala aiurea si abia gaseai un loc sa mananci. Au compensat un pic prin mancarea buna. Asta e unul din motivele pentru care-mi place la Marriot la evenimente.

Ce mi-a placut: introducerile prezentatorilor din prima parte a zilei, muzica, modul de sustinere al prezentarilor si filmuletele. Oamenii astia stiu sa faca spectacol.

final frontier

Azi fusei cu piticul din dotare la Final Frontier. Am vazut carti and stuff, oameni de deseneaza comic books si board games.

Cred ca din punctul meu cea mai interesanta chestie a fost lupta cu roboti organizata de RoboFun. Ce mi s-a parut si mai cool era ca au participat si niste gagicute cu robotei de lupta :)

S-ar putea sa reiau proiectul meu de a face un tanc telegghidat prin radio :)

idei de chestii de facut la intalniri de business

Io din cand in cand ma mai scap pe la intalniri cu diversi clienti/parteneri ai corporatiei unde activez. Si ca la orice intalnire, daca nu ne-am mai vazut schimbam carti de vizita intre noi. Sa fie kosher treaba (ca tot invata piticul din dotare hebrew). Si unii au niste titluri foarte misto pe cartile de vizita, altii chestii normale si altii functii sau departamente la care nu-mi dau seama ce-ar putea face.

Dar sa revenim la aia care imi dau seama ce presupune job-ul lor. Unii dintre ei imi lasa parerea ca au job title-urile alea la misto sau si le-au cumparat de totii banii de i-au avut in buzunar.

Eh, io am ceva cu aia care au chestii misto trecute pe cartea de vizita. Si cam atat e misto.

Ma gandeam azi ca ar fi o experienta interesanta sa iau un pix cu mine si in functie de cate tampenii debiteaza interlocutorul sa-i mai tai cate un cuvant din job title. Daca raman fara cuvinte de taiat si omul tot vorbeste, l-as intrerupe si l-as ruga sa se duca sa-si mai cumpere un job title.

Exista si varianta sa-l ascult si la sfarsit sa-i sugerez sa se duca la HR si sa ceara alte carti de vizita, ca sigur i-au gresit job title-ul pe cele curente.

Dileme, dileme, dileme.

[geek stuff] Check Point command line policy install

Sa zicem ca dintr-un motiv oarecare, fw fetch smartcenter_ip nu mai merge pe un modul de firewall iar singura solutie e sa faci o instalare de politica de securitate. Ca sa faci asta, in mod normal iti trebuie SmartDashboard. Da sa zicem ca n-ai. Ca d’aia Murphy vegheaza asupra noastra. Ce-i de facut ?

Pai, pe SmartCenter se fac urmatoarele operatiuni:

1. sa schimba directorul curent in $FWDIR/conf

Aici trebuie sa stii cum se cheama numele politicii de securitate. Daca n-ai redenumit-o pe aia implicita, se va chema Standard. Daca ai redenumit-o si nu mai stii, un ls -lh *W in $FWDIR/conf iti va spune cate politici ai si ar fi bine sa-ti aduci dupa aia aminte cum se cheama aia de trebuie instalata pe modulul de firewall.

2. se ruleaza comanda fwm gen Standard > Standard.W de unde o sa reiasa un output de genul:

# fwm gen Standard > Standard.W

Warning: Anti-Spoofing is not configured for some interfaces and gateways. This will allow address spoofing through these gateways.
Anti-Spoofing should be configured on the following objects: Gateway: fw01, Interface: External.110 Gateway: fw01, Interface: External.120

Daca da doar mesaje de avertizare e OK si se trece la urmatorul pas

3. pentru a instala politica de securitate pe modulul de firewall de ruleaza comanda fwm load Standard fw01 (fw01 fiind numele modulului de firewall). In principiu o sa scoata un output de genul:

# fwm load Standard.W fw01

Installing policy on R70/R71 targets:  Warning: Anti-Spoofing is not configured for some interfaces and gateways. This will allow address spoofing through these gateways. Anti-Spoofing should be configured on the following objects: Gateway: fw01, Interface: External.110 Gateway: fw01, Interface: External.120

