Monthly Archives: January 2012

goodbye htc

Ma gandesc de ceva vreme sa-mi iau un telefon nou candva. Pana acum in partea de SmartPhone am avut doar HTC: Desire si Desire S. Primul a mers OK si l-am folosit fara probleme o perioada, iar al doilea l-am luat ca l-am dat pe primul mai departe.

Desire S arata mai business decat Desire. ce nu mi-a placut la el e ca se reseta aleator, am tot trimis crash reports la HTC da cre’ca i-a durut fix in cur ca fixuri n-au iesit.

Intre timp i-am pus Cyanogenmod 7.1 si merge de n-are aer. am scapat si de Sense care cred ca e exemplul perfect de bloatware pe telefoane mobile. nu zic ca ultima versiune de Sense n-arata misto, da nu aduce chiar atat de multa utilitate in utilizarea telefonului incat sa merite sa fie pus peste Android.

Cum sunt mai techie asa, am tot cautat pe forumuri cand iese si un build de Android 4.0 pentru Desire S ca totusi e telefon nou si are destul RAM sa tina noul OS. Eh, se pare ca HTC nu e foarte sigur ca o sa dea drumul la Android 4.0 pe Desire S ca cica daca nu pot sa faca sa mearga si Sense pe telefon, n-o sa faca update.

Asta a fost momentul de “Muie HTC” si taiat de pe lista de producatori de telefoane mobile de la care ma gandesc sa cumpar aparate.

Acum ramane pe piata doar Samsung care mai face telefoane cu Android din punctul meu de vedere. Care Samsung se pare ca n-are o problema sa dea la oameni Android 4 si fara sa puna bloatware pe telefoane.

Sper ca aia de la Cyanogenmod sa faca mai repede un build de Android 4 si pentru telefonul meu, ca pe producator il doare in cur o data ce a vandut la prosti ca mine un telefon cu Android 2.3. Probabil se asteapta sa-mi cumpar un telefon nou doar ca sa am Android 4. In cazul asta s-o suga.

Un client suparat.

vacanta iarna 2011

Vacanta de iarna 2011 am petrecut-o prin Olanda, in vizita la piticul din dotare. Plecat pe 24 decembrie, avut aventuri si la plecare si la sosire.

Ce-am facut si ce-am vazut:

  • m-am dus in Haga sa vad Mission Impossible: Ghost protocol. Film misto, actiune la greu, efecte si mai la greu. inainte si dupa film ne-am plimbat prin centrul orasului sa vad si io cum arata capitala. Cuvantul care sa descrie cel mai bine atmosfera e: pustiu. asa ca aveam loc de vazut stuff.
  • am fost in Amsterdam cu un scop precis: Burger Bar – oamenii aia fac cei mai buni burgeri de i-am mancat vreodata. dat o tura si prin RedLight District la uitat la curve in vitrine
  • de revelion stat acasa cu piticul, romantic in pula mea, baut sampanie Moet, vazut focuri de artificii de la geamul maare de la camera (olandezii cred ca sunt mai voyeuri asa ca toate casele au geamuri mari care de obicei lasa sa se vada totul incasa)
  • plimbat prin Leiden (ca asta e noua resedinta a piticului), halit Kapsalon care e incredibil de bun
  • am abuzat vplay.ro si am vazut vreo 4 sezoane de CSI: Miami (ca l-am prin cam de pe la sezonul 7 sau 8 asa)
  • am vazut live cum arata un TGV Thalys si am scapat un “bagati-ai pula” cand am vazut ca din Amsterdam pana in Paris-Nord (cu oprire prin Belgia) face  3h15min, iar distanta intre astea doua pe traseul ala e mai mare de 500km
  • personalul lor merge lejer cu 120-140km/h si e curat luna
  • am mancat cea mai scumpa clatita ever: 10EUR/buc :))
  • m-am mai vazut cu oameni de pe aici care s-au mutat acolo
  • am baut Bacardi Breezer de portocale pana mi s-a facut un pic greata si iau o pauza (astia au sticle de 700ml). e bun ca are gust de fanta cu alcool si nu e asa acidulat
  • am avut probleme cu cardurile VISA si MasterCard ca astia le considera credit cards si nu prea le accepta si am recurs la metoda de dus la bancomat si scos bani
  • mi-am cumparat un 747-400 de jucarie care sta un pe un stativ (mi se pare cel mai cool avion de pasageri din lume)

distractii cu apc

Bila alba

Prin moiembrie-decembrie 2011 am luat niste UPS-uri de la APC pentru un rack de echipamente. Instalat frumos cu extensii de baterii, dat in productie, rulat teste de calibrare si surpriza: un UPS raporta 2h45min runtime, altul 1h42min runtime. cum ambele UPS-uri sunt in configuratii identice iar diferenta de incarcare pe ele este de ~1-2% (un mediaconvertor pus pe unul din UPS-uri).

