pandemia in romania

Cineva in China a mancat un liliac nefiert si ce se intampla daca faci asta a ajuns sa stie fiecare om de pe planeta asta.

Pe la inceputul lui Ianuarie, chinezii inca mai arestau doctori care ziceau c-o sa fie nasol ca speriau lumea si nu se face asa ceva. Pe la sfarsitul lui Ianuarie, Winnie the Pooh a pus lacatul pe un oras intreg cand s-a lamurit ca situatia e maro inchis.

O luna mai tarziu, pe la sfarsitul lui Februarie iese in presa seful de la Institutul de Boli Infectioase, care teoretic studiaza si isi da cu parerea despre virusi si alte chestii mai putin placute corpului uman, sa spuna la lume ca ce se intampla in China e de 10 ori mai slab ca gripa si sa ne spalam pe maini cu apa si sapun si-o sa fie bine. Ultima partea imi inchipui ca a zis-o special pentru aia de le e frica de sapun.

Toate firmele private au inceput sa ia masuri de protectie, cumparat dezinfectant de maini, masti in caz ca situatia degenereaza etc. Prin restaurante si cafenele s-au lasat locuri libere de cate o masa sa nu intre lumea in contact etc. Responsabilitate, chiar am ramas uimit de cat de repede s-a miscat lumea.

Sa mai zic o data, asta in timp ce guvernul prin vocea unuia sau altuia spunea ca n-o sa fie nasol deloc si ca sa nu se sperie nimeni. In timp ce un oras de 11 milioane de locuitori era inchis cu cheia si Italia isi inchidea nordul tarii asa ca avusese un super sezon de iarna si cu ocazia asta se puteau odihni oamenii dupa atata munca.

Pe plan politic, Ludovicc Orban si cu PNL-ul incercau marea cu degetul sa forteze alegeri anticipate, ca abia ajunsesera la putere dupa ce a plecat Veorica de la guvernare si n-a mai vazut PNL ceva guvernare de cand cu USL, adica de prin 2012 asa. Adica au astia costele lipite de sira spinarii de atata foame de bani si de putere. Sa nu mai pui mana pe ciolan din 2012…

Doua saptamani mai tarziu si un guvern demis, robotul de la Cotroceni declara stare de urgenta, ca e nasol cu virusul asta, ca mor oamenii, ca vine apocalipsa si alte chestii care cu o saptaman mai devreme nici nu existau si evident ca nu aveau cum sa se intample in Romania. I-a luat pe nepregatite, cum s-ar zice. Intre timp era cat pe aci sa nu mai fie Orban prim-ministru, si il pune pe subalternul sau desemnat sa formeze un guvern sa-si depuna demisia si asa ajunge Orban iar prim-ministru. Curat cinstit manevra ce-au facut.

Parlamentul, pentru probabil prima oara in viata lui, voteaza in unanimitate treaba asta. Ca asa se scapa de virus, cu parnaiala generala in toata tara. Si cu armata pe strazi. Ca probabil s-au gandit ca daca la virus nu-i e frica de politie si de carnetul de amenzi, poate se sperie de Kalashnikov-urile mai vechi decat soldatii de le poarta in spate si fuge inapoi in China.

No, starea asta de urgenta permite guvernului sa nu mai stea dupa Parlament dupa legi, dupa facut licitatii si asteptat dupa contestatii si alte cele.

Cum greaua mostenire a lasat spitalele fara echipamente, PNL s-a apucat sa-si sune prietenii sa faca si ei niste smenuri cu achizitii directe, ca daca nu acum, cand? Ca sansele sa mai vada ciolanul scad pe zi ce trece.

Intre timp, s-a apucat politia sa munceasca si au furat confiscat echipamente de protectie de la diversi oameni pe care le-au dat prompt spitalelor, dupa ce si-au oprit (ma gandesc) si ei asa partea. Ce tu sechestru, procese, asteptat sentinte definitive si alte chestii din astea democratice. Burghejii dracu le tineau pentru ei cand poporul avea nevoie, asa ca militia a actionat prompt si eliminat elementele dusmanoase care complotau impotriva poporului.

