Monthly Archives: April 2011

san stuff, take 3

Azi m-am mai jucat putin cu SAN-ul nou si am descoperit ca daca merg pe recomandarile hitachi, scot cam ~ 200MB/sec scriere/citire pe raid groups. Daca in schimb pun VMware-ul sa foloseasca un singur path catre discuri, atunci rata de citire ajunge la ~ 360MB/sec.

Acu sunt la partea cu WTF, sa ma prind ca morti si raniti are de se comporta asa.

esxi, take 1

Tot weekend-ul m-am jucat cu VMware ESXi 4.1 Update 1 legat la maretul SAN.

Si am facut aproape toate tampeniile posibile pe el: cluster; activat Fault Tolerance pentru 2 masini virtuale, un Linux si-un Windows si facut failover si alte cele; lasat DRS-ul sa-si faca de cap si sa reaseze masinile virtuale unde crede el de cuviinta in cluster sa fie clusterul balansat cum trebuie; am dat drumul la compilat un kernel si am initiat un VMotion de pe un host pe altul: a mers compilarea chiar daca masina se muta dintr-o parte in alta.

Acu sunt curios ce-o sa iasa, am dat la toti linucsii sa faca “find / -print” de cateva zeci/sute de mii de ori sa stresez si CPU-ul si conectica pe FC la SAN, iar pe o masina sa compileze tot anul la 2.6.38 vanilla.

Daca nu mi-ar fi asa lene, as aloca niste adrese IP si la Windowsii aia si as rula pe ei un CpuBusy.vbs doar asa… sa fie burn-in -ul cat mai realist, eventual si-un IOMeter. Cre’ca am sa fac asta maine.

Pe legaturi de 100Mbps, dureaza la nesfarsit un VMotion – iar cateodata chiar nu se realizeaza, zice VMware ca “se schimba memoria mult prea des versus latimea de banda disponibila pentru acest proces, drept urmare se face abort”. Asa ca le-am conectat la un switch gigabit si acum e mult mai bine.

Windowsul a decis ca desi e proaspat instalat sa vrea sa se activeze asa de capul lui si sa nu astepte cele 30 de zile regulamentare inainte de a face asta si uite asa m-a suparat.

Overall ma declar fericit cu noua jucarie, astept s-o vad cum se comporta in productie.

san stuff, take 2

Dupa ce m-am mai jucat ceva cu noua jucarie, am reinstalat si serverele cu VMware si m-am pus pe facut masini virtuale: CentOS 5.5 si Windows Server 2008 R2 Enterprise: vreo 12 linucsi si 20 de Windowsi. Toti ruland pe acelasi server.

Inapoi la SAN: m-am apucat sa formatez (bine, io doar am dat comanda) volumele de 2TB de pe SAN (ca ESXi 4.1U1 nu stie de discuri mai mari de 2TB, cica s-ar fixa in ESXi 5 care apare in H2 2011). Si de ieri de la 12 tot formateaza la ele si exista ceva sanse sa termine pana maine dimineata sau pana la pranz. O parte cred ca are de face si cu faptul ca’s multe si prea mult I/O in paralel pe acelasi RAID Group nu face bine. Da macar beculeste frumos acolo.

Dupa formatare ma apuc sa fac teste sa vad cat I/O scot si de pe o gramada de discuri S-ATA mari.

san stuff

Acu ca am SAN si tot vreau sa ma laud cu el, azi am avut o mica intalnire de “knowledge transfer” cu un nenea de e bun prieten cu SAN-urile HDS si switch-urile FC de la Brocade.

Azi am facut zone, adaugat WWN-uri la zone, RAID Groups, LUNs si alte cele.

Dimineata cabland io de zor la fibre intre servere, storage si SAN switch mi-am dat seama ca de fapt nu am doua cai de a ajunge de la switch la storage, ci patru. pentru ca fiecare controller are 2 porturi FC. Si pentru ca am SAN super jmecher, ambele controllere sunt active, iar LUN-urile sunt active pe fiecare controller.

Dar, cea mai tare chestie: boot de pe SAN al unui server. Ii fac acolo o partitie sistem de cativa giga si ii zic la HBA de unde sa booteze. Si gata, pot sa pun servere diskless care o sa booteze foarte frumos. Cu ocazia asta am descoperit ca HBA-urile Qlogic 2562 cand scaneaza dupa LUN-uri pe Fiber Channel si descopera acelasi LUN pe mai multe cai nu-l listeaza de 2-4 ori, ci doar o singura data. Ceea ce e foarte misto ca n-ai dileme dupa de pe care LUN sa bootezi.

VMware stie de HDS si operatiunile de copiere/mutare de date sunt accelerate in sensul ca doar ii spune la storage ce sa copieze/mute de unde/unde si ala face treaba fara sa mai tragi datele pana la server si sa le trimiti inapoi la storage. Ceea ce e foarte cool ca scapi de unele penalitati.

Vroiam sa pun o poza cu ce pisici am facut io azi, da a iesit cam handicapata si acu chef de Visio n-am sa fac poze frumoase. Da intentionez sa pun una cand termin tot setup-ul.

