google cloud support

Una din corporatiile pe unde ma mai duc la produs are chestii in GCP. Si pe acolo am facut si eu un proiect sa tin cateva VM-uri, nimic complicat. VM-urile alea trebuie sa vorbeasca cu niste componente care sunt intr-una din locatiile clientului. Pentru asta am facut un tunel IPSec intre GCP si locatie.

Asta se intampla la inceputul lui August. Acu vreo saptamana, intr-o luni, ma suna omenii din locatia respectiva ca “nu mai merge ping-ul din google la ei in locatie”. Ma uit si eu, si chiar nu mai exista conectivitate. Ma uit pe acolo prin dashboard-ul de la GCP, toate verzi. Ma uit la mine, toate verzi.

Au astia la GCP un “Connectivity tester” si alea zicea ca poa sa dea ping. Nu chiar pana la capat, da a dedus el ca ar trebui sa mearga. Nu vroia ping-ul ala sa mearga neam. Am sapat pe acolo prin loguri pana mi-au sarit mucii, nimic util. Zic bine, hai sa pun tcpdump sa vad ce si cum.

Dau ping din locatie intr-un VM din GCP, ajung pachetele la ala, raspunde la ele, la mine in locatia ajungea fix o pula. M-am scremut un pic sa fac o captura de pachete la mine, ca firewall-urile astea enterprise sunt la fel de utile ca igrasia cand ai de debugat, ca abia poti vedea una alta. Nimic util, nici un pachet.

Zic trec la planul B, imi fac un Linux cu Strongswan si vad pe ala ce se intampla, ca macar pot sa-l debughez calumea. Mai fac repede un tunel cu GCP, se ridica imediat, dau ping, la fel, ajungeau cum trebuie pana acolo, cand sa se intoarca… se intorceau prin gura.

Ma zic, nu e de la mine, hai sa vad daca e de la astia. Ca na, se mai strica si cloud-ul din cand in cand si zic poate pot sa-mi zica si mie daca din “Google Cloud VPN” ies pachetele cum trebuie, ca era pe traseu singura necunoscuta.

Dau acolo $100 sa pot sa deschid caz, fac cazul cu toate astea si in vreo doua-trei ore asa imi raspunde un baiat ca s-a uitat el prin loguri si problema e ca e de la mine, ca nu stie VPN-ul de la mine sa faca tunele ESP, ca zice clar in loguri ca “ESP_TFC_PADDING_NOT_SUPPORTED” si ca sa il configurez sa faca tunele cum trebuie. Si ii zic, bosulache, ia fii atent aici schema: pleaca pachetele de la mine, ajung la voi, VM-ul meu raspunde la ele, dar de la voi ciuciu, deci nu ca nu fac eu tunelul cum trebuie. Si i-am explicat si ce cacat e TFC, sa nu mai aibe idei pe langa daca mai vede asta vreodata. Asa mult imi displac oamenii astia de la suport pe care-i doare in pula de problema ta si cauta repede “error” in loguri ca poate, poate e de la tine ceva si nu trebuie ei sa faca nimic.

Aproape o zi liniste, gen vreo 21-22h de liniste de puteai sa auzi pachetele pe cablu. Mai bag o fisa si upgradez la $250 sa pot sa apas pe butonul de escalate, in ideea ca o sa ma bage cineva in seama. Intr-o ora-doua asa imi raspunde iar baiatul asta si zice ca da, interesant, dar poate e din cauza ca am firewall pus si de aia nu merge. Ii trimit screenshot cu “n-am nimic pus”, si dupa mai raspunde tot asa un pic cu intarziere ca este posibil sa necesite investigatii amanuntite treaba asta si sa completez un template de sloturi disponibile sa facem un call cu screen sharing sa se uite si aia sa vada ce si cum.

Ne intelegem la un slot orar pe la 10 noaptea la mine si ma paseaza la o alta echipa. Se face ora, intra doi in call si le arat exact ce si cum, fix cat puteam sa vad eu loguri in GCP acolo. O ora jumate si dupa ce am trecut cred ca de 4-5 ori prin fix aceleasi meniuri, loguri, pasi. M-au intrebat si astia daca n-am firewall, le-am aratat ca nici macar iptables nu aveam pe una din masini. Astia foarte “thorough” asa, au vrut sa vada de cel putin vreo 2-3 ori daca chiar n-am firewall pe masini. Si intr-un final mi-au zis ca ei n-au acces asa sa vada ce se intampla cu VPN gateway-ul lor si daca scoate pachete cum trebuie.

Dimineata imi dau mail ca “fii antena, tre sa dezactivezi VPC mode auto, ca de aia nu-ti merge ca ai facut VPN-ul gresit”. Zic babaieti, mergea de vreo luna jumate pana cand brusc n-a mai mers. Si a doua la mana, mai am un VPN facut tot asa, fix in proiectul asta care ala n-a sughitat deloc. Nu mai bine reparati voi ce-ati stricat si sa faceti sa mearga lucrurile asa cum erau inainte?

Si ce sa vezi, alt mesaj cu “Nu, la noi e ok, daca schimbi cum ti-am zis o sa mearga, ca asa cum e acum nu are cum sa mearga”. Le mai dau o data screenshot-ul ala cu alt VPN mergand, l-au ignorat cu succes si au tinut-o pe a lor.

Pentru ca statea productia, am facut ce vroiau ei si a luat-o. Doar, doar sa nu se uite la ei sa vada ce sloboz au stricat si sa repare.

Din tot ce am investigat si asa, parea destul de clar ca era o problema de rutare pe undeva prin burta lu’ GCP, ca pachetele ajungeau teoretic unde trebuie, doar ca nu erau criptate mai departe si trimise la mine.

Am trecut in 3 zile prin 4 oameni, unu’ cu cea mai mare durere posibila in pula, altii doi un fel de Lolek si Bolek, ei nu stiau, da erau convinsi ca nu poa’ sa fie de la ei, si un al treilea la care am tipat ca si asta era “noi nu gresim”. Doar, doar sa nu dea un tcpdump la ei sa vada daca ies pachetele cum trebuie sau daca nu ies, sa vada de ce nu ies.

M-au umplut de spume, ca in primul rand i-a durut fix in cur de problema, probabil daca nu dadeam mai multi bani sa pot apasa butonul de escalate raspundea baiatul ala cand ii mai venea lui cheful, probabil peste cateva zile dupa ce-si facea siesta. In al doilea rand au facut tot posibilul sa nu investigheze ceva pe partea lor. In al treilea rand ca mi-au dat un workaround pe post de solutie, desi nu cred ca a fost vreun mesaj in care sa nu le amintesc ca “a mers si brusc n-a mai mers”. Si in al patrulea rand pentru “stonewalling” si faptul ca desi le aratam ca merge ce ziceau ei ca nu merge, insistatau ca nu are cum – ba cu poza in fata gen, ei erau cu “nu merge, ti se pare”.

Ca si cu multe altele, e bine sa n-ai probleme cu cloud-ul, ca daca ai, o sugi cu gratie ca nu-i pasa nimanui de la suport sa-ti rezolve problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.