home multimedia, part 1

De vreo doua saptamani asa mi s-a pus ca vreau si io un fel de sistem de home multimedia, adeca: tembelizor HD, boxe 5.1 si un player de continut HD.

Tot ce-am vazut pe piata ca Home Multimedia nu prea ma incanta ca n-au hard disk, si e mai complicat sa incerci sa redai un ISO de Blue Ray, de exemplu.

Si uite asa am ajuns io acu la quest-ul meu de a produce un player cu iesire HD cat se poate de ieftin, ca la TV si la boxe nu prea am de unde sa scad. Dupa o tura pe la emag pe site am ajuns la trilema eterna: Intel sau AMD ?

La bani lucrurile stau cam asa:

Intel:

AMD:

Intel face 318,37RON, AMD face 302,13RON (TVA inclus la ambele).

Io personal sunt fan Intel. Desi am auzit in ultimii ani lucruri bune despre AMD, tot nu-mi iese din cap imaginea lu AMD cand facea copii dupa 486 si 586 si ce-or fi copiat ei atunci la vremea lor. Da avand in vedere ca acu calculul e pe baza de ala cu cei mai putini bani castiga, tind sa ma indrept balanta spre AMD, ca e mai ieftin si procesorul merge mai repede ca viteza de ceas fata de Intel.

Placa video cea mai ieftina ar fi un Gigabyte GeForce 9400GT 512MB ca stie in hardware HDTV si are suport de HDMI via o mufa convertoare de la DVI, pe la vreo 206,41 RON (TVA inclus).

1GB de RAM m-am gandit io ca e suficient, si-am gasit Kingmax la 667Mhz, care pare sa se potriveasca la ambele placi de baza. Pretul memoriei fiind 45,48 RON (TVA inclus).

La placa de sunet inca n-am date exacte, dar in principiu vreau sa fie Creative Audigy something, sa stie de 5.1 si sa aiba iesire SPDIF sau 6 iesiri separate pentru toate boxele.

Pentru hard disk ma gandesc sa desfac un Western Digital MyBook de 500GB de l-am cumparat acu ceva vreme cand mi-am luat si routerul wireless. Si cum nu-l folosesc, iar inauntru e un HDD normal S-ATA, why not, ca tot am dat o caruta de bani pe el.

Cea mai mare dilema care o am e ce carcasa sa-mi cumpar astfel incat sa fie aerisita suficient de mult si de bine astfel incat atunci cand oi da drumu la film in HD sa nu o aud cum isi ia zborul. Care si astea sunt scumpe in draci, adica ajungi lejer la 400RON cu una…

Targetul meu e sa incerc sa scot astea sub 1000 RON cu tot cu TVA si sa am un super mega player de filme si muzica :)

M-am uitat si Apple TV ca era ieftin in USA, la 329 de parai. Da se pare ca merge doar pana la 720p, iar tembelizorul de vreau io sa mi-l iau e 1080p. So, bye bye Apple TV pana cand or invata si ei de FullHD.

Stay tuned for more to come.

6 thoughts on “home multimedia, part 1

  1. Bre sin, vezi ca saraciile alea de procesoare nu o sa-ti redea coerent .mkv-uri 1080p. Si nu te baza pe placa video in acest sens, vei avea surprize neplacute.
    Caz concret: q6600 @ 3.2 GHz, folosind un singur core nu reuseste sa redea coerent 1080p si ca putere bruta de calcul un singur core e mult peste oricare din procesoarele de vrei sa le iei tu. Abia cand folosesc mai multe am un playback ok. Cisteste si tu cam de ce-ai nevoie, cerintele minime sunt pe la 2 core-uri – 6300, 6400, 8200, 8300, nu stiu echivalentele AMD.

  2. Vezi ca 9400-le ala nu stiu daca stie accelerare full in hardware (vad ca e bazat pe G96 ori io stiam ca doar G98 vine cu purevideo vp3, care ar sti full). Also, nush in ce masura GeForce-ul stie sa scoata audio pe HDMI. ATI-urile mai noi cica ar cam sti. Asta in caz ca reprezinta un criteriu. Si daca vrei liniste, n-ar fi mai indicata o placa fanless?

  3. Aham, o sa vad care placa stie decodare direct in hardware.

    Catch-ul cu ATI e ca decat sa incerci sa-l faci sa mearga pe Linux la fel cum merge pe Windows mai bine iti bagi in bat in fund.

    Pentru audio io ma gandeam la un Creative Audigy, ca aia se pricep la placi de sunet, mai ales c’am pus ochii pe niste boxe de la Logitech de au decodor Dolby Digital si sunt certificate THX.

  4. Audigy e o placa ok pentru ceea ce vrei tu.
    Acel AMD X2 s-ar putea sa fie ceea ce ai tu nevoie intr-un HTPC, sunt sute de teste pe net, google it.
    Iar Ati am inteles ca si-a mai revenit cu driverele pe linux (eu nu mai folosesc de vreo 3-4 ani fix din aceasta cauza).

  5. La capitolul “muncesc putin si obtin mult”, exista dispozitive in stilul lui Popcorn Hour A-100. Din pacate (cel putin pentru exemplul dat), la ei costa 179USD, la noi costa 780RON (WTF?!?).

    Face tot ce vrei tu, are decodare intregrala hardware, ruleaza Linux, are iesire S/PDIF si stereo (deci iti trebuie sistem audio cu decodor), are iesire HDMI (si YPbPr, just in case) si suporta 1080p.

    Vezi ce poti face cu partea comerciala, sa-l scoti la un pret mai normal la Bucuresti :-)

    @Dexter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.