cum m-am mutat in uk

Pe principiul ca e bine sa existe un echilibru intre soare si ploaie, dupa ce am terminat-o cu desertul m-am dus acu la ploaie sa egalizez lucrurile. Inca nu’s sigur de treaba, ca de obicei opusul soarelui e zapada, nu ploaia.

Primul lucru, trebuie sa ai unde sa stai. Case/apartamente de inchiriat se pot gasi pe rightmove sau zoopla. Eu am dat mail la toate agentiile si le-am zis unde caut casa, cate dormitoare si ce nevoi am mai avut io. M-au contactat diversi si am stabilit vizionari. Asta cat timp eram inca in Romania, ca sa nu pierd timp aici cand vin cu cautatul.

Aci casele nu au si dimensiunile listate, doar single bedroom sau double bedroom si alte ciudatenii. Majoritatea au living+bucatarie comuna (open plan le numesc ei). Single bedroom inseamna ca in dormitor incape un pat de o persoane, iar double bedroom ca incape un pat dublu. Si cand zic incape, asta inseamna, incape. Nu presupune ca poti sa te misti prin camera. Asta am aflat de la niste colegi, ca nu eram io convins de ce inseamna toata treaba cu marimea dormitoarelor.

Vizionatul e partea usoara, incheierea contractului e partea mai complicata. Pentru a te muta trebuie asa:

  • Pasaport si un scan dupa cele doua pagini cu poza
  • Ceva factura de la utilitati sa reiasa unde stai acu. Eu le-am dat un PDF de la banca unde zicea ca stau la adresa. Buletin e de aratat doar atunci cand adresa din el bate cu aia unde stai.
  • Bani. Multi bani:
    • platit deposit (asta e sa-si acopere ei cheltuieli daca faci dezastru in casa, se tine intr-un cont special – un fel de escrow)
    • platit prima luna de chirie
    • platit referencing (sa iti dea datele la o agentie care sa vefice ca n-ai datorii in UK, sau ca esti rau platnic sau mai stiu eu ce)
    • platit taxe agentie (comisionul agentiei)
    • platit taxa de rezervare (asta e cam la aceeasi valoare cu comisionul  si tot ce face agentia e ca daca suna careva dupa aceeasi casa o sa zica ca nu mai e valabil anuntul)
    • check-in (le dai bani sa vina cu tine la casa si sa-ti dea cheile si sa-ti arate stuff prin casa)

Unele agentii accepta doar plata prin banca, altele accepta si plata cu card, iar cash sunt ceva mai putin. Asta cu plata prin banca e OK daca ai timp de pierdut, ca alfel dureaza 2-3 zile pana le apare alora banii in cont. Nu-ti da nimeni cheile de la casa inainte sa-si vada banii in cont. Eu am gasit pe unii de au acceptat plata cu card. +2% comision :(( ca e card extern si deh… taxa de smecher.

Eu am platit joi/vineri si m-am mutat miercurea ailalta.

Daca e managed casa, n-ai treaba cu proprietarul, totul se face prin agentie, inclusiv plata chiriei. Eu asa mi-am gasit. Astia m-au dat in fapt la toti providerii de utilitati ca sa platesc direct acolo facturile. Pana acu mi-au venit acasa scrisori de la apa, gaz si curent. Cred ca trebuie sa fac o citire de contoare sa le trimit inapoi sa ma factureze. Aia de la apa au zis c-o sa ma factureze undeva in urmatoarele 6 luni.

Ca si chestie diferita de Romania, trebuie platit si impozitul pe casa tot de mine. Care e cam 100 de lire pe luna. Pentru asta inca astept factura de la City Council, ca se cheama Council Tax impozitul asta.

Toata alergatura pe mine m-a dus cam aproape 10 zile de cand am pus piciorul in UK pana m-am mutat in casa.

Ca si costuri, am platit vreo aproape 2500-2700 de lire pentru a putea sa inchiriez. Plus hotelul si ala aproape 700 de lire, m-am ruinat un pic mai mult.

Ce este bine de stiut si de cerut, este “contract break” dupa 6 luni. Asta inseamna ca dupa 6 luni pot pleca din casa daca dau 2 luni preaviz ca ma mut in alta parte. Asta ajuta cand gasesti ceva prima oara si pana te dezmeticesti cum sta treaba in oras si sa-ti cauti ceva mai bun, mai nou, mai mare mai altfel.

Dupa distractia asta cu casa ca era cea mai importanta, trebuie aplicat pentru National Insurance number. Pe baza astuia platesti impozit, asigurare medicala si pensie. Pentru a aplica trebuie sunat si facut programare. La programare iti dau un numar de inregistrare si cu ala, cu pasaportul si cu adresa angajatorului te duci in ziua mentionata si completezi un formular. Imprompriu spus completezi, ca-l completeaza cei de la JobCentre Plus (ca asa se cheama unde trebuie mers). Toata distractia a durat vreo 20-25 de minute. Acum trebuie sa mai astept vreo 4-6 saptamani sa-mi dea acest NI cu care o sa-mi ia statul impozite si alte cele.

Cont in banca, ca sa-ti iei salariu. Cu contractul de inchiriere casa semnat, pasaport si scrisoare de la angajator ca lucrez, m-am dus la banca sa-mi deschid cont. Astia vor musai sa ai adresa de UK dovedibila. Unde astia = HSBC, ca i-am folosit si in UAE si au fost OK. A durat vreo ora jumate deschiderea contului ca sunt multe date de completat, trebuie semnate hartii, etc. Mi-au dat internet banking sa pot sa fac plati & stuff si cam asta a fost. Am plecat de acolo cu o foaie de hartie cu numarul de cont sa-l dau la astia la munca sa ma plateasca.

A tot insistat tanti de acolo ca sa-mi fac si card de credit, da deja scapase porumbelu ca pot plati online si cu ala de debit. Ca asta era singura chestie de ma interesa, sa pot sa platesc stuff online. Am deja jde carduri, nu mai am nevoie de mai multe decat trebuie.

Cardul de la banca inca il astept. Sper sa vina in curand. Ca salariu am primit, da n-am cum sa-l cheltui. Poate e un semn sa nu-l cheltui :))

5 thoughts on “cum m-am mutat in uk

  1. Salut,

    Nu am auzit de chirias care sa plateasca impozit, tot ce ai de platit e chirie, utilitati si council tax.

  2. Procesul e destul de asemanator si in Irlanda.

    Eu m-am relocat in Dublin in 2013. Aici inca apa este gratis si nu se plateste de catre chirias acel “Council Tax”. Probabil il include proprietarul direct in chirie :)

  3. Buna ziua. Am citit ceea ce scrie mai sus..o intrebare am :cat timp dureaza ca agentia sa verifice acele referinte ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.