.ua

Eram io weekend-ul trecut pe unde se agata harta in cui si cum ma plimbam aiurea pe strazi, am vazut un semn cu “punct de trecere al frontierei”. Ma duc acolo, dau de niste politisti de frontiera si ii intreb ce trebuie sa ma duc in Ucraina, daca trebuie viza in avans sau se da pe loc si cat costa. Raspunsul a fost ca doar pasaport romanesc si ca nu costa nimic.

Imi iau frumusel pasaportul din rucsacul lasat in masina, ma duc din nou la granita si intreb la cine tre sa-l arat. Ma indruma un politist la o cabina, ma intreaba cel din cabina de ce ma duc in Ucraina si ii zic ca n-am fost niciodata si ca n-am ce face. Imi zice ca pot sa-mi iau bomboane ca sunt ieftine. Il intreb daca e o limita la cate pot sa iau si imi zice ca ar fi bine sa nu vin cu sacul inapoi. Asta se intampla cand incepuse sa intinda mana sa-mi dea pasaportul inapoi.  Eu ma dau un pic in spate si-i arat ca’s pe jos. Rade si imi ureaza drum bun.

Granita este peste Tisa si e un pod cu un singur sens de mers + o bucata pe unde sa poata circula pietonii.

Ajuns in partea ucraineana, acolo langa o ghereta niste soldati. Ma uit eu la cum se plimbau oamenii si masinile si masinile si ma duc inspre unde vad eu ca veneau oameni. Ma striga aia inapoi si ma duc, credeam ca lor tre sa le arat pasaportul. Se pare ca intrarea se face pe partea dreapta, acolo se verifica pasapoartele. A facut ala pe desteptul si mi-a zis ca nu gandesc ca de ce ma duc pe partea stanga cand trebuie pe dreapta. I-am zis ca pe acolo am vazut oameni. Imi baga un “Gandeste bai” cu accent ucrainean si eu zic zic “Bine”. In gandul meu, bravo coaie, esti jmecher, ti se pare ca se grabesc romanii sa treaca granita spre voi fraudulos si vor sa ramana in Ucraina?

La politiei la ei, o tanti, se uita la mine, se uita in pasaport (mi se intamla relativ des treaba asta de cand nu prea mai arat chiar ca in poza de pasaport, de aia umblu si cu buletinul si cu permisul dupa mine, sa le arat ca nici o poza nu seamana). Ma intreaba unde ma duc, ii zic “pana mai incolo si inapoi”. Se mai uita o data in pasaport, pune stampila de intrare, mi-l da si ma duc “mai incolo”. Unde mai incolo era un inceput de sat paradit. Cred ca am mers maxim un kilometru pana m-am gandit ca n-am ce vedea si ma intorc inapoi. Imi aduc aminte de bomboane si intru intr-un magazin de pe acolo. Si intreb cat e kilu’. Inteleg io 70 de lei (ca primeau si lei) si zic ca vreau juma de kil de mai multe sortimente care erau la acelasi pret. Imi zice ca mi-a pus de 8 lei. Si atunci imi pica fisa, ca era kilu’ 16 si nu 70. Ii zic sa puna pana la 10 ca oricum schimbat n-am. Imi iau bomboanele si ma duc spre .ro.

Acolo la granita, cu lectia invatata, ma duc pe dreapta. Gasesc un ghiseu liber si ii dau pasaportul la omul de acolo. Ala se uita la pasaport, se uita la mine si imi zice ca trebuie masina. Eu zic ca n-am masina, el zice ca imi trebuie masina. Eu ma dau un pic in spate si ii arata punga cu ceva mai mult de juma de kil’ de bomboane si ii zic ca’s pe jos. Ala o tinea pe a lui cu masina. Unul de peste drum imi face semn sa ma duc la urmatorul ghiseu, ca acolo e pentru pietoni. Zic bine, ma asez la coada, dau pasaportul, aceeasi poveste cu uitatul.

Ii arat si aluia bomboanele si ma duc spre pod.

In .ro, dau de acelasi politist care era si la plecare, da in alta ghereta. Il intreb daca si-a schimbat locul si imi zice razand ca are un frate geaman. Dupa care imi zice ca trebuie sa se uite si vamesii la mine. Care erau fix langa. Le arat punga cu bomboane, aia incep sa rada si zic “problema mare” si ma duc la masina sa imi vad de ale mele.

Si uite asa pot sa ma laud c’am fost si-un Ucraina, cu stampile de intrare/iesire pe pasaport s-o dovedesc.

Bomboanele super bune, cred ca ar fi trebuit sa iau ceva mai multe.

PS: n-am murit / PPS: sunt skipper cu acte oficiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.