Intre timp, prim-ministrul Mandolina a facut o conferinta de presa prin care a anuntat ca un cumatru de-al lui din partid are coronavirus si ca e bine sa nu stea lumea pe langa el si ca o sa se izoleze pe malul unui lac. Probabil sa contempleze niste combinatii din alea strategice, de pandemie asa, nu gainariile obisnuite.

Apoi au infiintat Ministerul Adevarului. Sub forma Grupului de Comunicare Strategica. Strategica da? Cre’a lacrimeaza in mormant aia de scriau la Scanteia. Ca nu poti comunica altfel decat strategic sa spui trei vorbe la oameni. Si ce se apuca sa faca noul minister? Pai sa cenzureze site-uri care nu spuneau adevarul, evident. Care bagau panica in oameni. Inca nu se stie care erau oamenii aia panicosi, dar partidul i-a salvat de la panica.

Teoretic acum tara e condusa de ministrul de interne. Care probabil la vreun sfat al unui expert din asta in comunicare, i-au dat o geaca de piele s-o poarte la conferintele de presa tinute pe Facebook unde nu trebuie sa raspunda la intrebari. Pe langa el e mereu Arafat, cunoscut publicului larg ca omul de si-a lipit curul cu super glue de scaunul de la DSU si nu vrea sa plece neam de acolo, si seful militiei. Zic militie pentru ca e genul ala de politist care abia stie sa citeasca de pe foi cand are ceva de zis, si cand citeste se vede cum i se umfla o vena la cap, probabil de la prea multa concentrare. Cam cum erau militienii pe vremuri. Cred ca fac conferintele astea fara public ca poate era nevoie sa-si ia notite omul si mai trebuia sa scrie, si era in pus in situatia in care trebuiau sa-l scoata la inaintare pe alalalt sef de militie, ala care stie sa scrie.

Dupa ce a aratat robotul cine e noul sef al tarii, s-a pus omul pe treaba si a inchis toate afacerile ne-esentiale: baruri, restaurante, frizerii, mall-uri si ce-a mai prins. Si puf, peste noapte au aparut un milion de someri. Ca vorba aia, cine i-a pus sa lucreze in mall sau intr-o cafenea? Nu puteau sa fie si astia angajati la stat unde nu ai probleme din astea existentiale, gen sa fii dat afara daca nu-ti faci treaba sau sa intri in somaj daca se inchide sandramaua.

La putin timp, dupa un zvon despre o vizita din asta de noapte a nu spunem cui, ministrul numit si Manivela s-a sucit si in mall-uri o sa fie deschise si magazinele de electrocasnice care au si optiune de livrare la domiciliu. Poate isi schimba lumea electrocasnicele fix acum si n-are de unde cumpara. Te duci frumos la mall, iti alegi frigiderul si dupa stai cuminte acasa in carantine si veni zanul frigiderelor, da de doua ori din bagheta si poof, ai frigider nou.

Dupa, gigelul care e ministru de finante, a zis stati asa, nu disperati, ca va platim noi somaj tehnic 75%. Da’ stati, ca intai trebuie sa veniti cu dosar cu sina sa aratati ca a scazut business-ul cu cel putin 25%, ca aveti sapca de culoarea potrivita si alte cele. Si 75% din salariu raportat la salariul mediu, nu la cat aveati inainte, ca nu se face asa ceva.

Dupa aia tot ala de la finante, care are mecla unuia de se uita cu tcpdump la trafic si nu intelege nimic, a zis ca ajuta oamenii care au rate la banci cu o mica amanare. A fost asa un pic de bucurie pe aia care ramasesera fara serviciu. Am zis mai sus ca nu toti au noroc sa fie angajati la stat. Pana a dat-o la intors si a zis ca se amana doar principalul, dobanda se calculeaza in continuare, si cand s-or apuca de platit iar rate, o sa plateasca mai mult, ca asa-i in tenis si nu e vina bancii ca l-a lasat statul fortat fara loc de munca. Cine l-a pus sa-si aleaga cariera intr-un domeniu din asta ne-esential?

