cat costa sa traiesti in new york

Fiind in fata unei oportunitati de a-mi schimba job-ul actual cu unul de sys&net admin pe la o firmulita in new york m-am apucat sa caut si io pe google sa vad cati bani ar trebui sa cer la angajator ca sa pot acoperi cheltuielile uzuale (chirie/telefon/internet/computer/masina/etc) + ceva bani de buzunar de scos o fata la un cico.

Pe rand ar fi in felul urmator:

Chiria: variaza de la 1000 la 2000 de parai in functie de zona si de cat de mare vrei apartamentu. Din ce-am gasit pana acu pe net, unu de ~ 100mp se duce cam pe la 2000 pe luna, unu de vreo 80 cam pe la 1500. Intretinerea e inclusa in pret ceea ce e foarte ok ca nu stai cu grija ca vine iarna si o sa behai decartand la intretinere.

Masina: Una noua ca a mea da pe benzina se duce pe la vreo 25.000 de parai, in rate pe 3-4 ani ajunge pe la ~ 400-500 verzisori rata pe luna. sau 300 in leasing pe vreo 3 ani, leasing care la ei nu e ca la noi si anume dupa 3 ani le-o dai inapoi si poti sa-ti iei alta noua si tot asa… un fel de inchiriere pe luna la un pret relativ decent.

Abonament la metrou pe o luna e undeva la 100 pe motiv ca nu e chiar asa distractiv sa bati aiurea strazile in manhattan sa gasesti un loc de parcare care costa de la 2 dolari ora la 10 dolari 3 ore sau 29 de dolari pe zi intr-un parking.

Mancarea in medie sa zicem ca e de 30-40usd pe zi, ca mai bagi un sandwich, mai o ciorba la restaurant…

Internetu + televiziunea costa cam 65usd (FiOS: IPTV + 15 mbps down, 15 mbps up)

Benzina mai ajunge si aia la vreo 200-400 usd (ca deh, motoare mari ca dracu si diselache nu prea se omoara distrusii astia sa vanda).

Mai pui o haina la socoteala, mai o iesire in oras la club/bar/whatever. Mai un date si-o mai pui usor de 1500-2000.

De une tragem concluzia ca iti trebuie cam un 6000-6500 de dolari dupa taxe. Adeca un 70-75.000 dolari anual dupa taxe. Ca nestiind cat sunt taxele la ei e greu de estimat cat e efectiv salariul brut la ei. Da nici nu ma intereseaza prea tare ca e la fel ca in romanica, tot salariul net ti-l negociezi.

Later Edit: dupa o discutie initiala cu employerul, i s-a parut mult 5882 de parai pe luna (after taxes) si drept urmare sunt in mari dubii daca sa ma duc sau nu. Mergand pe ideea de o intelegere de genul: plateste el pentru casa si masina si io sa zic cati bani vreau io pe luna pentru moi. Acu din ce-am mai discutat cu unul si cu altul, cica si 40.000 pe an ar fi ok si drept urmare oscilez intre 3500-4000 minimum net acceptat in conditiile de mai sus. Acu sa vedem pana la discutia urmatoare daca ma americanesc sau raman patriot aci in “tara in care nici apocalipsa nu vine ™”.

5 thoughts on “cat costa sa traiesti in new york

 1. In cazul asta multa bafta cu nenea employerul.
  In cazul cel mai rau traiesti din ramen noodles , mergi cu trotineta si prinzi interneti din aer cu wifiul.
  Un individ spunea ca primea leafa de 4000 usd ca programator la micromoale , student fiind.

 2. Ma tot gandesc ca daca am casa asigurata si rate la masina, ar merge un 3500 de verzisori pe luna. Tre sa mai socotesc ceva pana sa ma hotarasc ce sa fac.

 3. bai gandeste-te bine inainte, lasa-ti portite de intoarcere acasa.
  nu-ti vinde nimic, nu o faci multi purici pe acolo, genul tau nu e chiar compatibil usa.
  stai acasa, ia-ti colaborari daca vrei mai multi bani, ca te duce capu, si traieste-ti viata in europa.
  parerea mea.

 4. salut , asa am citit ce ai scris,,, eu zic ca daca tot pleci, ca fiecare roman amarat, ca nu plecam fiecare de bine ce este… punem in balanta , …stam plecati 10 ani, si cu ce ne alegem?sa punem deoparte 2 mii euro?un exemplu
  ptr ca n oi ramane toata viata acolo…o varianta

 5. Salutare mă numesc Florin și vreau să merg in new York precum șofer de camion ce salariu pot avea și ce casa îmi pot permite să închiriez acolo va rog frumos datini și mie ceva îndrumări .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.