Monthly Archives: May 2009

juniper srx 3600, take 1

Cand n-am task sa scriu despre pro.ro, ma joc cu diverse jucarele simpatice. Saptamana asta am primit o bestie micuta de la prietenii nostri albastri, Juniper SRX 3600. SRX-ul este the latest shit in firewall-uri, la categoria pana in 30Gbps (~ 18Gbps IMIX) , cu dictai throuhput-ul pentru firme care imping multi gigabiti pe secunda si in acelasi timp simt nevoie sa fie filtrat traficul. Ieri doar l-am pornit, l-am vazut ca booteaza si l-am oprit, ca eram foarte aproape sa ramanem fara un coleg care era sa fie suflat de la birou de cele vreo ~ 12 ventilatoare cu care vine unitatea, mai ales ca era si un pic caldut in birou. Asa ca azi am facut poze la toate componentele, sa vada tot boborul cum arata dracia.

no images were found

Vineri dupa-masa e in plan sa-l lasam pornit si pot sa bag si io niste snippet-uri de configuratie si de inventory :) Vestea buna e ca daca am noroc, s-ar putea ca in curand sa ma joc si cu frate’su ala cel mai mare, SRX 5800. Pana atunci o sa ma joc cu bestiuta asta mica :)

pro.ro

Corporatia pentru care activez are o divize/departament care are un magazin online cu chestii de IT & Multimedia, pro.ro. Eh, cum e la moda sa faci reclama pe blog la chestii si cum CEO-ul corporatiei imi citeste blogul cu regularitate, am primit task sa scriu pe blog despre pro.ro, dupa ce a descoperit ca in nici un post n-am mentionat ceva vreodata despre asta. Bine, task-ul in principiu era sa scriu o data pe saptamana de pro.ro, da cum eu nici pentru mine n’apuc mereu sa scriu o data pe saptamana un post ceva, o sa zic pas si-o sa pun un banner ceva pe blog (sa vad unde). In felul asta am fi oarecum chit: corporatia mi-a dat server pe care sa hostez blogul, pun si io un banner la corporatie.

No scrisei si pe blog de pro.ro :)

10mbps

Timp de vreo doua zile eram convins c’am nimerit prin zona crepusculara sau ca cineva face misto de mine. Aveam o situatie foarte cool in care transferul intre doua linuxuri mergea foarte asincron: dintr-o parte in alta mergea bine mersi la 100Mbps; din ailalta parte mergea doar la 10Mbps. Ce ma durea pe mine tare de tot era faptul ca vroiam sa transfer relativ repede dintr-o parte in alta cam ~ 120GB date pe zi; iar la 10Mbps dura doua zile. Si cum doua zile dureaza ceva mai mult decat o noapte… Houston we have a problem.

Prima data, singura chestie care mi-a dat prin cap a fost ca noul router pus care inlocuia un venerabil Ubuntu Dapper nu merge ca’n datahseet. Deschis frumos caz la Juniper (un coleg, ca io inca eram trist) ca routerul lor nu e in stare de nici macar 10Mbps. Juniper, oameni simpatici au zis ca e OK configul trimis si ca n-ar trebui sa se intample ce reclamam io.

A doua varianta era switch-ul. Are el management, da nu stia sa-mi zica prea multe despre starea unui port, da macar stia sa-mi zica daca e 100FDx sau nu. Da switch-ul are un singur ASIC pentru toate porturile lui si acolo treaba e simpla: ori merge ori nu merge. Si mergea.

A treia varianta erau placile de retea ori de pe router ori de pe masinile din spatele lui. Facut un mic test cu scp, mergea de n’avea aer, blana 100Mbps.

Ce ma dispera pe mine foarte tare era ca din corporatie puteam uploada pe serverele de acolo cu maxim 10Mbps, da daca era sa downloadez (acelasi fisier) downloadam cu 100Mbps. Ajunsesem deja in faza in care ma dadeam cu capul de birou. Like WTF!

Vorbit cu suportul de la provider, alergat oamenii la 10 noaptea prin datacenter sa se uite la fire, sa faca incantatii. Nada.

Ieri, in disperare de cauza ca tot nu mergea, il rog pe un prieten sa incerce si el un upload sa vad daca tot asa merge. El uploadeaza bine mersi cu 100mbps, si tot de pe masina de unde uploada el, puteam io sa downloadez tot cu 100mbps. => ca e ceva la mine, de unde incercam upload.

La mine totul parea OK. Da tot ma prindeam de ce mortii lui se blocheaza in aia 10Mbps. Si ieri dupa-masa m-a fulgerat: tc. pe interfata unui linux de dadea spre internet era pusa o limitare cu tc. si clasa default (unde nimeream eu) era de 10Mbps, nu de 100Mbps. Un zero diferenta intr-un fisier de configurare. One fucking zero, cum zic francezii.

Schimbat, actualizat limitarile si gata. Acu merge cum trebuie si nu ma mai simt ca’n zona crepusculara. Sper sa nu fi ras foarte tare oamenii de la suport de la ISP de trilema mea…

aeroportul baneasa

Vineri noapte am fost si eu pentru prima oara la Aeroportul Baneasa s-o iau pe madamme c-a fost in Anglia cu trebi. Nu stiu cum arata plecarile, dar la sosiri e mai trist ca intr-o autogara. Nici macar un panou in care sa anunte ce zboruri sunt asteptate la aterizare. Doar un anunt din ala tamp ca’n gara: Cursa WizzAir din directia Londra a aterizat. Si-atat. Exista si o sala de asteptare, da miroase a prajeaza inauntru. Din cauza unui aparat de facut cartofi prajiti. Bagi 5RON si iei cartofi. Si miroase, nu gluma. Si toata lumea sta pe afara. Inca nu mi-e mie clar de ce corporatia unde lucreaza madamme a trimis-o in calatorie de afaceri cu linii aeriene low-cost, da sper sa n-o mai faca pe viitor. Din motive de avioane, aeroporturi dubioase si asa mai departe.

Concluzia ramane: Baneasa e trist; spre extraordinar de trist. Cat am stat pe acolo am aflat si preturi la taxiuri: intr 30-50EUR din Baneasa pana in centru (zona Romana). Ieftin ca braga, nu ?