Intre timp, s-a dat interzis la iesit din casa decat daca dai cu subsemnatul pe o foaie de hartie pe care sa o ai la tine sa o arati organului in caz ca te opreste. Treaba asta au facut-o un pic grabit si au scos de la sertar modelul de pe vremea lui Ceausescu cand pe cereri trebuia sa treci si numele parintilor, sa stie organul si partidul daca ai origini sanatoase sau nu. Ca nu toata lumea merita portocale si ciocolata. Dupa, au mai scos cateva modele de declaratii, unde diferenta dintre doua era ca una avea casutele rotunde si alta le avea patrate. Sunt convins ca cineva si-a luat bonus pentru treaba asta. Si militia s-a apucat sarguincios de facut ce stie sa faca mai bine: sa dea amenzi la oameni ca n-au sapca. Ca de prins hoti sau alte chestii din astea un pic mai complexe, evident ca nu s-au sinchisit sa faca ceva, ca aia presupune munca. Mai si anuntau mandri ca au scazut infractiunile cu 20 si ceva la suta. Sa mai zic o data, intr-o tara inchisa si cu lumea stand in case, infractiunile au scazut doar cu 20 si ceva la suta.

Prin spitale, evident, a inceput circul. Doctori care si-au dat demisia, doctori care au fost infectati de prieteni ai partidului care au mintit pe unde au fost. A patit cineva ceva? Evident ca nu, ca nu se face sa-ti bagi prietenii in belea pentru atata treaba.

A trecut aproape o luna de stare de urgenta si robotul a zis c-o mai prelungeste o luna, ca inca n-am scapat. Probabil a vrut sa zica ca n-a terminat partidul lui de furat si ca ii mai trebuie o luna sa termine ce a inceput. In caz ca avea cineva dubii ca astia de la PNL sunt suficient de prosti incat nu sunt capabili nici sa fure eficient, intr-o luna in care furatul pe bani public era legal, gen puteai da contracte cu doua maini si nu te intreba nimeni de sanatate.

De data asta a scris robotul in declaratia de prelungire a starii de urgenta ca nimeni nu mai poate sa-si dea demisia. De ce sa-ti dai demisia din spital cand poti muri patriot acolo? Sa repet: in 2020, robotul prezidential a declarat sclavia legala. Asta cumva a fost apogeul incompetentei si nesimtirii unui presedinte. Democratie doar in vorbe, ca in fapte nu prea.

Asa, tot robotul prezidential, acu ceva vreme a inaugurat un spital la Suceava cu care s-au laudat si el si partidul lui, vai cel mai modern spital. Fix acel spital a devenit “ground zero” pentru un focar de infectie pentru ca pe toti de acolo i-a durat la banana si din cauza alora de acolo, moldovenii (care nu recunosc ca sunt moldoveni) din Suceava au fost trecuti la urmatorul nivel de parnaiala. Cireasa de pe tort cu toata distractia asta a fost ca robotul pizdii a retras decoratia data spitalului. Am ramas un pic mirat de asta, ca aveam asa impresia ca dai decoratii la persoane pentru ca au facut ceva util, dar acum se confirma asa fara nici un dubiu, ca robotul dupa ce a dat decoratii la tot ce-a prins, s-a apucat sa dea si la ce-a mai prins. Noaptea mintii.

Intre timp, baiatul de la Institutul de Boli Infectioase a debitat o treaba numita “Vacanta Mare” sau ceva de genul prin care a zis ca aia peste 65 de ani sa mai stea in case sau sa fie trimisi undeva sa nu aiba contact cu lumea. Ca poate daca nu mor acasa, mor undeva frumos in grija statului. In replica, prim-ministrul Mandolina l-a lasat fara job in comisia de pandemie. Fix asa, nu o sa se mai poata lauda ca a facut ceva de pandemie. E bine-mersi sef in continuare la institutul de pareri infectioase.

