next-gen retail

Ca si consultant nimeresc in tot felul de proiecte, unele la care nu m-as fi gandit vreodata. Una din cauze ar fi ca nu m-am gandit ca in anumite industrii ar fi nevoie de ce stiu eu sa fac, dar cateodata se pare ca e :)

Un exemplu de proiect din asta ar fi magazine fizice in mall-uri:)) Iar anul trecut am participat la deschiderea primelor doua magazine (din cateva sute) de la niste oameni. Pentru unul ca mine care nu s-a plimbat niciodata prin spatele magazinelor, toata treaba a fost super interesanta.

Super interesant pentru ca am apucat sa vad tot procesul cap coada a ceea ce inseamna deschiderea unui magazin de la un spatiu gol pana la primii clienti in magazin. Si este exagerat de multa munca sa te intelegi cu toata lumea, de la arhitecti la vopsitori. Ca si anecdota din multe altele, a trebuit sa vina un contractor sa traga cabluri de retea pentru niste senzori si s-a gandit sa fie de ajutor si a tras 16 cabluri in loc de 8 ca s-a gandit el ca sa fie acolo trase in caz ca se strica vreo unul.

Acum, de ce “next-gen” retail? Pai pentru ca spre deosebire de restul magazinelor din mall-uri, astea de le-am deschis sunt mai high-tech asa:

WiFi pe bune + security si nu o petarda de $50 aruncata in vre-un colt. Asta a fost mana mea, ca daca sa ai conexiune buna de date si acoperire calumea nu poti s-o faci “el cheapo”. La fel si cu segmentarea retelei, ca fiecare producator are o idee de ce vrea sa faca si nu e bine sa-l lasi de capul lui cu acces peste tot. Treaba asta o pusei prima sa ma laud :)

RFID: toata marfa are tag-uri de RFID si in felul asta stii exact ce si cate SKU-uri sunt intr-un magazin. Dupa ce am vazut cate zeci de mii de produse pot intra in cateva sute de metri patrati de magazin, n-as vrea eu sa fiu ala care face inventarul manual ca in cazul unui magazin clasic. Cu un scanner portabil de RFID poti face in doua-trei ore inventarul la tot magazinul cu o rata de eroare neglijabila. O alta utilitate a tag-urilor este sistemul de antifurt, ca nu mai trebuie sa gauresti marfa sa-i pui chestii din alea mari cu vopsea inauntru.

Cabine de proba inteligente: fiecare cabina de proba are o tableta conectata la un mic server local care la randul lui este conectat la niste cititoare de RFID de la distanta si cand intri intr-o cabina de proba, poti vedea pe tableta exact ce ai luat cu tine in cabina si daca ceva nu se potriveste poti vedea in timp real daca este pe stoc in magazin si daca da, “apesi” pe un buton pe tableta si un asistent de vanzari primeste un mesaj pe telefon cu ce ai nevoie si iti aduce in cateva minute. Eu m-am bucurat maxim de optiunea asta ca numai eu stiu de cate ori m-am dus sa probez ceva si dupa aia a trebuit sa ma imbrac la loc sa ma duc sa caut alta masura sau stil si dupa aia sa stau iar la coada la cabina de proba sa mai bag o fisa sa vad daca acu se potriveste ce cautam.

In urmatoarele magazine o sa fie niste oglinzi mari cu touch screen integrat pe aproape jumatate din suprafata si experienta o sa fie si mai high-tech ca o sa fie ca’n Star Trek sau orice alt SF de calitate, cam ca in poza de mai jos (care poza e pe bune, doar persoana de probeaza e un model retusat sa dea bine la reclama):

Treaba cu versiunile noi de magazine e misto ca poti itera prin concepte pana gasesti unul sau mai multe care se potrivesc zonei geografice unde se deschide fizic magazinul.

Traffic counters: niste camera inteligente puse la intrarea in magazin si in interiorul sau pot identifica persoanele (adica faptul ca prin magazin se plimba o persoana si nu o pisica) si fac analiza aproape in timp real pentru niste metrici de genul:

  • cati oameni au trecut pe langa magazin si cati din ei au intrat in magazin (cred ca se numeste rata de conversie sau pe acolo)
  • heatmaps cu ce zone din magazin s-au oprit cei mai multi oameni
  • vanzari medii per persoana intrata in magazin (in combinatie cu informatiile transmise de POS)
  • trail heatmaps care arata cum s-au plimbat oamenii prin magazin. asta arata interesant ca incepe cu niste liniii subtiri si se tot ingroasa in functie de cat de multi oameni se plimba.

Asta cu numaratul de persoane este foarte misto, ca daca pui harta magazinului in sistem si descrii ce se afla in fiecare zona poti sa afli super usor care sunt cele mai interesante produse pe care le ai de vanzare.

Acum toate astea sunt in sisteme diferite pentru ca fiecare producator a avut focus pe o nisa, dar prin niste API-uri cred ca se pot agrega toate informatiile astea sub o singura umbrela si doar trebuie sa dai un click sa vezi cum sta treaba intr-un magazin anume. Mai ramane de vazut daca exista acele API-uri…

Ma fascineaza tehnologia asta, ca te ajuta sa optimizezi lucrurile in cele mai mici detalii si sa faci experienta pentru clienti cat mai placuta, dar in acelasi timp ajuta si asistentii de vanzari sa fie mai eficienti. Si n-as fi stiut de ea si cum functioneaza daca nu eram implicat activ in jucaria asta cu retail-ul.

Suna naiv prima fraza din paragraful de mai sus, dar tot procesul de cumparare este mult mai simplu cand ai un pic de tehnologie la indemana.

Desi nu prea te gandesti la ce inseamna logistica din spate cand intri intr-un magazin sa-ti cumperi pantofi sau haine, este tare interesant domeniul asta pentru ca daca vrei sa fii eficient ai tot felul de dileme, de la cum atragi clienti sa intre la tine in magazin pana la cum calculezi la cat stoc sa ai si cum sa-l refaci cand se mai vand produse fara sa ai prea multa marfa blocata intr-un magazin – marfa care costa s-o produci si sa o stochezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.