o pilda

Cand eram prin UAE am avut noroc de un manager cu care m-am inteles foarte bine, si pe langa chestiile de munca, petreceam destul de mult timp discutand si de alte lucruri.

Una din chestiile interesante discutate cu el a fost despre formarea popoarelor si mi-a dat ca exemplu o pilda din biblie:

Moise nu a plimbat 40 de ani prin desert israelitii proaspat eliberati ca sclavi de faraon ca nu stia cum sa ajunga la pamantul promis, ci pentru ca a trebuit sa curete o generatie intreaga de oameni cu mentalitate de sclav si sa aduca la destinatieĀ o generatie de oameni cu mentalitate de invingatori.

Ca si o paralela, cam asta ii lipseste Romaniei de vreo 25 de ani incoace, un Moise modern.

2 thoughts on “o pilda

  1. pilda in sine e veche. E scrisa, vorbita, transmisa pe orice cale posibila, din generatie in generatie…
    In Ro suntem exact unde ne e locul. Pe scara evolutiei sociale si civice. Doar ca suntem in urma altora. Cu destui ani. Uita-te la functionarii publici din administratia noastra. Niste oameni care in viata lor n-au stiut despre administratia publica, despre interesul cetateanului. Pentru ca ma-sa si ta-su erau cel mult in fabrica. Daca nu la camp, C.A.P. sau in alte locuri rurale. Neavand traditie de functionari, neavand educatie civica, avand numai saraci in arborele genealogic (nu e o rusine), ei acum “s-au ajuns”, sunt la stat, scaunul e moale, timpul trece – leafa merge, si nici prin cap nu le trece ca cetateanul este mai presus de rahatul lor de job public. Nu trebuie sa vina un Moise. Trebuie doar sa treaca timpul si sa cresti tu, eu si altii ca noi, cel putin o generatie de copii care sa aiba alta gandire, carora sa le explicam ce intelegem noi azi. Parintii nostri nu ne-au Invatat sa votam, sa ne cerem drepturile… Pentru ca au trait intr-o perioada mai grea decat a noastra, in care erau din start blocati intr-un sistem sinistru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.