force multiplication

Ma screm la postul asta de vreo luna si ceva. Nu ca ar fi greu, da’ nu pleacau cuvintele din degete spre taste sa ajunga pe ecran.

La fizica e un capitol in care te invata de scripeti si parghii, gen cum sa depui mai putin efort ca sa obtii ceva. Un sistem destept de scripeti sau parghii iti dau posibilitatea sa obtii foarte mult depunand cat mai putin efort.

Cateodata e filosofica asa fizica asta. Si nu, nu baui nimic de scriu asta. M-am mai desteptat un pic pe masura ce am mai imbatranit.

Din comunism am ramas cu punga cu pungi si sertarul in care pui chestii pe principiul ca niciodata nu stii cand iti trebuie o tubulara e 13 sudata intr-o cheie de 16.

Eu am dat sertarul de tubulare pe sertarul cu cunostinte. Punga cu pungi inca e acolo, si la modul ala de “cum recunosti un roman in strainatate”, am punga cu pungi in hotelul unde stau de ceva vreme. Pe principiul ca poti sa scoti romanul din romania, da’ nu poti sa scoti romania din roman.

Dar sa revenim la sertar. Scriam pe la inceputul lui 2019 despre lucrurile de baza. Si nu s-a schimbat nimic de atunci, doar ca am realizat ca nu toate problemele le poti rezolva cu cheia de 13, cateodata trebuie s-o prinzi de aia de 22 sa poti aplica mai multa forta sa insurubezi cum trebuie ceva sau sa desurubezi ceva strans bine. La fel cum cum 2-3 scripeti si un pic de sfoara face anumite lucruri sa fie mai usoare de cat sunt.

Anyways, cu cat ai mai multe cunostinte din cat mai multe domenii sau subdomenii, cu atat poti sa faci mai repede inferinte si sa iti dai seama cum poti rezolva o problema complexa. Asa cum o forta poti s-o desparti in vectorii componenti, asa si o problema complexa o desparti in problemele mai mici si le rezolvi pe toate alea si cand o rezolvi pe ultima mica ai rezolvat si problema mare :) Gen ca atunci cand rezolvi un sistem de necunoscute multiple la algebra.

Cumva ce incerc sa zic e ca cu cat stii mai mult, cu atat poti sa-ti faci treaba mai bine si fara sa ai nevoie de prea mult ajutor din exterior. Problema e ca toata distractia asta nu scaleaza nici vertical si nici orizontal, adica nici nu pot tasta mai repde si nici nu ma pot clona.

Mi-a venit sa scriu asta cumva legat de un proiect in care m-a mancat in cur anul trecut sa ma bag unde toata lumea si-o arde foarte enterprise si corporatist, unde sunt echipe si echipe care stiu doar anumite lucruri si nu e treaba lor sa stie si altceva si gen sunt singurul care nu are nevoie de nimic – independent si autonom ca ungurii, si mai am timp sa le explic si la altii una alta, ca specializarile astea nasc monstri si monstrii cand se imperecheaza nasc nu neparat fotomodele… ca sa termin asa asa pe un ton filosofic subtil.

Pe scurt, cu cat stii mai multe, cu atat lucrurile devin mai usoare si mai simple si au mai multa logica ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.