rome on the cheap (2)

Ieri pe OTP, oamenii cu securitatea se tineau de glume. Detectoarele de metal din extensia noaua erau puse sa bipaie indiferent de rezultat, erai tras deoparte si te frecau cu hartie din aia de se pune dupa aia la detectat substante explozive. Presupun ca erau in cautarea unui prost care nu se spala pe maini dupa ce face o bomba :))

Azinoapte a fost frig, drept pentru care am dormit in blugi si cu o patura pe cap. Tot m-am trezit cu muci. Avantajul a fost ca doar am pus soseste in picioare si am fost gata. Si nici nu mai dormisem in blugi de nici nu mai stiu cand.

Intenetul pe telefon era pe campii de azinoapte, da cum eram pe wireless am zis ca’l las in pace, poate fi vreun proxy de autentificare dus la plimbare. M-am lamurit repede ca nu e de la mine (PDP authentication failure) si am sunat la suport. Trecut prin setari, totul OK. Reboot la telefon. Oha. Activat/dezactivat stuff, oha. Intre timp cred ca au mai facut ceva cei de la Vodafone ca a luat-o dupa ceva scremeri.

M-am dus sa halesc micul dejun in bucatarie da n’am gasit tacamuri asa ca m-am lasat pagubas. Am gasit o gelaterie aproape si am bagat un espresso si un cornetto cu crema de vanilie. Misto treaba. Pare’se ca e o chestie nationala. Pana si babele lor se intalnesc dimineata la un espresso la barfa. Ca micul dejun traditioanal in burta m-am dus glont (pe jos, agale) spre Colosseum. Am ajuns acolo pe la 9 jumate asa, deja multa lume prin el. 12EUR bilet de intrare care includea si intrarea in Foro Romano si Palatine. Mi-a luat cam o ora asa sa ma plimb si sa fac poze.

Dupa distractia cu Colosseum m-am dus la Palatine. Palatine care de afara arata mic, da e maaare rau.ca suprafata. M-am plimbat de m-am plictisit. Noroc cu soarele asta mediteranean, ca a fost cald si bine. Am petrecut vreo 3 ore cred in Palatine si in Foro Romano uitandu-ma la tot felul de pietre, constructii, explicatii si mai stiu eu ce era pe acolo. Jmecheri romanii astia, aveau arhitectura si bunul gust in sange, ca ce si-au construit pe acolo era super. Inclusiv bucati de drum de acum 2000+ ani sunt functionale.

Am ajuns dupa asta fix la un mega-monument din Roma care se cheama Vittoriano sau Altare della Patria, ridicat in cinstea lui Vittorio Emanuele II primul rege al Italiei de a unificat tara undeva pe la 1800+. Superba constructie, toata alba si maaare. Si pe afara, si pe dinauntru. In interior este mormantul soldatului necunoscut, iar afara au o statuie imensa cu Vittorio Emanuele si doua flacari care ard mereu. Prin spate se poate urca pana sus pe monument pentru o vedere panoramica a Romaei.

7EUR mai tarziu eram sus pe monument si ma uitam la dealurile pe care a fost construita Roma si la ce as mai avea de vazut. Well, fix in dreapta era columna lui Traian si piata lui Traian. Am facut poze panoramice, am identificat urmatoarele destinatii si m-am dus sa ma dau jos. La iesire am facut dreapta intr-o mega biserica de langa monument, ca au astia la biserici ceva de speriat. Acolo am gasit niste scaune si m-am odihnit un pic ca eram rupt de picioare, de la aproape 9 asa nu statusem deloc jos, ci doar mers si era cam 13 asa.