Un alt motiv pentru care’s asa bucuros e ca legaturile FC sunt la 8Gbps.

Nu stiu daca are prea multa logica ce-am balmajit p’aci da’ sunt super excitat si bucuros de noua jucarie. Sper ca pana marti cand se termina mini vacanta de pasti sa am un cluster de servere vmware complet functional sa fac si io probe de stuff.

Si ca tot vorbesc de VMware, azi am dat-o un pic de gard cu managementul SAN-ului si i-am dat un reboot de control sa-si faca clear la niste useri logati. Eh, in tot acest timp aveam in VMware o masina virtuala pornita care n-a patit nimic intr-un interval de ~ 10minute pana s-a rebutat SAN-ul complet. Daca n-ar dura asa mult reboot-ul, i-as mai da unul de control in timp ce fac I/O in masina virtuala sa vad ce face VMware in situatia asta.

Acu ca am cam priceput cam cum sta treaba, ma duc sa desenez stuff sa fac cum trebuie interconectarile intre servere si LUN-urile de boot pentru fiecare.

jucarii noi

Azi am primit jucarii noi: Un sistem SAN de la Hitachi, doua switch-uri Fiber Channel de la Brocade si HBA-uri PCIe x8. Maine o sa le fac poze si cre’ca o sa le fac poze cand o sa le desfac pe bucatele din nou cand le-oi scoate din rack. Ca un sistem din ala incarcat cu discuri, surse si controllere e suficient de greu incat doi oameni sa-l miscam cu greu.

Acu mi-am laut de citit documentatie la sistem sa vad ce si cum. Ma gandeam ca n-ar fi stricat si-un contor Geiger ca tot scrie pe device-uri “Made in Japan”. Am intrat si io acu in grupul baietilor mari care au SAN :)

/me happy.

ruckus wireless

Mai acu cateva saptamani m-am dus la un training de wireless pentru produsele de la Ruckus ca era obligatoriu.

Joi cred mi-au venit kitul de demo: un ZoneDirector 1106 + 3 AP-uri ZoneFlex 7962. Cum joi am avut treaba si vineri mai toata ziua iar m-am plimbat pe ici pe colo, abia dupa-masa am apucat sa deschid cutia.

La corporatia unde activ, vineri dupa-masa sunt rezervate cam 2 ore in care cate un nefericit care trage paiul cel mai scurt trebuie sa faca cate o prezentare despre ceva sa se umple timpul. Fiind io asa bine-dispus, am “hijacked” un pic prezentarea unui coleg si am facut pe smecherul un pic sa le arat la colegi cat de misto e Ruckus: in aproximativ jumatate de ora am avut o retea wireless gata functionala si cativa colegi s-au dat pe net prin ea. Demonstratia de “forta” a inseamnat: scos controller-ul din cutie, conectat la retea, bagat in priza si pornit. Dupa ce a butat am trecut printr-un quick setup wizard de i-am pus IP si chestii si dat OK, scos din cutie un AP, bagat in retea, asteptat sa buteze -> inregistrare la controller -> firmware update -> reboot -> Wireless Network operationala. Al doilea AP a avut parte de acelasi tratament, iar dupa ce si-a facut update de firmware and stuff i-am scos cablul de retea si uite asa am facut un wireless mesh. Pe ceas maxim 30min cu toate cele.

Din nefericire, ca orice ferma care se respecta avem si un troll de serviciu care s-a gandit ca ar fi cool sa compare echipamente de cateva mii de parai cu un router din hypermarket de 100-150RON si sa intrebe care e mai bun :(

Acu trebuie sa citesc cum pisici dau factory defaults la jucarele ca marti cre’ca trebuie sa repet figura si sa fac iar o mica prezentare de jumatate de ora.

blackberry

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/click_online/9456798.stm

Un nenea l-a intrebat pe un gigi de la RIM cum e cu guvernul Indiei ai al UAE ca pot citi datele de pe telefoanelor utilizatorilor din acele tari. Si gig s-a suparat si si-a luat jucariile si a plecat. Nasol sa te intrebe lumea de ce dai acces tertilor la device-urile tale cand tu te lauzi sus si tare ca sunt sigure si nimeni nu poate citit datele alea, nici macar aia de la RIM. Un exemplu clar de ipocrizie si fuga de responsabilitate.

outside the box

Cateodata parca sunt batut in cap si gandesc cat e nevoie si nimic peste. Si chestia asta ma sperie. In mod normal cand am nevoie de gasit sau aflat ceva intreb, caut, sap. Cateodata stiu doar sa zic ca X trebuie sa stie si parca pur si simplu imi iese din cap ideea ca exista si alte moduri de rezolvare a problemelor. Si ma enerveaza ca simt asa ca ma corporatizez si devin drona :(

Cre’ca trebuie sa fac exercitii de “thinking outside the box” ca o data faceam asta si acu parca din ce in ce mai putin si vreau sa nu ma trezesc cu cutia inchisa si io inauntru.