La un moment dat a venit Pastele. Prima oara la catolici. Toti in casa, ca sunt catolici. Peste o saptamana a venit si pentru ortodocsi. Pentru astia, s-a gandit guvernul sa faca cumva sa primeasca lumina, ca merita sau ceva de genul. Si noul sef al tarii, ministrul Manivela, a venit cu ideea nastrusnica sa trimita politia din casa in casa si apartament in apartament sa dea lumina la oameni. Nu prea a fost clar daca era obligatoriu s-o primesti sau nu. Pentru ca lumea s-a suparat un pic pe treaba asta, a venit cu o alta idee: fiecare bloc sa aiba aiba un reprezentant si “voluntari” sa vina cu lumina pana la fiecare bloc, sa o dea la reprezentantul stabilit de bloc si ala sa dea lumina la toti. Asta a fost cre’ca cel mai josnic mod de pana acu’ de l-a gandit vreun partid sa faca cumva sa castige voturi. A fost apogeul shitshow-ului cu pandemia asta.

Ministrul finantelor a zis ca a gasit solutia cu toate firmele de s-au dus pe pula ca au fost inchise de stat: le da imprumuturi sa le ajute sa-si reia activitatea. Dar nu imprumut la toata lumea dat de la stat, dat de banci in functie de cat de bancabil esti si poti ii demonstrezi unui gigel de la banca. Pentru cine nu stia ce inseamna expresia “si futut, si cu banii luati”… acum stie. Ajutor, nu gluma. Le-a dat la antreprenori de i-a julit.

Cu vreo doua saptamani inainte sa se termine starea de urgenta, a zis CCR ca amenzile date pana acu sunt neconstitutionale si ca nu poti da amenzi prin ordonante militare (sau ceva de genul), insa ideea de baza e ca dupa ce au zis asta, numarul de amenzi a scazut maxim, semn ca nici inainte nu s-au date pe bune. In loc sa admita ca au gresit si sa dea banii inapoi la toti de la care i-au furat prin amenzi, astia de la PNL au tras inainte ca ei au avut dreptate, da’ i-a sapat avocatul poporului, care de fapt vrea raul oamenilor

Un pic de pe repede-inainte, s-a facut 15 mai si s-a terminat starea de urgenta si s-a intrat in starea de alerta. De fapt s-a terminat starea de urgenta, au urmat 3 zile de distractie si abia dupa aia s-a intrat in starea de alerta. Ca PNL-ul si-a mai dovedit inca o data incompetenta, si n-au fost in stare sa scrie o mica lege care sa poata fi aprobata de parlament in timp util. Si legea aia s-a vota marti, joi a fost trimisa la robot pentru semnat, si dupa s-a asteptat regulamentar trei zile sa intre in vigoare. Dar asta nu e totul, robotul si-a aratat fata de profesor provincial ratat si intr-o conferinta de presa a declarat printre dinti ca “daca nu sta populatia cuminte, el o sa bage din nou starea de urgenta”. Ca asa e cand esti incompetent, ameninti lumea. The oldest trick in the book – threaten people into submission. Cre’ca ultimul dictator a lacrimat un pic in mormant, de bucurie ca vechile metehne inca exista bine-mersi.

Nu mai stiu care ministru a zis ca nu ratifica acordul de liber tranzit cu Grecia si alte tari pentru atunci cand s-or duce oamenii in vacanta pe motiv ca “anul asta credem ca romanii vor prefera Romania”. Imi inchipui ca asa i-a zis vreun consilier, ca visul romanilor in vacanta e sa dea 1000-2000EUR pe 7 nopti de cazare la Mamaia.

Singurul lucru care nu m-a dezamagit din tot shitshow-ul asta a fost incompetenta PNL-ului. Pe alocuri am avut impresia ca au tinut mortis sa arate pot fi mai retardati ca PSD-ul.

Initial intentionam sa vad cum decurge si starea de urgenta pana la capat, insa nu cred ca are rost. In cazul cel mai bun ramane asa cum e acum si pe 15 Iunie se termina cu balamucul asta si o sa vedem cum o sa ne descurcam post-pandemie cu distantarea si masurile de precautie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.