san stuff

Acu ca am SAN si tot vreau sa ma laud cu el, azi am avut o mica intalnire de “knowledge transfer” cu un nenea de e bun prieten cu SAN-urile HDS si switch-urile FC de la Brocade.

Azi am facut zone, adaugat WWN-uri la zone, RAID Groups, LUNs si alte cele.

Dimineata cabland io de zor la fibre intre servere, storage si SAN switch mi-am dat seama ca de fapt nu am doua cai de a ajunge de la switch la storage, ci patru. pentru ca fiecare controller are 2 porturi FC. Si pentru ca am SAN super jmecher, ambele controllere sunt active, iar LUN-urile sunt active pe fiecare controller.

Dar, cea mai tare chestie: boot de pe SAN al unui server. Ii fac acolo o partitie sistem de cativa giga si ii zic la HBA de unde sa booteze. Si gata, pot sa pun servere diskless care o sa booteze foarte frumos. Cu ocazia asta am descoperit ca HBA-urile Qlogic 2562 cand scaneaza dupa LUN-uri pe Fiber Channel si descopera acelasi LUN pe mai multe cai nu-l listeaza de 2-4 ori, ci doar o singura data. Ceea ce e foarte misto ca n-ai dileme dupa de pe care LUN sa bootezi.

VMware stie de HDS si operatiunile de copiere/mutare de date sunt accelerate in sensul ca doar ii spune la storage ce sa copieze/mute de unde/unde si ala face treaba fara sa mai tragi datele pana la server si sa le trimiti inapoi la storage. Ceea ce e foarte cool ca scapi de unele penalitati.

Vroiam sa pun o poza cu ce pisici am facut io azi, da a iesit cam handicapata si acu chef de Visio n-am sa fac poze frumoase. Da intentionez sa pun una cand termin tot setup-ul.

Un alt motiv pentru care’s asa bucuros e ca legaturile FC sunt la 8Gbps.

Nu stiu daca are prea multa logica ce-am balmajit p’aci da’ sunt super excitat si bucuros de noua jucarie. Sper ca pana marti cand se termina mini vacanta de pasti sa am un cluster de servere vmware complet functional sa fac si io probe de stuff.

Si ca tot vorbesc de VMware, azi am dat-o un pic de gard cu managementul SAN-ului si i-am dat un reboot de control sa-si faca clear la niste useri logati. Eh, in tot acest timp aveam in VMware o masina virtuala pornita care n-a patit nimic intr-un interval de ~ 10minute pana s-a rebutat SAN-ul complet. Daca n-ar dura asa mult reboot-ul, i-as mai da unul de control in timp ce fac I/O in masina virtuala sa vad ce face VMware in situatia asta.

Acu ca am cam priceput cam cum sta treaba, ma duc sa desenez stuff sa fac cum trebuie interconectarile intre servere si LUN-urile de boot pentru fiecare.

3 thoughts on “san stuff

  1. Daca nu s-a schimbat designul de ultima oara cand m-am uitat, “Reboot controller” din interfata de management afecteaza doar CPU-ul care se ocupa de interfata web; transferul de date continua neintrerupt.

    Motivul pentru care, la update, interfata te invita sa faci “Upgrade A; Checksum A; Reboot A; Self-check A; Commit A; Upgrade B; Checksum B; Reboot B; Self-check B; Commit B” e pentru ca e un sistem profi si astia chiar au de gand sa-si tina prestigiul sus si sa ajunga foarte foarte rar in starea “a picat la client” ;-)

    Din acelasi motiv e si faza cu Hi-Track-ul care sta pornit si raporteaza singur la HDS ce si cum.

    @Dexter

  2. Daca isi pierde caile catre storage, va rula masina din ram. SO-ul de pe guest isi va remonta partitiile in readonly in schimb (pe linux).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.