net neutrality

Neutralitatea internetului loveste Romania. Asa se chema o duda de articol din evenimentul zilei scris de o pitipoanca. Care a inteles fix pula din ce inseamna ‘Net Neutrality’. La fel si muiul ala de Varjuan Pambuccian, despre care stiam ca e putin prost (concluzie trasa cu ocazia catorva conferinte pe care nu mi le mai amintesc acum) da inca nu eram convins ca e imbecil de-a dreptul.

S-o luam pe rand. Net Neutrality inseamna ca un provider de internet te taxeaza la cata largime de banda ai contractat si atat. Nu e treaba lui ce faci tu cu banda aia, cat o tii ocupata si asa mai departe. Eh, aici e cuiul: niste mari ISP-ei din USA s-au gandit ei c’ar fi si mai bine pentru ei daca ar taxa pe toti care folosesc banda aia, adica: pe compania care are continutul si pe clientii finali.

Compania care are continutul, sa zicem, Youtube va trebui sa plateasca mai mult decat o face acum pentru ca ISP-ul sa-i garanteze ca toti clientii sai (ai ISP-ului) vor avea acces la continut.

Clientul final, Joe Sixpack, care in functie de cati bani da ISP-ului poa sa aiba sau nu acces la Youtube; si sa i se incarce un filmulet in 10min sau intr-un minut, iar in functie de cati bani marca omul.

Acu, de ce m-au luat pe mine dracii: donsoara aia de a scris articolul din Evenimentul Zilei a inteles ca Net Neutrality inseamna ca toti ISP-eii sa dea acces egal ca viteza la toti utilizatorii. Si ca sa fie treaba si mai cacacioasa a venit c’un exemplu complet cretin: nu se poate ca medicii care au nevoie repede de date de pe internet sa aiba aceeasi viteza cu tinerii care descarca filme sau muzica. Ca de parca daca io descarc o melodie de acasa n-o sa-i mai mearga la nus’ce doctor internetul. Tantiii, de garantari de banda ai auzit ? Stii cu ce se mananca alea si la ce sunt bune ?

Cireasa de pe tort vine de la retardul ala de Pambuccian: “E o prostie să avem toţi aceeaşi lărgime de bandă!”. Il fac retard, ca desi e dictai sefu la comisia de IT&C de la deputati a inteles si el fix pula. Poate din cauza ca e armean ca alalalt ratat de e acu ministrul finantelor.

Ba boilor, net neutrality nu inseamna ca tre sa aveti toti aceeasi latime de banda. Inseama ca avem toti acces la aceleasi resurse online fara nici un fel de discriminare din partea providerilor de internet.

Un exemplu mai putin placut ar fi urmatorul scenariu: vrei sa poti accesa siteul evenimentului zilei folosind un provider oarecare ? Marci 2euro in plus pe luna la provider. Vrei si site-ul protv de exemplu ? Marci 5euro in plus pe luna la provider, ca ala are mult video si mananca banda. Si asa mai departe. Si-o sa platesti 100eur/luna la internet sa vezi 20 de site-uri.

Eu personal sper sa se voteze “Net Neutrality” asa cum trebuie sa fie bine pentru toata lumea, nu numai pentru ISP-isti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.