[geek stuff] iscsi micro howto

Stand io aseara pe #mumu (ca orice geek care se respecta sambata seara) am prins o discutie de iSCSI over IPSec over Wireless over ADSL. Anyway, ideea era ca merge – incet, repede, mergea.

Si brusc m-a pocnit ideea: ce-ar fi sa pun si io iSCSI pentru backup-uri. Si’am pus. E click click toata jmecheria: exporti niste partitii sau fisiere mari de tot care vor fi un fel de imagini de discuri (cum e cazul meu unde am o partitie maaaare de tot pe care n-o pot micsora).

La mine setupul a fost asa: Linux (target) – router … ISP Cloud … router – Windows server (initiator).

Pe Linux a facut doua imagini mari si late de cate 500GB cu dd:

dd if=/dev/zero of=issci_1.img bs=4M count=128000
128000+0 records in
128000+0 records out
536870912000 bytes (537 GB) copied, 2991.13 seconds, 179 MB/s

Dupa care imaginea asta am exportat-o cu tgtd. tgtd asta face parte din scsi-target-utils-0.0-5.20080917snap.el5 (CentOS 5.3).

se editeaza /etc/tgt/targets.conf si se baga cateva linii acolo:

<target iqn.2009-01.domeniu.ro:tgtd>
backing-store /iscsi_export/iscsi_1.img
</target>

Dupa care /etc/init.d/tgtd start. Da, stiu ca se poate face si cu atentificare and stuff, insa io nu l-am putut convinge pe Windows sa se autentifice si nici target daemon-ul nu are documentatie.

Pe Windows se downloadeaza si se instaleaza Microsoft iSCSI Initiatior tools. Dupa care se ruleaza, se adauga serverul de discovery – in cazul meu numele de DNS sau adresa IP a serverului Linux, se face “Log on…” pe volumul exportat si se porneste Disk Management care va vedea un nou disk in sistem de 500GB pe care ne va ruga frumos sa-l initializam si sa facem partitii pe el.

Io am facut o singura partitie, pe care ma screm sa fac backup la stuff. Azi am rulat primul backup de test si avand in vedere ca reteaua intre Windows (initiator) si Linux (target) este de 100Mbps, am avut rezultate foarte imbucuratore:

iscsi_ntbackup_transfer_rate

Adica ~ 124GB in 4 ore si ~ 20min.

Dintr-un motiv numai de Microsoft inteles, varianta de 64 de biti a iSCSI initiator pentru Windows 2003 64bit necesita restart la server. Aia pe 32 de biti pentru Windows 2003 32bit nu are nevoie de reboot.

Acu mai trebuie sa invat niste Windows Scripting sa rezolve niste chestiuni, si-o sa am si io backup cum trebuie fara sa ma doara creierul foarte tare.

2 thoughts on “[geek stuff] iscsi micro howto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.