macbook air m2

De cand a aparut Macbook Air cu ecran calumea, gen Retina, m-am tot gandit ca ar fi cazul sa trec la Air, ca mi-am cam schimbat asa profilul cu ce fac, si nu mai am nevoie de cine stie ce super laptop, ca acum in mare parte imi petrec timpul in Terminal si in browser. Pe Macbook Pro-ul curent am avut o singura masina virtuala cu Windows si aia din cauza ca aia de la CheckPoint nu stiu sa faca o interfata web care sa inlocuiasca clientul lor de desktop. Si niste linucsi cu care am avut de experimentat anul trecut pe la inceput un pic, care insa mergeau pusi si undeva intr-un cloud sau ceva.

Si m-am tot gandit, intre timp a lansat Apple M1, si m-am tot gandit, da am zis ca sa vedem, ca abia luasem laptopul curent si era complet retardat sa-l schimb dupa un an.

Intre timp se anuntase M1 Max, si pentru un moment m-am gandit ca poate as putea sa imi iau alt Macbook Pro. Da am apucat sa le vad pe alea de 14″ si am zis ca “neah, no way”, prea greu si masiv asa fara nici un motiv.

Dupa aia am uitat un pic, si mi-am adus aminte cand au anuntat astia M2 si am vazut si noul design de Air. Si la vreo cre’ca doua saptamani dupa a aparut si la iStyle si m-am dus sa vad cum se simte in mana, cum arata tastele… chestii d’astea de UX. Si mi-a placut. Chiar mi-a placut.

Dupa am mai asteptat un pic sa vad ce zic review-urile. Ocazie cu care mi-am dat seama ca am imbatranit ca am ajuns sa ma uit pe YouTube la filme cu tot felul de oameni de au opinii mai mult sau mai putin profesionale despre noul Air.

Primele revire-uri n-au fost interesante ca toti cumparau modelul cel mai ieftin, asa numitul “base model”, care era un pic incet. La vreo luna dupa au aparut si aia cu bani care au prezentat si modelele cu mai multe core-uri si mai multa memorie si cu SSD mai mare.

Dupa am avut o perioada in care a durat ceva pana sa inteleg ce inseamna ca se incalzeste, ca titlurile pe la articole erau ceva de genul ca noul Air se incinge tare si dupa face throttling la procesor si tot asa. Cu asta m-am lamurit cand am aflat ca se incinge foarte tare cand ii dai in gura cu chestii foarte CPU/GPU intensive, gen exportat mai multe stream-uri de video la 4k/8K.

Ala a fost momentul in care am zis bine, deci jumate de review-uri sunt facute de cretini.

Intr-un final m-am dus la Apple pe site sa pun comanda si cam doua saptamani mai tarziu a fost livrat la un Apple Store. M-am dus frumusel sa-l ridic, mi-au dat astia o posetica la el si mi-am pus la subrat si m-am dus sa-l despachetez. Mi-am facut si un selfie cu posetica aia, da n-o sa-l fac public :))

Da, obviously, trebuia sa fie si o cafea de specialitate langa laptop cand i-am facut poza, ca altfel vine Apple si mi-l ia inapoi ca nu’s destul de hipster.

Primele impresii sunt mega pozitive:

  • Tine bateria maxim de mult. Ieri am avut un call pe Slack de o ora si inca unul pe Google Meet de vreo 30-40 de minute, si cand am terminat cu ambele aveam 99% baterie.
  • Este super fasnet, nu-mi vine sa cred ce repede pornesc chestiile scrie in Java, gen IDE-urile de la JetBrains.
  • Nu se incalzeste. Adica cum il folosesc eu: niste terminal + multe browsere cu multe tab-uri.
  • E usor. Are 1.2kg si comparativ cu vechiul MacBook Pro la 1.36 se simte un pic diferenta in minus de greutate.
  • Forma asta de acum, il face sa se simta super misto in mana. e ca o bucata super usoara de aluminiu.
  • De cand il folosesc in mod curent (cred ca se face o saptamanain curand) l-am incarcat peste noapte si ziua nici nu a trebuit sa ma gandesc la incarcator. Cel mai descarcat am ajuns cu el acasa pe la cred 65%-70% baterie dupa o zi de treaba.

Ce n-am testat pana acum este un adaptor USB-to-Serial. Daca merge si ala, sunt mai bine decat bine cu laptop-ul. Nu e nici o mare tragedie daca nu merge, dar ar fi frumos sa.

Mai am de migrat niste date, dar overall e fix ce-mi doream de nu stiu cati ani de la un laptop ultraportabil: sa tina bateria toata ziua la fel cum tine la telefon si noaptea sa-l pun la incarcat.

2 thoughts on “macbook air m2

  1. Judecand dupa cafeaua de la Blue Bottle, esti in Bay Area sau ai fost? Daca mai esti poate iesim la o bere/suc. Este si un meetup vinerea asta (28 Octombrie) cu romani in tech in Bay Area.

    1. Am fost pe coasta ailalta, e plin de hipsteri si acolo :))

      Pe coasta de vest am treba doar “south of the border”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.