N-am io treaba cu popii, da bisericile astea catolice sunt construite foarte misto si pe dinafara, iar pe dinauntru sunt si mai si. Apropos de diferente, era acolo inauntru un din asta de aprins lumanari. Cu tot cu lumanari si lumea daca voia, putea sa doneze pentru un ordin franciscan bani sa ia o lumanare, sau nu. Misto treaba, au mai multa incredere ca o sa fie bine decat altii. Mai au niste standuri cu “lumanari” electrice si bagi banul si se aprinde una. Eficient si la obiect :)

Dupa toata plimbarea, m-am dus sa-mi caut de mancare ca atata mers pe jos pe scari si dealuri m-a cam obosit un pic, si o avea calorii cornetto ala, dar nici chiar asa. Am nimerit la un fel de impinge tava si mi-am luat un fel de pizza, doar ca nu era pizza, ci doar blatul parea de pizza + sosul de rosii, restul de ingrediente erau proaspete, puse dupa. Anyway, super bun. Dupa care m-am dus la un bar sa bag un espresso sa ma mai trezesc un pic. Alta chestie foarte tare la italieni: te duci si stai in picioare langa bar si iti iei espresso. Eventul o inghetata langa sau un cornetto. Si ca si dimineata, oameni de toate varstele.

Scosei harta de-am primit-o ieri cu diverse chestii de vazut incercuite si m-am dus spre Fontana  di Trevi sa vad ce e. Am gasit-o dupa ce am mers un pic pe jos. Un pic mai mult, ca on the cheap inseamna mers cat mai mult cu autopicioarele. Gasit, facut poze. Obosit dupa mers, mai ales ca ce-am mancat n-a fost chiar asa mult, mi-am luat niste castane prajite. Bai, bune. Alea un pic arse aveau gust de porumb prajit. 5EUR de la nasu’ mare pentru cornet.

Urmatoarea destinatie a fost Piazza del Popolo, unde mi-am luat cam teapa. O data ca nu era ceva nemaivazut, iar in al doilea rand am dat 10EUR pe o intrare la muzeul Leonardo da Vinci. In primul rand muzeul era mic, lucrarile expuse le mai vazusem o data prin 2008-2009 in Bucuresti la TNB cand fusese o expozitie.

Ca si ieri, dupa apa, cafea si ce am mai bagat in mine, m-a luat iar pisarea si nexam buda. Asa ca luai metroul pana inapoi, noroc ca fu linie dreapta pana in San Giovanni unde aveam io treaba. Ajunsei la hostel, ma eliberai de presiune, statui un pic sa-mi odhindesc talpile. Ocazie cu care cre’ca tre sa imi cumpar altele noi cand ajung in tara ca le-am cam tocit. Si nu, nu ma refer la incaltaminte.

De data asta o luai spre cautat de halit. Si mersei ce mersei semi-aiurea pana gasii o trattoria care parea originala. Pe meniu zicea ca e din ’45. Luai juma de kil de vinul casei si o pizza Marinara. Deasupra, un bec din ala de face caldura. Combinat cu vinul, ma molesi maxim. Pizza fu cam teapa. Ca zicea sos de rosii si usturoi. Fu sos de rosii si un graunte de usturoi impartit in 3. Halii ca aveam o foame de lup. Plus ca fu ieftin. 10EUR cu tot cu spaga.

Pe drum imi luai o inghetata, 3.5EUR cornet mediu (cam asta e pretul in general). Fu buna, nu nemaivazut, da o sa-mi mai iau daca tot asa cald o sa fie si maine.

Acu iar in blugi ca iar e frig.

Maine ma duc la Vatican sa-l intreb pe Papa daca da si el un vin ca tot am batut atata drum. Si dupa aia capela sistina, sa vad ce a pictat Michelangelo. Cre’ca o sa ma plimb si pe malul Tibrului ca tot o sa fiu in zona. Si m-am gandit c-o sa investesc 1.5EUR in metrou, ca e prea departe de mers pe jos versus cost.

Azi nu mi se mai intamla nimic deosebit. Poate maine. A, ceva-ceva se intampla: cand ma plimbam eu prin Foro Romano, ma oprira niste copchii sa ma intrebe daca vorbesc engleza. Zic Yes si imi explica unul ca au un exercitiu pentru scoala si ca trebuie unul din ei sa imbratiseze 5 oamani si ca daca vreau sa-l iau pe unul in brate cat pentru o poza. Si facuram poza :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.