dune: ii

Mega mega mega pizdetz filmul asta. L-am bagat la cinema-ul care trebuie, locurile care trebuie. Ne-bu-ni-e. Si Javier Bardem care da cu credinta…

Overall sper ca partea a treia sa fie si mai jmechera ca asta, cum si asta a fost si mai jmechera ca prima.

hpe idiocy

Una din firmele mele de idioti favorita este HPE. Ca da, dupa ce lucrezi mult in industria asta ai si firme favorite care’s pline de cretini ca stii la ce sa te astepti :)

Anyway. Cautam un update de firmware pentru un switch, si de candva de anul trecut nu mai este la liber portalul de unde downloadezi software. No biggie, facem cont, downloadam si uitam de el.

Sa nu faca lumea conturi aiurea, te pune sa validezi adresa de mail. Primesti mail, dai click pe link, adresa de email validata, te loghez in contul nou creat.

Ce crezi ca se intampla dupa ce te loghezi in nou cont? Pai te pune sa validezi adresa de mail. Cum? Pai iti dai un mail cu un link pe care sa dai click. Sa fie ei super siguri ca aia e adresa de mail. Ca validarea de la crearea contului nu era suficient de buna.

Trecem peste, tre sa scriu si date de firma. Cineva de la ei a vrut sa fie inteligent(a) si a zis “ba sa vezi jmecherie, tu scrii doar numele firmei si completam noi daca stim informatiile despre adresa, cod postal etc. si tu ne zici daca’s bune si le salvam”. Si fix asa a fost, au gasit adresa corporatiei, au autocompletat acolo lucuri si am dat Next. Am mai scris niste alte info, am dat Finish si a aparut o semi-eroare care trebuie remediata. Dau click pe link-ul spre eroare, si imi zice ca nu e bun codul postal pe care ei l-au pus acolo. Ca are caractere in plus. Pe care ei le-au pus acolo. Am corectat ce era de corectat si s-a inverzit campul ala. Semn ca e totul bine.

Intr-un final am ajuns la pagina de ma interesa, aia cu downloade de firmware. Am bagat PN la switch si primul rezultat e un firmware din 2014. Sortarea rezultatelor era “Most relevant”. Cum s-a gandit cineva ca un firmware vechi de aproape 10 ani e cel mai relevant rezultat…

Dar macar n-am fost dezamagit de cat de cretini au ramas. So yey! Cumva.

Lamulteani!

barbie

M-am nimerit peste balta si a zis corporatia ca tre sa mergem la film. Si am mers la film. Imbracati toti in roz. Norocul meu ca ma imbrac in roz de dinainte sa fie cool.Si asa aveam si haine roz la mine.

Este foarte trippy filmul asta. Ma jur ca daca bagi ceva bun inainte de el… ’tis gonna be a wild ride.

Altfel, Margot Robbie si-a gasit stilul de actorie in categoria weirdo/crazy.

fast x

Still entertaining. N-am inteles multe lucruri, insa este cel mai unhinged film din seria asta de l-am vazut. Like psycho level Jason Momoa. Si azi de dimineata aflai ca o sa fie in 3 parti versiunea 10 din Fast & Furious. Da e misto de tot ca baga multi bani in efecte speciale si in filmul asta sunt super calumea.

metronom

Un film cu ciorba fara ciorba. Da si daca puneau niste ciorba in scenele alea lungi fara motiv nu era nici o diferenta. Cum dracu’ iau astia premii ma depaseste maxim. Si astia de au scris scenariul au lipsit de la cursurile de logica ca e un pic pe langa toata povestea.

juniper ex & vmx

VMX

In lumea asta a virtualizarii, si producatorii de routere s-au apucat sa vand variantele virtuale ale produselor lor. Si cea mai simpla treaba e sa vinzi un router, ca acum in zilele noastre cu un procesor multicore poti plimba multe multe pachete dintr-o parte in alta si pana la cativa zeci de gigabiti nu ai neaparat nevoie de un ASIC dedicat pentru asta.

Din varii motive, imi place JUNOS si pe la ce clienti am mai instalat una alta, daca era si Juniper pe lista de producatori acceptati, le propuneam o solutie cu produsele lor. Din categoria oricum toata lumea pune Cisco, hai sa folosim si altceva similar.

