statul si cetatenii, in romania

Vad in ultima vreme tot felul de discutii ba ca  se maresc taxele, ba ca nu’s bani si alte dume, ba greve de marit salariile etc.

Din punctul meu statul este o firma care ofera servicii contribuabililor: politie, sanatate, drumuri etc. Pentru aceste servicii noi platim taxe. Si aici apare problema mea cu statul: intr-un contract de servicii platesti dupa ce s-a efectuat serviciul la parametri de calitate si timp. La noi stattul se asteapta sa platim taxe anticipat pentru niste servicii pe care nu le-am cerut si nici nu beneficiez la calitatea dorita, sau beneficiezi pentru 20 de ani cand nu mai ajuta cu nimic. Din acest motiv mi se pare perfect normal ca lumea incearca sa dea cati mai putini bani la stat.

As vrea sa am posibilitatea sa-mi fac asigurare de sananate unde vreau eu si la ce spitale vreau eu, sa beneficiez de servicii de calitate. Nu vreau sa fiu pus la egal cu cu altii care contribuie mai putin sau nu contribuie deloc, dar se duc la spital pentru diverse.

Impozit pentru pensie, care e suficient de mare incat sa nu vrei sa-l dai, stiind ca la cum se mareste varsta de pensionare n-o s-o mai apuci in tara asta. Ca sa nu mai zic ca nu primesc inapoi cat am dat + dobanda, ci s-ar putea sa primesc nici un sfert, pentru ca “nu avem bani de pensii”.

La fel si cu drumurile: rovinieta platesc, da’ drumuri bune pula. Autostrazi fix prin gura, si alea care sunt ori sunt stricate sau se trezeste cate unu ca vrea sa puna taxa sa treci pe ea desi nu primesti nimic in schimbul taxei. sau n’avem garduri de protectie si vad la stiri diverse accidente care de care mai interesante: caine lovit in plin la 130, cal lovit in plin la 130. Vinovati ? Nexam.  (am zis 130 ca teoretic aia e viteza legala, acu ca-l iei la mai multi km/h… tot o mierlesti fara drept de apel).

Primaria vrea taxe, dar ce-mi da in loc ? Caini comunitari, strazi pline de gropi ? Nu, multumesc.

Azi aflai ca mintile luminate care ne conduc, din frica de a da afara trantorii care lucreaza la stat, se gandesc sa mareasca taxele astfel incat sa poata plati in continuare trantorii care nu fac nimic. Astept cu nerabdare munca la negru si orice alte metode legale sau ilegale de a incerca blocarea hraparetilor de la conducerea guvernului de a ne fura banii munciti.

25% TVA pentru ce ? Cu ce ma ajuta pe mine statul de crede ca merita aia 19%-25% TVA ?

20% impozit pe profit ? Cu ce ma ajuta pe mine statul sa am profit ? De ce trebuie sa dau si la trantori ani din munca mea ? Adica as intelege asta daca mi-ar plati taxi-ul sa ma duca si sa ma aduca de la serviciu, sa-mi repare casa, sa-mi dea dea mancare. Atunci mi s-ar parea echitabil. Acu nu, pentru ca vrea bani fara sa munceasca.

Nu e nici o stire noua, insa am descoperit ca unii si altii nu stiu niste chestii: in Romania iti negociezi salariul net. pentru simplificarea calculelor, la un salariu net de 1000RON, firma angajatoare plateste cam 820RON bani la stat in doua moduri: cam ~ 320RON impozite din partea angajatului (teoretic brutul la 1000RON e 1320RON) plus aproximativ ~ 500RON pentru privilegiul de a avea angajati legali si cu carte de munca si salariul trecut tot acolo. Faceti voi socoteala la salariile voastre mai mari de 1000RON cam cati bani ia statu pe da moaca si va da pula la frecat inapoi. Ca sa nu mai zic de tot felul de alte taxe care de care mai interesante ca nume pe care le platim pentru a primi inapoi fix ce primim si dupa impozite.

Morala ar fi ca la cum arata lucrurile, s-ar putea sa le dam fum grecilor si sa le aratam cum se poate falimenta o tara cum trebuie, nu gluma lor de tentativa. Macar cu ceva sa iasa in evidenta si Romania in lume, nu ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.