impozitul progresiv

Io ma uit destul de rar la televizor, si atunci cand ma uit incerc sa vizionez programele de la Discovery/AXN/HBO/National Geographic. Fac asta impotriva dracilor, ca daca ma uit la ProTV/Antena1/Antena3/Prima/Realitate mor de nervi.

Ultima emisiune vazuta pe Antena 1 a fost un fel de talk show intre doi gigei de la partide diferite si in opozitie pe tema cotei unice versus impozitul progresiv.

Teoria curenta a PSD-ului e ceva de genul: de la 0-1000RON nexam impozit, de la 1000-2000RON vreo 15%, samd pana pe la vreo 35-40% impozit pentru aia cu salarii de peste 6000RON. Morala fiind ca aia cu salarii mari n-o sa moara ca tot le ramane ceva (formularea mot-a-mot a tipului de la PSD) iar aia cu salarii mici vor ramane cu mai multi bani la salariu. O alta justificare de m-a facut sa raman prost a fost ca daca statul iti ia 40% impozit te motiveaza sa muncesti mai eficient si nu mai mult pe principiul ca daca ai munci mai mult tot cam cu aceeasi bani ramai la salariu si in loc de muncesti 14-16 ore pe zi, din impozitul mare pe care l-ai da la stat ai mai angaja 2-3 oameni cu 1000RON pe luna sa te ajute. Si uite asa o sa creasca job-urile in romania ca cipuercile dupa ploaie. Ca de parca ala cu 10000RON care stie sa faca ce face si ala cu 6-7000 e mai batut in cap si nu vrea mai multi bani la salariu din modestie sau ce ?

Din cauza ca de la introducerea cotei unice de 16% au crescut si lumea a inceput sa cumpere diverse chestii si uite asa a crescut deficitul de cont curent. Daca s-ar baga impozitul progresiv atunci n-ar mai cumpara lumea masini, plasme etc (iar il citez pe ala de la PSD) si asa am ajuta exporturile. Mai bine propunea sa fie toti romanii fortati sa cumpere doar produse romanesti. Pai ce, ne credem in democratie sa cumparam ce vrem si de unde vrem ?

Ce nu-i intreaba nimeni pe aia de la PSD sunt urmatoarele: daca tot platesc mai mult impozit, am prioritate la toate serviciile oferite de stat inaintea alora care nu platesc deloc sau platesc mai putin ca mine ? Ca mie asa mi se pare normal, imi ceri bani mai multi pe un serviciu in mod discriminator, atunci vreau prioritate la acel serviciu.

Ce ma intristeaza e ca nici astia de’s acu la guvern nu’s prea inteligenti, da daca vine PSD-ul am belit-o iar cu totii cu Bombonel prim-ministru. De fapt cred ca pe astia de la PSD ii doare rau cota asta unica, ca vin mai putini bani la buget si nu au din ce fura si tre sa fure mai putin, si vorba ceea… obrazul fin cu cheltuiala se tine.

6 thoughts on “impozitul progresiv

  1. Impozitul progresiv mi se pare aiurea și din simplul motiv că 15% din 10000 RON e o sumă de bani mai mare decât 15% din 1000 RON, deci statul oricum încasează mai mulți bani de la cei cu venituri mai mari. Pot să bag mâna în foc că nu toți de la PSD realizează asta.

  2. Impozitul progresiv poate sa fie si bun daca este stabilit si aplicat corect. Ce nu se spune pe la televizor este modul de calcul care este acelasi indiferent de cotele stabilite. Daca este 15% pentru venituri pana la 1000 de lei si 40% la venituri de peste 1000 de lei, aia 40% sunt luati de stat din ce depaseste pragul de 1000 de lei. Asta nu se spune la televizor si lasa se inteleaga ca 40% se vor luat din toti banii.
    Oricum, daca nu se iese in strada nu se va face nimic in romania. Si nu zic de iesit in strada ca la mitingurile sindicalistilor, ci iesit in strada si dat jos guvernul si presedintele si pusi ingineri :).
    Hai ca m-am enervat. Pa!

  3. Că bine-ai mai zis, Răzavane, punem ingineri: CTP-ul președinte și Ciutacu premier. A, da- Badea ministru la finanțe. :D

  4. Mai exista si o alta dinamica aici.
    Cat timp se puteau obtine super usor credite pentru bunuri durabile de larg consum, toata lumea facea presiune asupra angajatorilor sa le treaca in intregime salariul pe cartea de munca.
    In conditiile actuale, nobody cares anymore, deci s-a revenit partial la “hai ca-ti trec in acte salariul minim pe economie si restul ti-l dau in plic”.
    Cei care inca nu au revenit la strategia asta fiindca au motivele lor (unele firme tin foarte mult sa fie cu actele complet in regula) se vor uita la impozitul progresiv si se vor cam scarpina cu degetele-n cap “what makes the most business sense?”.

  5. Mai discutand azi si cu alti oameni, concluzia generala e ca PSD-ul inca are apucaturi comuniste cu sa luam de la aia cu bani si sa dam la aia fara bani. Si sa fie toti la fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.