Mno, acum cativa ani, a scos Juniper si varianta virtuala a routerelor MX pe care a botezat-o in mod foarte creativ VMX…

E. Toate bune si frumoase. Ideea la Juniper, dar cum e si la restul de producatori, presupune ca ai un “control card” si una sau mai multe “forwarding cards” si alea au ASIC-uri si ce trebuie, si control card-urile doar se ocupa de programare. Easy-peasy.

Ce-a zis Juniper: pai facem la fel, un routing engine si un line card pe care punem cate porturi o fi nevoie. Treaba cu Juniper e ca RE-ul ruleaza un FreeBSD modificat. Pentru line-card au zis ca pot folosi Linux + ceva modificari de la ei sa “mearga repede”.

Si daca vrei un router din asta virtual de la Juniper, tre sa pui doua masini virtuale: una cu FreeBSD si una cu Linux. Nu suna rau in teorie, insa in practica necesita destul de multe resurse. Da sa zicem ca iau un server dedicat pentru asta si aia e.

Din motive care insa imi scapa, Juniper s-a apucat sa foloseasca Windriver Linux, siii…. au inventat un soft care ruleaza intr-un super tight-loop care se ocupa de forwarding-ul de pachete. Si ai un sistem care e totul tipul cu CPU-urile in 100% fara absolut nici un motiv. Zici ca aia care au facut modulul vietii nu stiu ca Linux stie sa proceseze singur pachetele cat mai eficient posibil, nu trebuie sa ti-o arzi prostu cu “sunt pachete? sunt pachete? sunt pachete?” pe queue-urile de primire din kernel.

Si tot in inteligenta lor nemasurata, n-au inteles cum sa-si faca singuri update la JUNOS si daca vrei sa faci upgrade la o versiune noua procesul este interesant de simplu: faci backup la configuratie si la licente (ca logic ca e cu licenta, mai ales ca explica acolo ca e spre binele meu, cum sa nu…), reinstalezi masinile virtuale si re-aplici configuratia si licentele pe versiunea noua.

Da cred ca asta e pretul pe care-l platesti cand ai nevoie doar de 10-20Gbps de routare si nu vrei sa dai 50-60K EUR pe un router “hardware” cand poti scoate totul in 15K cu un server.

Da sa moara bibi, sa nu fii capabil sa faci doua OS-uri sa se updateze singure cu ceva gen snapshot-uri si alte nebuneli…

EX

Tot acum ceva ani, s-a apucat Juniper de facut si switch-uri, ca au auzit ei ca se saturase lumea de Cisco si vor niste switch-uri si mai scumpe. Asa s-a inventat linia de produse EX.

Anii au trecut si au evoluat si switch-urile. Si acum ai un switch care are pentru partea de control are un Linux de ruleaza niste VM-uri care contin softul care vorbeste cu ASIC-urile de pe porturile de switching. Inception modern. Teoria fiind ca atunci cand faci update de OS poti s-o faci online, doar cu o intrerupere minora de trafic. In practica nu prea merge ISSU/TISSU deloc. Dar banuiesc ca vroia si Juniper momentul lor de faima pe care l-a avut Cisco acum 20 de ani cand au inventat Online Insertion & Removal pe 7500, care invariabila rebuta routerul cand cand bagai un card nou. Si asa OIR s-a transformat in Online Insertion & Reboot. Asa si astia, 20 de ani mai tarziu nu poti face online upgrade…

In 2023 Linuxul pe care l-au pus astia pe post de OS este CentOS 6.2. Da, fix ala cu kernel 2.6.32. De nici internetul nu mai stie de el. Si astia se mai lauda ca au si divizii care fac produse de securitate…

De cretinatatea asta cu EX nu vroiam sa scriu, dar m-au scos din minti ca am incercat sa instalez versiunea de OS recomandata de ei pe site, si dupa reboot s-a pisat cu bolta pe mine qemu de pe host ca nus’ce segmente nu ajung nu stiu unde si a durat o vesnicie sa copiez versiunea anterioara de software la 10kB/s prin SCP ca stateau procesoarele in 100% ca au muit virtualizarea. Si sa copiezi aproape 700MB cu 10kB… dureaza ceva.

Cam asa mi-am petrecut un weekend din Ianuarie intr-un datacenter. Macar era mai cald acolo decat afara si am facut un pic de economie la gaze ca am oprit centrala cat am fost plecat :))

Morala povestii e ca nu trebuie avut nici un fel de increde in firme din astea care’s obisnuite sa vanda cutii sa se prieapa la lucruri un pic mai complicate gen virtualizare sau similar.