ssh trick

Am un setup care ruleaza niste scripturi in cron care iau niste fisiere dintr-o parte si le muta in alta (asta fiind varianta scurta). Fisierele sunt aduse de la distanta pe sistem.

Catch-ul cu asta e ca daca fac un scp si ma prinde cron-ul la jumate de transfer, se mucifica operatiile de dupa, ca o sa ajung sa am un fisier intr-o stare nu tocmai cunoscuta. Asta s-ar putea rezolva verificand cumva integritatea fisierului inainte de a incerca sa-l mut, insa mi s-a parut un pic peste mana (ca trebuie sa adaug si partea de integritate la fisier, sa verific ce si cum si parca e prea multa bataie de cap).

Partea buna in schimb e ca daca pe Linux (cred ca pe *NIX in general) vrei sa muti un fisier dintr-o parte in alta pe aceeasi partitie, operatia este atomica, asa ca solutia de a ma asigura ca fisierul ala fie a ajuns tot intr-un director sau nu, este:

ssh user@host "cat - > ~/file1 ; mv ~/file1 ~/work/file1"  < file1

Ce face treaba asta? Un cat peste o conexiune ssh si apoi muta fisierul scris initial in ~/ intr-un alt director numit ~/work.

Nu este chiar perfect pentru ca presupune ca ssh nu se strica in timp ce se transfera fisierul. Treaba asta insa se poate fixa send-side verificand codul de eroare intors de ssh care va fi non-zero daca orice din tot lantul ala de comenzi nu functioneaza si atunci poti sa mai bagi o fisa cu transferul.

Nu e cine stie ce descoperire, dar pot sa-mi fac treaba elegant :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.