transportul public

Cam prin decembrie asa in 2013, cand mi-am inceput vacanta de iarna, am incetat sa mai folosesc masina in mod curent. Cand am avut nevoie am inchiriat un weekend si cam aia a fost, in rest m-am dat cu transportul in comun. Acum o folosesc mai mult sa ma duc la sala ca e un pic inaccesibila cu RATB (nu de departare, ci din cauza de localizare care presupune sa schimb cateva mijloace pana ajung in zona).

Tot plimbandu-ma asa prin oras am inceput sa ma uit la cum e transportul public in Bucuresti si mi se pare destul de OK ca si numar de vechicule pe trasee. Unde nu mi se pare OK este faptul ca nu exista benzi dedicate pentru asta. Singurele exceptii sunt tramvaiul 41 si traseul de autobuz/troilebuz de la Piata Operei la Universitate (cu toate ca din motive care-mi scapa, taximetristii sunt lasati sa circule pe acolo).

O alta chestie pe care nu o inteleg este faptul ca oamenii care au abonament la RATB nu valideaza cardurile, desi regulamentul zice ca trebuie. Asta in sine esteĀ o sursa valoroasa de date pentru prelucrare sa stii cati oameni circula la un moment dat intr-un mijloc de transport, unde se urca cei mai multi si tot asa. Anonimizarea datelor in cazul asta mi se par extrem de simplu de realizat astfel incat toti paranoicii sa stea linistiti ca nu-i urmareste nimeni :)

Urmand oarecum ideea asta, daca s-ar face benzi pentru transportul in comun si s-ar face si “enforcement” la asta, la modul pazit benzile alea si amendat pana la faliment pe cine le incalca, traficul din Bucuresti ar scadea simtitor.

De ce cred asta? Pentru ca avand predictibilitate la timpii facuti cu RATB, ar fi mult mai multi oameni care ar prefera acest mod de transport; venind mai multe mijloace de transport la intervale regulate n-ar mai fi asa aglomerate (nu ca acum cand nu stii cand vine urmatorul); chiar si cu marirea pretului biletului ca sa reflecte costurile reale cred ca ar fi mai ieftin decat costul masiniii pe 21 de zile pe luna (presupunand ca posesorii folosesc masinile doar in weekend, iar cand zic costul masinii ma refer la benzina + intretinere).

Un prim pas, usor de realizat, ar fi ca pe traseul tramvaielor sa se puna “Jersey barriers” astfel incat sa nu poata intra masinile pe sine (in Amsterdam am vazut un sistem misto: la intrarea pe sinele de tramvai, dupa ce se termina intersectia, exista un fel de poarta elastica si tramvaiul impinge cu putere sa o desparta sa treaca, iar dupa ce trece se inchide la loc. O masina daca ar vrea sa faca asta s-ar zgaria de nu s-ar vedea). Asta combinat cu faptul ca un tramvai este destul de lung si poate cara foarte multi pasageri, se pot pune destul de multe pe un traseu, ar fi din punctul meu de vedere mijlocul ideal de transport intr-un oras precum Bucurestiul si ar putea complementa metroul in zonele in care nu exista.

Nu-mi dau seama exact de ce, dar am inceput sa am o mica aversiune fata de a merge cu masina versus RATB/metrou de cand n-am mai mers constant cu masina si nici nu prea-i duc lipsa.

Un avantaj la treaba asta este ca atunci cand ma duc la cumparaturi imi cumpar cat am nevoie si cam atat, nemaiexistand tentatia de a lua un carucior mare in care sa pun toate crapurile care nu-mi trebuie, ci doar un cos mic cu chestiile de chiar imi trebuie.

2 thoughts on “transportul public

  1. Barierele alea de le-ai vazut in Amsterdam erau puse numai intr-o zona unde se construia (si unde, fizic, numai tramvaiul incapea si avea voie) si erau telecomandate sa se deschida de manipulant (vatman).

    Ideea insa este buna, desi ar fi mult mai usor sa se foloseasca sina de tren (i.e. cu traverse) in loc sa se cheltuiasca pe gardulete si bariere — oricat gipan ai avea, n-ai cum sa mergi cu 40km/h pe traverse :D

    1. Am mai vazut la TV ca pe linia lui 32 mai intra lumea care crede ca isi poate tine echilibrul pe sine si sa nu cada pe traverse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.