internete in romania

Io nu pricep o chestiune. In Romania sunt 3 mari provideri de internet pentru home use:

RDS Fiberlink: 39RON pentru 50Mbps.

UPC internet large: 62RON+TVA pentru 24Mbps.

Romtelecom ClickNet 20Mbps: aproximativ 105RON/luna pentru 20Mbps down cu 1Mbps up.

Preturile de mai sus le reprezinta abonamentele maximale. Creierul meu nu pricepe de ce ar plati cineva 1 milion pe luna pentru 20 de Mbps down si 1Mbps up ? Sau 62RON pentru 24Mbps ? Cu ce e mai special internetu unora de e mai scump ca al altora ? Sunt bitii mai rapizi ? Mai curati ? Mai uscati ?

7 thoughts on “internete in romania

  1. In cazul asta, inseamna ca eu sunt un fel de a VIII-a minune a lumii :-)

    Abonamentul meu face 35,00RON/luna si include acces la Internet prin IEEE 802.3 cu un CIR de 512kbps in extern (si fara MIR), iar in metropolitan am wirespeed (da, 100Mbps) si merge asa de vreo 6 ani de cand lucrez cu ISP-ul in cauza.

    Pe langa accesul la Internet (care vine cam 20,00RON/luna din banii aia), mai am si CATV prin metoda clasica (pot opta oricand pentru streaming sau decodor MPEG — dar la cat stau eu la TV, nu merita efortul) cu 60 de programe care se vad lacrima.

    Beat that! :D

    @Dexter

    1. Ma uitasem si pe retelele de cartier, da variau preturile destul de mult. Cei mai scumpi erau unii mitnet de cereau 60eur pentru 512kbps extern si 100mbps metro.

      acu depinde foarte mult si de zona unde stai si ce optiuni ai.

  2. Despre UPC nu stiu, dar cu Clicknet e clara treaba.
    Lumea apreciaza reduceri de 6 luni sau laptopuri sau Wii-uri si faptul ca pot plati pe aceasi factura si fix-ul si net-ul si probabil si satelitul.

    Iar pentru cine nu “are nevoie” de torrenti si alte minuni banda clicknetului e arhisuficienta.

    @@Dexter, pentru 100Mbps metro as da si eu 20,00 RON / luna, dar eu nu “lucrez” cu isp-ul meu :)

  3. Am fost inteles gresit. “Lucrez cu” adica am contract cu ei, nimic mai mult. Nu sunt actionar la firma aia si nici parte de favoritisme n-am avut — este pretul si serviciul de lista.

    @Dexter

  4. Ma, la mine de ex, am 1 Cablelink (fiberlink nu a ajuns si pe strada mea cu toate ca stau in buricul targului) si un Clicknet.
    La Clicknet totusi platesc ~50lei pe luna (din care 6 luni moca), ip static inclus, imi merge portu 25, imi merge fax-u, etc.

    La mine la Constanta, Clicknet e mult mai stabil si cooperant decat RDS, care are o placere din a imi taia si filtra servicii dupa bunul plac, iar vitezele sunt de 3Mb down cu 1Mb up la cei 40lei pe luna

    1. Buba mea cu Romtelecom-ul e ca nu inteleg de ce cer atat de multi bani pentru atat de putina banda. Mai ales c’am inteles ca daca downloadezi mult incep sa faca chestii penibile precum limitari de banda sub ce-ai cumparat. Am impresia ca si aia de la UPC fac la fel.

  5. RDS nu are acoperire asa mare precum RTC.Are doar in cateva orase, RTC are ADSL in multe localitati. RTC isi permite preturile alea pentru ca in unele zone oamenii nu au alternativa. Cand se va liberaliza “bucla locala” si vor intra Orange si Vodafone pe internet fix, atunci vor scadea si preturile la ADSLul RTCului. Momentan e mai scump accesul la circuitele RTCului decat abonamentul de internet de la RTC, deci nu e viabil dpdv economic pentru alti operatori.
    La UPC e cam la fel. Vand si ei abonamente unde nu are RDSul acoperire, concurand doar cu ADSLul RTCului. Fata de RTC, UPC are avantajul pretului.
    Acolo unde exista RDS Fiberlink majoritatea userilor de net au net de la ei.
    In ceea ce priveste limitarile, la RDS tragi cat vrei, la RTC ai FUP, iar la UPC nu tragi nimic, au limitat torrenturile(unii folosesc Deluge si cica ar merge torrenturile).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.