training

Pana acu am fost la 4 training-uri. Unul de presentation skills, doua pentru un produs anume (ca trebuia dat cu bifa c’am facut curs – vendor request) si unul pentru un alt produs. La randul meu am tinut cateva zeci de cursuri.

La primu curs ~ 12-14 oameni in sala. Io predam administrare Linux. Ei in principiu trebuiau sa invete. Unii simteau nevoia sa se dea smecheri si faceau tot felul de chestii: io n-am postfix, am qmail. Si ia-te si explica-le cum se face nustiuce pe qmail; unu n’avea dovecot ci avea courier-imap.

Dupa partea cu Linuxu am devenit corporatist si m-am apucat de invata produsele de la Microsoft si-am ajuns sa predau (neoficial) cursuri pentru chestii de infrastructura: Active Directory, Networking, Exchange, Windows 2003 server si alte cateva chestii mai high-level de design. Si acolo fiecare cu intrebarile. Noroc ca prin tara asta te loveste de tot felul de topologii care de care mai ciudatele si poti depana si ivata multe si asa reuseam sa raspund ok la intrebarile cursantilor.

Acu nu zic ca’s io bun ca trainer sau alte dume d’astea; da nu pricep o chestie la trainerii astia veniti din Occident: ei stiu produsul lor si cam atat. Cateodata nici pe ala nu’l stiu daca ii intrebi chestii care nu sunt in slide-urile lor. Pe unii i-ai blocat daca-i intrebi ce cacat face un buton si lor nu le-a spus nimeni ce face. Nu vad sa existe asa o curiozitate la oamenii astia sa ajunga si ei sa fie capabili sa zica: da nene, pai butonul asta face asta si asta, si se foloseste in situatiile X si Y pentru ca Z. incerci sa faci un exercitiu ceva mai complex care sa nu fie la ei in slide… oha, ‘we go back’ ca nu e ‘covered by this course’.

Incerc si nu reusesc sa-mi imaginez cum ar fi sa lucrez pe un singur produs un numar oarecare de ani. Da numai pe produsul ala. Cre’ca m-as urca pe pereti de plictiseala, nebunie.

Dupa primul curs din asta cu: acu dati click aci si faceti aia in modul X mi-a cam trecut si nu m-am aruncat la dus la cursuri. Ca nu prea sunt in stare sa pricep ceva de acolo. Imi raman doar franturi si crampeie din curs care pentru reprezinta ceva cool pentru mine. In rest parca e ca in vorba aia batraneasca: imi intra pe o ureche si imi iese pe alta foarte, foarte repede.

One thought on “training

  1. Păi cam așa se întâmplă când oamenii nu sunt pasionați de ceea ce fac. E doar un job, i-a trimis cineva acolo să vorbească 4 ore, au învățat pe dinafară minim din ce au de prezentat și cam atât.

    Nu neapărat că nu ar fi capabili (deși 90% din trainerii pe care i-am văzut eu chiar nu erau capabili de mai mult), dar nu le pasă.

    Specia de oameni care să caute mereu o nouă provocare și să vrea să știe mai mult numără puține exemplare – și care exemplare nu prea fac training.

    De altfel, cred că și tu dacă ai ține cursuri for a living te-ai plafona repede, și atunci ori ți-ai căuta altă ocupație ori ai deveni ca ei – poezia, salariul, acasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.