[geek stuff] JNCIA

Zilele astea m-am uitat pe studyguide-ul de la JNCIA si m-am speriat de ce e acolo. Comparativ cu el, CCNA e o gluma. Adica in CCNA inveti rutare statica, rutare dinamica (numai RIP, iirc), ACL-uri, cum merg bitii pe fire si cam atat. JNCIA presupune ca deja stii cum e cu bitii pe fire si pe langa rutare statica (ca pe orice router), la aia dinamica exista capitole destul de serioase despre BGP, OSPF, IS-IS, RIP. Si ca sa fie treaba treaba, exista si ~ 70 de pagini de introducere la fel de serioasa in MPLS. Si cum toate astea nu erau suficiente, exista cam tot ~ 70 de pagini de multicast.

It’s gonna be fun.

4 thoughts on “[geek stuff] JNCIA

  1. Asta pentru ca CCNA, in ierarhia Cisco, se gaseste la categoria ‘associate’. JNCIA e echivaleaza cu CCIE Routing & Switching (care include OSPF si BGP) plus inca ceva.

    Have fun :)

  2. eh, nici chiar asa :) aici se face doar introducere, mai departe in JNCIS-JNCIP-JNCIE se aprofundeaza toate astea.

    dar comparativ, se pare ca e mai usor track-ul de CCNA.

  3. jncia este peste ccna, cel putin din prisma varietatii. Pe de alta parte nu intra in multe chestii decat la nivel foarte introductiv (ceea ce oricum nu e rau si ma bucur ca o fac). JNCIA practic a inlocuit partea de networking basics (care la ccna este foarte dezvoltata ca asta este targetul) cu niste subiecte putin mai de ccnp. Nici unul din ele nu e “mai bun”, pentru ca au targeturi diferite. Cisco a ajuns departe datorita ccna-ului si popularizarii retelisticii, Juniper prefera sa nu piarda timpul cu “masele” (ceea ce eu consider gresit si popularitatea Juniper nu la nivel de 1-2 ISP ci la nivel global este foarte mica din aceasta cauza) ci prefera profesionisti in domeniu pe care sa nu-i creasca ei.

    In plus, JNCIA are ceva tare ce la cisco gasesti rar (sau deloc) si doar in unele documentatii, si anume packet flow thrrough a router (busuri, linecards, module, buffere, data plane, control plane desi parca la juniper se numeste altfel decat la cisco).

    In alta ordine de idei, CCNA are RIP si v1 si v2 (dpdv pedagogic este super de predat si inteles, gen pascal pentru programare – evident ca v1 nu-l mai foloseste nimeni, dar v2 nu e deloc rau), IGRP (se va scoate din noua versiune de ccna care a aparut), OSPF single area, EIGRP. Deci nu numai static si rip :).

    Asta cu jncia = ccie cred ca e o gluma …

  4. cand m-am uitat eu parca numai de rip se vrobea (dar nu e exclus sa gresesc).

    da astia sunt pusi pe treaba nu gluma cu certificarile lor. initial am vrut sa dau direct jncis (ca n-are prerequisites) insa m-am speriat de ce e acolo si-am zis s-o iau cu binisorul.

    ofc ca era o gluma aia jncia == ccie si trebuie tratata ca atare de poster.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.