Standard.W: Security Policy Script generated into Standard.pf
Standard: Compiled OK.
Installing Security Gateway policy on: fw01 …
Security Gateway policy installed successfully on fw01…
Security Gateway policy installation complete
Security Gateway policy installation succeeded for: fw01

Cam asta e. Ca tot e sambata, putem s-o trecem la categoria chestii pe care le face sin sambata seara :))

[geek stuff] hp ilo3 advanced

Pentru un proiect am luat de la HP niste servere DL380 cu iLO3 Advanced.

Pe la diferiti oameni m-am mai dat cu iLO sa sa fac un recovery la sistem remote, sa pot intra pe consola, etc.

Azi a fost prima oara cand m-am dat cu iLO Advanced. Care e super jmecher: are client de conectare si in .NET si am reusit sa scap de Java pe computer, imaginea se vede super bine pe consola remote, are un lag foarte mic si cred ca mi se trage si de la wireless ca mai sughita din cand in cand. Pot sa montez fisiere ca foldere remote, pot sa inregistrez ceea ce fac si sa dau play dupa la inregistrari.

Si ce mi s-a parut foarte tare ca bling: face grafice la consumul de curent si ti le arata asa frumos. Trebe sa sap prin SNMP sa vad daca pot sa trag cumva valorile alea sa le pun laolalta cu alte grafice.

Mai sap maine prin server, ca am vazut ca are ascuns foarte bine un slot de SD Card, sa vad ce pot rula de pe el.

vienna, martie 2011

Putin shopping, putin plimbat, putin baut :)

Daca tot m-am apucat sa-mi schimb stilul de imbracat acu juma de an, m-am pregatit din timp cu panfori de vara: Geox Respira de la Humanic. Ieftin si bun.

Am descoperit Prosecco, vin spumant italian. Care e bun. Dar e sec. Si cum io nu prea am baut chestii d’astea fancy, l-am baut fara prea multa apa. Si’acu mi-e sete. Da invatam si data viitoare nu mai gresim.

Am invatat sa configurez echipamente de la Ruckus Wireless. Acu cica sunt si instructor pe asa ceva, ca deh, am rulat la testul de prezentare.

Am fost la Schonbrunn Zoo, care e printre cele mai vechi gradini zoologice din lume si am vazut o caruta de animale si pasari si lighioane.

Azi-dimineata era cat p’aci sa pierd avionul din cauza telefonului. Care telefon azi-noapte si-a pierdut semnalul si dintr-un motiv care-mi scapa, a ramas blocat sa ceara PIN-ul de la SIM. Si din cauza ca isi actualizeaza ora automat, si-a pierdut si ceasul nefiind inregistrat pe nici o retea. Drept urma a sunat din parti. Noroc ca m-am culcat relativ devreme aseara si m-am trezit pe la 8 si 26 asa. Am zis repede niste chestii de morti si raniti la telefon, spalat, imbracat, cerut repede taxi la hotel, luat un paharel mic de cafea pe drum pe post de mic dejun si fuga spre aeroport. Unde am terminat cu formalitatile cu vreo 15minute inainte sa se dea drumul la imbarcare. Si uite asa s-a dus pe penis tot planul meu de aproximativ de doua ore de shopping duty-free. Data viitoare o sa urmez sfatul receptionerei de la hotel: imi programez la receptie wake-up call.

Marriot Courtyard e cam sugus asa la partea de Internet ca merge incet si e excesiv de scump.

wireless, ziua 4

Azi m-am dus cheaun de somn un pic sa-mi fac datoria de prezentator sa ma verifice corporatia de produce AP-uri ca am calitati de trainer si sa-mi dea dreptul sa tin cursuri.

I ruled.

Mai am sa vad cum rahat adaptez laboratoarele astora sa mearga in VMware ESXi sa nu trebuiasca sa pun 3 laptop-uri pe post de VMware server cum astia setup-ul recomandat.