airport extreme

De azi sunt proaspat utilizator final de Apple Airport Extreme dupa ce m-am dat cu el peste weekend in teste sa vad cum se misca. De fapt l-am luat sa vad cum se comporta versus Asus WL500G Premium (version 1).

Cand mi-am luat routerul Asus era printre cele mai bine cotate routere wireless 802.11G si mergea si pe PPoE-ul de la RDS. Initial am ignorat partea de wireless pentru ca dura mult pana descarcam fisiere mari. Dupa o vreme, adica de vreo luna-doua n-am mai avut nevoie sa fac trafic mai mereu de fisiere mari si mi-a revenit ideea de wireless, mai ales ca deja pusesem si a al doilea prelungitor de sase prize sa fac fata la diverse chestii, plus cablurile de retea pentru doua laptop-uri si inca unul doua cabluri pentru diverse experimente.

Din pacate insa, pe wireless-ul de pe Asus aveam deconectari intermitente, pierdeam semnalul aiurea si tot felul de balarii din astea ciudate. Firmware mai nou n-am gasit asa ca am cautat solutii alternative. Pana cand am dat de un Airport Extreme si l-am luat la butonat, sa vad si eu cum e cu el. Dupa cateva teste de upload/download in mod 802.11n (b/g compatibility) am ajuns la urmatoarele rezultate:

  • download: cam 2-2.5 MegaBytes/sec
  • upload: cam 540 KiloBytes/sec

Aseara am mai butonat la el via AirPort Utility si l-am pus pe 802.11n si numai in banda de 5GHz si activand “wide channels”. Surpriza:

  • downloadul a sarit la maxim 6.7MegaBytes/sec, media fiind intre 6.5 si 6.6MegaBytes
  • uploadul a ajuns si el pe la vreo ~ 650 KiloBytes/sec

Ce e misto a fost faptul ca viteza de conectare la retea a sarit de la 130Mbps pentru 802.11n cu b/g compatibility la 300Mbps folosind 802.11n only pe 5GHz. Din ce-am citit pe Wikipedia legat de 802.11n, se pare ca momentan e ceva mai multa liniste in banda de 5GHz si calitatea transmisiunilor de date e mai buna.

Un alt feature misto e ca stie sa partajeze un hard disk. Partea nasoala la jucaria asta e ca site doar HFS+ sau FAT32. Noroc ca mai gasesc Mac-uri la birou si pot sa formatez de proba un hard disk USB in format HFS+ sa pot stoca si eu fisiere mai mari de 4GB, ca am cateva si de alea. Partea buna e ca pot crea useri si da drepturi la useri pe directoarele create. Acum ramane de vazut cu ce viteza pot face upload si download local, pe principiul ca USB 2.0 e mai rapid decat wireless-ul la 802.11n.

airport extreme

Ca orice router care se respecta, mai are si 3 porturi Gigabit Ethernet pentru cazul in care mai nimeresc echipamente care nu stiu 802.11n si tre sa le dau si lor ceva acces la internet.

Ca si aspect arata foarte bine, e alb cu marul muscat deasupra lui. Se incalzeste un pic, dar se pare ca asa e el facut, din ce-am citit pe iFixIt.com Teardown la articolul cu Airport Extreme facut bucati. Altfel e lucrat decent, e silentios, are un singur bec care fie e verde cand totul e ok, fie e portocaliu can nu totul e ok. Pentru administrare se foloseste un programas companion numit AirPort Utility prin care se fac toate setarile, se face actualizare de soft in caz ca exista ceva mai nou la Apple.

Ca si experienta de pana acu sunt destul de multumit si sper sa mearga repede si bine in continuare.

Ca fapt divers, daca incercati un aparat din asta pe RDS PPoE, la setarile de PPoE la service name nu treceti nimic ca altfel nu se conecteaza.

2 thoughts on “airport extreme

  1. Eu am acasa un dlink 655 ce stie si el 802.11n; viteza de download e tot undeva la 6-7Mbit, dar si cea de upload tot pe acolo ….. Dlink-ul meu nu stie decat 2.4Ghz.
    Optiunea wide channels practic foloseste 2 canale de 20Mhz simultane ( formand o banda de 40Mhz ) in care teoretic se poate ajunge la 300Mbit cum bine ti-a aparut si tie. De curiozitate , pe 2.4 Ghz ai disponibila optiunea de wide channel? Eu m-am jucat cu unul si nu-mi dadea voie decat pe 5Ghz ( in manual fiind stipulat ca este disponibil doar pe 5Ghz pt a nu “bruia” vecinii / sau ei pe tine )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.