accidentele usoare si asigurarile

Sa zicem ca te indrepti spre casa cu mirobolanta viteza de 5-10km/h (ca mai repede nu se poate circula prin Bucuresti in jur de 17:30). Si cand aproape sa te apropii de ultima intersectie spre destinatia finala…. surprise, esti lovit din spate de unu mai grabit care n-a mai apucat sa se franeze. Dupa injuraturile de rigoare, ai niste optiuni:

  • daca nu se vede rau lovitura, o lasi asa
  • daca se vede si mai e si ceva crapat, logic, te duci sa declari la politie incidentul

In mod normal, si grabitul care te-a lovit ar trebui sa vina si el sa dea declaratie si sa zica unde se grabea asa rau. In unele cazuri, se “pierde” pe drum si vine peste tzashpe ore. Dupa ce stai la coada (de mai multe ori: pentru a lua declaratia goala de la un militian de pe birou si a primi un numar de ordine, pentru a da declaratia inapoi la acelasi militian, pentru a face un etilotest etc) la un moment dat te duci cu un agent sa ti se faca constatarea. Acu, in mod logic ar fi sa te duci cu constatarea aia la service, sa-ti repari masina si sa-ti plateasca asigurarea vinovatului tot ce-a fost stricat si bineinteles manopera.

Ghinion, ca nu e chiar asa usor. Din motive care inca imi scapa, cei de la asigurari sunt de parere ca agentii de militie nu prea stiu ei ce fac si trebuie sa faca si ei o constatare. constatare care se face doar in anumite service-uri, care de obicei sunt la dracu in praznic de faci 5 ore pana ajungi la ele. Eu am fost mai norocos si-am gasit unul la doar o juma de ora distanta. Dupa ce stai la coada sa te bage cineva in seama si sa-ti vada masina si sa-i faca poze in locurile lovite + poze la numarul de KM de pe bord (care iar e un amanunt caruia nu-i vad utilitatea) iti da o foaie de hartie cu care te duci la service. Dupa ce-ti repara service-ul masina si dai bani din buzunarul tau pentru ca asiguratorul T lucreaza numai cu service-urile Q si W, iar tu poti folosi doar service-urile X si Y, dupa ce ai factura, te duci la asigurator cu ea sa ti-o plateasca. Dar pentru ca nu cumva sa nu te simti c-ai scapat usor, daca ai masina in leasing, iti trebuie stampilat acceptul de plata al asigurarilor de catre firma de leasing, care din alte motive obscure are sediul in locatii aroape imposibil de ajuns si pe stradute cat mai intortocheate. Intr-un final ai toate maruntisurile astea rezolvate fara de care probabil n-ai mai simti ca traiesti intr-o tara bananiera, si mai faci o incercare la asigurator sa-iti iei banii. Si surpriza, nu se poate, pentru ca masina e pe firma, si trebuie platit in contul firmei, si nu imediat, ca strica la stomac, ci dupa 20 de zile de la data semnarii acceptului de plata de catre asigurator.

N-am vazut pana acum atata tragere de timp cu diverse maruntisuri din astea care culmea sunt stipulate in niste legi probabil aprobate doar asa de dragul de a obosi cetateanul incat sa-i piara tot cheful de a-si recupera dauna.

In concluzie: pentru avarii mici, faceti pe CASCO reparatiile ca e mai putin dureros, si suma de reintregire a asigurarii e mai mica decat va costa alergatul dupa diverse constatari, programari in service, hartii si alte maruntisuri.

One thought on “accidentele usoare si asigurarile

  1. Daca faci pe Casco, se pierde si bonusul de “fara incidente” din anul urmator. Depinzand de masina si vechimea Casco, poate fi destul de insemnat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.