varnish

Din cand in cand, pe langa chestiile obisnuite de le fac la job, mai configurez si servere pentru tot felul de chestii de unii zic ca le trebuie. In ultima vreme m-am tot jucat cu configuratul unui stack LAMP pentru un proiect al corporatiei. Cum departamentul care are proiectul n-a intrebat pe nimeni ce calitati trebuie sa aiba programatorii care scriu codul la respectiva aplicatie web, m-am pricopsit si cu partea de optimizare server-side fara sa ma ating de codul PHP, ca nu prea am talent deloc. Cool ar fi daca si programatorii aia ar da ceva dovada de mai mult profesionalism si n-ar avea atitudine de amatori de 2lei.

La sfatul unui om care chiar stie ce face cand e vorba de programare, m-am apucat de jucat cu Varnish care e un fel de accelerator software pentru site-uri care fara ar rula greoi la cereri multe (Perl/PHP). Varnish asta e un fel de Squid pe steroizi care stie foarte bine cu se se mananca protocolul HTTP si cum se poate optimiza. Apache-ul din spate sta si o cam freaca. Ar freca-o si mai mult daca unii n-ar pune Expire in 1900 toamna la tot ce servesc si ar avea macar chestii de bun simt de macar juma de ora – o ora astfel incat sa nu mai fie frecat si apache-ul mereu. Da deh… cica SEO shit, ca tot e trendy.

Acu am dileme cu mysql si cum ma prind daca ruleaza incet sau nu, in afara de slow log, ca acolo timpii par buni, da el tot logheaza…

9 thoughts on “varnish

    1. Io i-as trimite, da ei programeaza doar pe windows cu hosting pe windows, at least so they say.

      Si fara tool-uri grafice sunt mancati, ca ei nu stiu sa se descurce in ecranul ala negru…

    2. Daca pot si am timp as veni sa mai aud si io una alta, da la cum a fost de aglomerat in ultima vreme nu promit nimic.

  1. Squid e proxy, Varnish e reverse proxy.
    Fara sa te atingi prea mult de php, baga-ti un if($_SERVER[‘REMOTE_ADDR’] == “ip-ul_tau”)
    si fa umpic de profile

    Mie imi plac astea 2:
    http://code.google.com/p/webgrind/
    http://particletree.com/features/php-quick-profiler/
    sunt si complexe si light

    Iar pt slow-query-log vezi asta: http://code.google.com/p/mysql-slow-query-log-parser/

    Si tot in mysql ar fi si http://www.greensql.net/

    Pun-te pe amenintari cu cotonogeala si punei sa invete cum sta treaba cu If-Modified-Since Last-Modified Etags & co.

    Acu depinde si de cata lene ai :)

    1. Multam de sfaturi, o sa le incerc si sper sa prind tot felul de crapuri care cred io c’o sa fie pe acolo.

  2. Optimizarile de tip squid/varnish functioneaza mai mult pentru chestii statice. Din nefericire tocmai chestiile statice nu omoara serverul web :) In ultima vreme si pozele sunt livrate tot sub un URL dinamic, ceea ce zadarniceste cam orice incercari de cache.
    Daca nu poti umbla la cod cam singura solutie ar fi sa pui mai multe servere si un load-balancer in fata. Uite un soft load-balancer destul de sexy:
    POUND – REVERSE-PROXY AND LOAD-BALANCER

    1. Momentan cu varnish sta foarte idle masina, apache-ul cel mai mult a ajuns la 16 procese si varnish-ul cam pe la 15. Overall se face caching si optimizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.