spaga la bac

Sa-mi dau si io cu parerea despre scandalul cu bacul la romana in 2008, si mai ezact ce zice gigi ala de profesor ca a gasit el lucrari identice si ca nu se poate asa ceva.

In afara faptului ca tre sa inveti ca turbatul comentarii intregi fara nici o noima la tot felul de “opere”, ce beneficii iti auce literatura romana ? Invatam ca ce ? Ca romanu e las si mai bine moare ca boul omorat de 2 ciobani decat sa puna mana pe brisca si sa ia atitudine ?

Faptul ca a gasit el nustiucate lucrari identice inseamna fix zero barat. Nu a fost prins nimeni in flagrant, iar elevii aia beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Sa demonstreze ele ca nu poate invata nimeni pe de rost 100 de rezolvari. Ministerul zice ca nexam dovezi… nexam sanctiuni.

In alta ordine de idei, eu sustin datul de spaga la examene, fie el si de bac. Dintr-un motiv foarte simplu: primesti in schimbul invataturii doar niste hartii. Si atata tot. Atunci cand te duci undeva sa te angajezi n-o sa te ia nici dracu doar daca ai note mari la bac sau la facultate, si in rest sa fii prost bata, tre sa mai stii si una-alta. Drept urmare nu exista nici o problema daca unii iau note mai mari ca altii.

De ce sa ma screm io sa invat tot felul de prostii la tot felul de materii, cand e mai comod sa marc banul si sa-mi iau examenul si sa imi vad de treburile mele ?

6 thoughts on “spaga la bac

  1. Total de acord. Eu unul nu inteleg toata agitatia asta cu romana la bac, like, what the fuck, cu ce ma ajuta pe mine literatura romana in viata? (doar daca nu sunt vreun pasionat, dar atunci i-as fi citit pe clasici fara sa ma oblige cineva). Ar trebui sa se puna accentul pe matematica, care chiar daca nu este asa de cool te ajuta mult mai mult in viata (oricat ar parea de ciudat am colegi cu facultatea terminata care nu stiu cat inseamna 40% din 1000 sau care au probleme la regula de 3 simpla).

  2. Stii ce e mai tragic? Se iau examene pe spaga si la medicina. Si aia cand termina…

  3. La fel de tragic e ca se iau examene pe spaga si la Constructii. Ai vazut vreodata un pod prabusindu-se? Nu e o imagine placuta.

  4. Eu fac cu totul si cu totul altceva fata de facultatile prin care am dat. si daca ar fi sa fac ceva pe domeniu, ar trebui sa fac AC la Poli. Si nu simt nevoia sa invat toate prostiile alea doar ca sa am diploma de injiner diplomat.

    La constructii: ma gandesc ca cineva verifica calculele facute si nu lasa un junior sa faca planuri cap/coada. parca trebuiau avizate de cineva.

    La medicina nu mai zic, io in ultima vreme (adica acu vreo 2 ani) m-am dus frumos pe recomandari, nu la plezneala, din motiv de tarsa ca poate dau peste vreo unul care e tamp.

  5. Ceea ce zici tu despre Constructii e un fel de cine-i pazeste pe paznici? Acum are cine sa verifice calculele, dar peste 20 de ani?

  6. Eu am o problema cu accentul pus pe literatura romana, dar asta pentru ca se invata *exclusiv* despre literatura romana, ca si cum ea ar fi cea mai mareata din univers. Si cind iese omul din liceu habar nu are ca exista literatura universala, nici macar despre Shakespeare nu i s-a spus “ceva”. Si ne trezim handicapati cultural in comparatie cu restul lumii.

    In schimb mie mi se pare util sa dai examen la literatura (eu am facut liceu de “mate-fizica” si “romana” a fost materia la care m-am simtit cel mai confortabil). Bineinteles, nu asa cum se face la noi, cu memorarea de comentarii sau macar de fraze cliseu. Dar mi se pare esential sa fii capabil sa citesti un text si apoi sa exprimi in cuvinte ce ai inteles din el. De asta te vei lovi in viata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.