cu dintii

Ieri m-am dus si am facut un detartraj, din ciclul detartraj anual sa nu ne cada dintii din gura. Ocazie cu care l-am rugat pe doctor sa se uite dupa carii.

Vestea buna e ca n’am.

Vestea proasta e ca nu e neaparat bine sa n-ai carii. Ca daca sunt dintii prea nu stiu cum, cica poti sa dai in parodontoza si din ce-am citit io pe net iti cam pot cadea.

Acu io ce dracu sa mai inteleg ? Ca oricum as da-o tot o s-o sug la un moment dat ?

In alta ordine de idei, periajul ala cu airflow si bicarbonat e bun pentru dinti insa are un gust oribil. Da oribil d’ala oribil.

2 thoughts on “cu dintii

  1. Da, e o chestie stupida pe care o invatam la facultate, dar din pacate sustinuta de studii… Cei predispusi sa dezvolte flora bacteriana producatoare de carii dezvolta mai greu afectiuni parodontale si invers. Am scos chiar recent de la o pacienta mai in varsta ultimii dinti ramasi pur si simplu pentru ca se resorbise osul prea mult pentru a mai fi folositi la ceva.
    Chestia cu “oricum o sug” nu e chiar asa, in principiu o igiena buna (periaj, apa de gura, ata dentara) intarzie aparitia problemelor. Acum sa nu exagerezi nici in extrema cealalta, ca daca faci periajul in dusmanie risti sa iti provoci singur o parodontita sau sa-ti macini dintii.
    Daca nu rezisti la figura cu “2 minute frecat dintii” iti pot recomanda cu caldura o periuta electrica, dar in cazul asta sa iei o pasta cat mai moale/fluida – sensodyne, de exemplu – pentru a evita abraziunea.
    De floss nu ma tin nici eu, motiv pentru care astept sa scada pretul la Philips AirFloss (un dus bucal cu jetul tintit si cu suficienta presiune cat sa inlocuiasca acceptabil ata).

    Spune-i dentistului ca exista pulbere abraziva cu aroma de capsuni :D

  2. Jucaria aia de la Philips pare interesanta. Nu exagerez cu nimic, ma spal normal ca omul. 2 minute oricum nu stau sa frec la dinti, cel mult 30 de secunde cred. M-am mai gandit si eu la periuta electrica, insa pana acu nu m-am simtit suficient de darnic sa dau banii pe una.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.