monkey see, monkey do

De candva de dinainte de Craciun nu m-am mai dus la coafor. Sau cam asa. Si evident ca mi-au crescut toate cele in toate directiile, mai ales barba.

Si aici incepe distractia. La frontiera se uita lumea la mine de parca urmatoarele cuvinte pe care le asteapta sa le zic sunt Allahu Akbar.

Prin Ianuarie-Februarie stateam linistit la terminalul de plecari din aeroportul autogara Otopeni cand vin sa ma ia la intrebari niste smardoi de la SRI de la antitero. Degetul pe tragaci, pozitie tactica, cum i-au antrenat cine i-o fi antrenat. Ca asa au vazut ei in filme si probabil pe pozele de la antrenamente: teroristii au barba si rucsac.

Si probabil le-a mai zis cineva ca nu poti sa astepti pe cineva la plecari. Ca erau maxim de mirati. Zici ca descoperisera painea feliata. M-au lasat in pace. Si acum regret ca nu m-am dus sa le fac plangere la politie pentru hartuire.

La pasapoarte nu mai zic, ca trebuie sa zambesc ca prostul sa trec, ca altfel trebuie sa scot toate actele de le am sa, sort of, dovedesc ca sunt eu si mai ales ca pozele din acte nu seamana nici una intre ele.

De vreo saptamana asa, au zis aia din SUA si urmati imediat de lacheii din UK, ca daca vii in Orientul mijlociu spre ei, nu mai ai voie cu laptop in bagajul de mana. Sau cu tablete. Ca au gasit ei pe cineva de vroia sa puna bomba in iPad.

Ce face SRI-ul, care mai nou (de cel putin un an asa) si-a arogat si functiile politiei de frontiera pe OTP? Imi verifica laptop-ul de explozivi. Ca vorba ceea: barba, laptop => terorist. Potential. Ca poate n-au anulat cu de la sine putere si ideea de nevinovat pana la proba contrarie.

Ajung la retardatii de polonezi, trec de detectorul de metale care fix atunci, exact aleator, a bipait pentru verificare suplimentara de explozivi. Vorba ceea: barba, par mare => potential terorist. Cum au vazut ei in filme. Cred ca se uita la aceleasi filme cu romanasii.

Prin .pl am ajuns din cauza de LOT, nu ca as vrea sa ma duc acolo. Cand ajungi in civilizatie nu se mai uita lumea la tine ca la felul 14 ca ai barba. Nici la sosire, nici la plecare.

La intoarcere in .ro, unde la pasapoate nu’s securisti (sper ca nu’s infiltrati) care te verifica, e OK, mai zambeste lumea. Probabil asa… ca nici un terorist n-ar veni de buna voie in .ro, au grija politicienii sa nu fie nevoie de bombe aduse din afara.

Asa ca da, sa stam linistiti, daca o fi sa se intample ceva, o s-o mierlim ca la carte cu din astia de profileaza pe motiv ca ai barba mare si par valvoi. Fix ca in filme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.