Deschis caz la APC, trimis loguri si screenshot-uri, tanti de la suport draguta mi-a facut RMA la tot setul de baterii (6 la numar). din cauza de greutate au fost trimise cu camionul din Irlanda in Romania si a durat cred ca vreo aproape mai mult de o saptamana sa ajunga la destinatie.

Montat bateriile noi, lasat UPS-ul la incarcat, scos alimentarea cu curent si lasat la descarcat si numarat cat dureaza pana se descarca complet la ~40% load cat are in sarcina: 2h42min.

Partea misto e ca UPS-urile astea au un butonas de bypass si poti schimba bateriile “on the fly” fara sa opresti echipamentele conectate la UPS. Singurul dezavantaj e ca daca se ia curentul in timpul operatiunii o sa se opreasca si echipamentele conectate la UPS.

Overall mi-a placut ca au reactionat repede, fara sa incerce tot felul de combinatii sa nu inlocuiasca ceva defect si asa mai departe; iar tipa de la suport chiar a fost de ajutor.

Partea trista la povestea asta a fost ca pack-ul de 4 baterii vine pe palet si are 100+ kg :(

Bila neagra

Echipamentele APC de le am (prize si UPS-uri) au carduri de management pe retea care suporta si HTTPS. Cum in corporatie am si un CA intern de da certificate la cam tot ce misca, am zis sa continui traditia si sa pun certificate digitale si pe Network Management Cards (NMC) de la APC. Asa ca facut ce stiam io ca e nevoie de produs un certificat digital: creat un private key, creat un CSR, semnat CSR-ul de CA, luat certificatul si private key-ul si puse intr-un fisier si uploadat pe NMC.

WRONG!

Aia de fac NMC-urile la APC au fumat ceva diferit de restul care au suport de certificate digitale pentru servere web embedded si pentru a pune certificate digitale pe cardurile lor trebuie folosit un utilitar (APC Security Wizard) care sa genereze private key (in format PKCS#15) si CSR, dupa care se ia certificatul generat de CA, se importa in APC Security Wizard, se combina cu cheia privata din care rezulta un alt fisier tot in format PKCS#15 care e de fapt certificatul pe care stie NMC-ul sa-l importe si sa-l foloseasca.

Rahatul asta de Security Wizard are niste dezavantaje:

– private key e pe 1024bit
– nu suporta subjectAlternativeName

Pe mine ma doare cel mai tare subjectAlternativeName, ca HTTPS-ul e sensibil sa fie potrivire exacta intre ce scrii tu ca adresa in brwoser si ce sceie in CN-ul certificatului pe care-l prezinta serverul web, si daca io am certificat pentru pdu0.domeniu.local si in browser scriu https://pdu0 – o sa-mi dea eroare ca certificatul nu e valid.

subjectAlternativeName are o functionalitate foarte misto, si anume poti sa-i defineste atribute de tip DNS sau IP si sa le pui in certificat astfel incat daca accesezi serverul web cu https://pdu0 / https://pdu0.domeniu.local / https://ad.re.sa.ip / https://[ad.re.sa.ip.v6] sa considere ca e valid certificatul si sa nu mai dea eroare.

Dar nu, cineva de la APC a decis ca de ce sa nu fie lucrurile usoare pentru clienti cand poa sa fie complicate pentru ca asa vor ei.

Update: se pare ca exista o versiune mai noua a utilitarului care stie si chei pe 2048bit.

troubleshooting

Troubleshooting problems is an ‘art’, not a ‘science’. Either you know how to do it, or you don’t. And, like any other “art”, you can’t teach it; you _can_ teach ‘mechanics’ that help people who have an ‘instinctive’ (for lack of a better word) grasp of the subject “do it better”. But the _ability_ has to be there in the first place.

It’s similaar to integral calculus — you have a result, and are looking for the question. (Remember how _hard_ integration was — until the ‘AHA!’ moment when, all of a sudden, it all made sense. And you were shaking your head wondering *why* you had so much trouble ‘getting it’.)

Troubleshooting is much the same. If you’ve seen “that” problem before, you have an idea of what -may- be causing it. And can start checking for the existing of each possible ‘what’ that you know about. With experience, you know _which_ “what” is most likely and to start there. Also, what additional_ things to check, to narrow down the list of ‘possibles’.

Copiat cu nerusinare dintr-un e-mail de pe NANOG, insa e cred ca cea mai buna explicatie de ce unii oameni pot sa faca troubleshooting si altii nu, si cel mai important: de ce nu poti sa inveti efectiv pe cineva sa faca troubleshooting.