bias 2015

Azi am fost la Bucharest International Air Show 2015, tinut la Romaero Baneasa. Am ajuns acolo pe la 11 dupa ce am ocolit un pic ca era mama omorului pe drumul spre Aerogarii.

Am prins un demo de la niste romani care se numeau Romanian Hawks in avioane din alea cu elice pentru acrobatii.

Dupa asta a fost o reprezentatie a Turkish Stars, echipa de acrobatie a aviatiei militare turce. Astia au zburat in F-5 supersonice si au facut tot felul de combinatie misto printre care: inverted climb, mirrored flight low altitude (adica fix cum a fost faza aia din Top Gun cand unul zbura normal iar altul cu capul in jos deasupra aluilalt), zbor in diverse tipuri de formatii in timp ce faceau manevre sincron.

A urmat un demo cu un elicopter Bell AH-1 Cobra detinut de Red Bull Austria. Acrobatiile au insemnat zbor la joasa inaltime, mers cu spatele, zburat inainte cu elicile perpendiculare pe sol, tonouri si altele.

Dupa asta a urmat un numar de parasutisti profesionisti, iar unii din ei au avut steagul Romaniei atarnat de el/ea (ca erau si femei in formatie) si s-a vazut misto de tot pe cer.

Niste MiG-21 Lancer au urmat ca demo al Romanian Air Force. Partea buna e ca MiG-urile sunt zgomotoase, iar la altitudine mica par ca zboara mai repede decat o fac de fapt, au dat si cu flare-uri – asta fiind o premiera pentru mine sa le vad live dintr-un avion.

IAR Puma 330 SOCAT, tot de la Romanian Air Force, au facut demonstratii de zbor similare cu cele facut de Cobra.

Urmatoarea demonstratie a fost facuta de un Eurofighter Typhoon al Royal Air Force, care a inceput foarte misto. La modul toata lumea se uita la ultimii parasutisti in timp ce aterizau si “out of nowhere” a aprut pe sestache Eurofighter-ul si pe la jumatatea “scenei” a dat drumul la after burners si s-a dus repede de tot in sus. A facut looping-uri, inverted climb, banking dintr-o parte in alta si alte chestii de nu stiu cum sa le numesc oficial. Bun nenea pilotul. Pentru ca se pare ca nu aveau voie supersonic, ca sa fac zgomot, o faceau din after burners, ceea ce a oferit un spectacol vizual misto.

A urmat o evolutie scurta a IAR-99 Soim, avion folosit de romani mai mult pentru antrenament pe supersonice.

Un exercitiu combinat de politie aeriana cu neutralizare de teroristi la bord in combinatie cu SRI a urmat dupa Soim. Pe post de avion deturnat a fost un An-30, iar MiG-21 pe post de politisti zburatori care au convins “teroristii” ca trebuie sa aterizeze. Dupa asta, SRI-ul a intervenit la sol si a neutralizat “teroristii” si a salvat ostatecii.

Desi suna bine, exercitiul asta a fost complet dubios, la modul ca anti-tero de la SRI s-a parasutat langa avion, iar vreo doi ceva mai departe (cred ca erau aia de trebuiau sa faca ocol sa ia tigari si cafea). A urmat apoi coborare in rapel dintr-un elicopter a mai multor luptatori care au luat avionul cu asalt. N-am inteles de ce s-au parasutat cand erau si unii care puteau cobori in rapel – in ideea in care nu stiu, trebuiau sa vina de la distanta mare. Luarea cu asalt a avionului fara a sti cine unde e mi s-a parut iar foarte dubioasa.

A urmat un exercitiu de MedEvec, ca un pasager de pe avion fusese ranit.

Dupa o mica pauza a fost un exercitiu de parasutisti militari care au simulat o interventie in camp deschis impotriva unor transportoare blindate, cu sprijin al unor elicoptere de transport cu mini-tun pe ele pentru “close air support”. Cel mai cool a fost ca s-a tras cu munitie de manevra si chiar s-a auzit super calumea.

Tot pe fondul acestui exercitiu s-a simulat venirea unui elicopter MedEvec, incarcarea ranitilor, restul de militari au fost luati cu IAR 330 si au plecat fiecare la treaba lui (MedEvac la spital si soldatii la baza). La terminarea exercitiului, TAB-urile au facut parada si au salutat multimea.

Tot la capitolul “Search & Rescue” a fost facut un demo de salvarea a ranitilor cu elicopterul in zone greu accesibile: zbor la punct fix, coborat cu targa din elicopter cu troliu, incarcat ranitul, adus sus. Demonstratia a fost facuta de Ministerul de Interne cu un Mil Mi-17. La exercitiul asta am nimerit aproape de gardul de protectie si desi cred ca eram la vreo 100+m de locul exercitiului, simteam grupa mare aerul dat la o parte de elici, mai ales cand statea fix in aer.

A inceput sa ploua si am vazut asa un mic exercitiu de acrobatie cu F-16, printre care venit incet-incet spre public si after burner dupa pentru efect ;)

Ce speram sa vad da n-a fost pana la pauza, A-10 Thunderbolt, mai ales ca erau doua la sol cu ceea ce parea munitie de manrevra deja incarcata pe lantul spre minigun. In schimb m-am uitat la ele cu atentie la sol ca puteai sa te apropii linistit de ele ca nu erau restrictii.

Altfel, Pakistan Air Force a venit cu un Il-78. Nu stiu de ce, ca avioane supersonice nu aveau cu ei sa zici ca trebuiau mereu reincarcate pana inapoi in Pakistan. Impresionant avion.

Overall a fost super-OK, mai ales ca demonstratiile erau una dupa alta, nu aveai timp sa te plictisesti deloc.

In alta ordine de idei: pisa-l-asĀ in gat la imbecilul si retardatul sinistru care a fost pe post de MC. Cat am stat acolo am fost pe modul Goosfraba. Era amuzant fix ca ruda aia retardata de o avem cu totii si de care nu putem scapa. Comenta parca era pe stadion la meci la tara. Am zis ca multe muie in directia lui? Cred ca era platit la sfarsit in functie de cate cuvinte a zis, ca altfel nu-mi explic de ce se baga peste prezentatorii straini, care au fost mega-profesionisti pe langa agariciul asta, futu-l in gat pe masa de cretin. Vorbea ca sa se auda pe el. Mama cat a putut sa ma enerveze. Si mai tare ma enerva ca fiecare tip de exercitiu avea muzica care trebuia si boxe erau peste tot, iar daca prostul satului tacea ar fi fost un show de exceptie. Dar nu, futu-i mortii lui, nu, a trebuit sa vorbeasca non-stop.

2 thoughts on “bias 2015

  1. Fa-ti rost de o statie care acopera air band (108 -> 137MHz) si asculti direct turnul de control al evenimentului si pe piloti. Nu mai stiu cat de superobsedata e Romania de teroristi, dar aici cand a fost show aviatic, zicea prezentatorul din 5 in 5 minute care e frecventa si ca ne invita sa ascultam direct “conversatia” in timp ce se intampla.

    Cam toata lumea din public (mai ales pasionatii) era cu casca in ureche si stiau toti care avion urmeaza sau ce urmeaza sa faca inainte sa-l vezi ;-)

  2. Tot ce mi-am dorit a fost sa moara si preferabil in chinuri ala de prezenta, ca a futut tot show-ul cu comentariile si glumele lui de cacat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.