Monthly Archives: March 2010

upgrade server LUG

A venit vremea ca serverul ce deserveste serviciile *.lug.ro sa fie actualizat la o configuratie mai din zilele noastre.

De aceea, pentru cine citeste acest blog a folosit sau foloseste serviciile lug.ro este invitat, daca se poate si in masura posibilitatilor sa faca o mica donatie in contul Asociatiei ProLinux pentru a strange banii necesari achizitionarii serverului respectiv.

La adresa http://wiki.lug.ro/mediawiki/index.php/Hardware_Requirements (inclusiv pagina de discutii) puteti vedea configuratia stabilita.

Mesajul care contine si datele bancare ale asociatiei poate fi gasit la http://lists.lug.ro/lurker/message/20100324.175956.be8fe057.en.html.

In alta ordine de idei, dati stirea mai departe sa se mai adune oameni care sa contribuie la ajutorarea comunitatii.

Multam fain.

traficul

De cand s-a mutat corporatia mai departe de mine si cu schimbarea programului de lucru am inceput sa experimentez diverse ore de plecat de acasa care sa nu necesite foarte mult timp de stat in trafic.

Socul a venit la chestii minore: e foarte importanta ora si minutul la care plec de acasa.

Daca plec la 7:15 fac cam ~ 30-35 de minute. Daca plec pe la 7:10 fac cam ~ 26 de minute. daca plec la 7:30 deja fac 40 de minute lejer.

La plecare de la servici spre casa e la fel de distractiv.

Daca plec pe la 16:30 fac cam ~ 26minute. Daca plec pe la 16:37 fac cam 30+ minute. daca plec mai devreme pot scoate sub 25minute – azi am plecat pe la 16:23 si am facut cam ~ 23minute pana acasa.

Traseul e simplu: Mihai Bravu – Stefan cel MareĀ  – Barbu Vacarescu. Alte rute incercate au dus la timpi mai mari cam indiferent de ora la care plecam de acasa. Desi in general bulevardele mari sunt mai mereu aglomerate, se circula indiferent de conditii, chiar si asta iarna erau primele deszapezite.

actualizarea datelor bancare

Azi am fost si io la banca sa-mi actualizez datele bancare, ca deh, cica de pe 1 iti blocheaza BNR conturile daca nu treci sa dai cu subsemnatul. Cum cont bancar am la ING, m-am dus frumos la un ING Office, verificat c-o tanti pe calculator ce mai e valabil si ce nu, update la niste date, sters alte date. Foarte rapid si eficient. Insa finalul a fost romanesc: copie dupa buletin si semnatura pe copie + semnatura pe o foaie scoasa la imprimanta cu ce s-a completat pe calculator. La ce le-o trebuie cand exista si electronic nu stiu, probabil cineva de la stat trebuie sa-si justifice statul degeaba cu indosarierea acestor foi de hartie…

Sunt curios daca si pentru muii aia de la banca de cacat trebuie sa fac acelasi lucru, nu de alta da’s departe de mine si nici nu prea sunt parcari prin jur.

la sala

Din motive de pitic foarte insistent ieri si azi am fost la sala la alergat sa dau burdihanul jos. La ordinul piticului am bagat cate ~ 400 calorii date jos pe tura.

Cu ocazia asta am descoperit ca daca alerg incet sau merg dar pe panta inclinata nu fac febra si asta inseamna ca pot face chestia asta destul de mult. Ieri am alergat cam o ora, azi ceva mai putin ca deja imi facusem ieri incalzirea a durat ceva mai putin sa ating targetul.

Partea buna: nu e asa rau mersul la sala. Partea proasta: se pare ca nu trag suficient de mult aer in plamani cand fac efort si la reprize prelungite ma ia cu ameteala.

Acu o sa ma duc si saptamana viitoare la bagat carbuni la sala sa vad daca pot ajunge la un ritm decent de ars calorii fara sa petrec mult timp acolo.

dlp

De vreo 2 ani asa s-a inventat un nou termen in jucaria asta cu information security: Data Loss Prevention. Si acu toata lumea face produse de DLP care de care mai jmechere, mai cu mot, mai cu beculete, mai cu dracu stie mai ce.

Teoria e simpla: exista riscul ca angajatii sa ciordeasca date din companie din diverse motive. Si angajatii astia care alta treaba n-au decat sa produca pagube companiei trebuie opriti. Uite asa si-au gasit si produsele astea un scop in a exista si a fi create si dezvoltate :)

Ce e funny asa e ca toate sunt targetate pe limba engleza, pana localizezi un produs… te iau piticii si mori incet langa el. Si invata ce e ala un document important si ce nu cam ca motoarele de spam: tre sa vada diverse, ii mai dai un cuvant cheie si asa mai departe, eventual template-uri de documente sa stie dupa ce sa se uite mai exact – asta am aflat-o de curand ca e o capabilitatea al unui produs de-l distribuie corporatia.

Toate chestiile astea functioneaza teoretic intr-o companie in care exista niste standarde care’s folosite cum trebuie cand vine vorba de clasificarea documentelor si atunci e usor de monitorizat cine ce vede si unde trimite, si eventual sa blochezi daca e ok sau nu

Dar prin tara asta minunata am vazut foarte rar standardizari din astea ca la carte si fiecare face documente oficiale dupa cum il taie capul. Si uite asa s-a inventat o solutie pentru atunci cand iti urasti adminul de moarte si eventual niste sefi de departamente care trebuie sa dreseze solutia sa recunoasca ce trebuie.

Daca esti BOFH, un soft de DLP e fix ceea ce-ti trebuie sa poti chinui in tot felul de moduri creative angajatii: ba le mai dispare un fisier – ca nu e conform cu politica si nu se admit abateri, ba nu pot da un mail cu planul firmei pe urmatorul an, ba nu mai pot face nustiuce si nustiucum. The sky is the limit cum zic francezii.