defcamp 2015 (ziua 1)

Azi fusei la DefCamp 2015. Am mai fost si anul trecut si mi-a placut, asa ca am zis s-o bifez si anul asta, mai ales ca s-a nimerit sa fiu pe aici. Mai putini cunoscuti ca anul trecut, foarte multi oameni, se pare ca s-au inscris cam 800 la conferinta si anul asta ca noutate au avut 2 sesiuni in paralel. Treaba care a cam supt un pic ca pareau interesante diferite sesiuni paralele. Ma intalnii de dimineata si cu unul cu care am lucrat in Abu Dhabi si cu care am fost foarte amabil, ca sunt trei sferturi somer si cam trebuie sa-mi gasesc chestii de facut :))

Prima prezentare s-a numit “From Hype Hangover to Happy Hacking: Shaping the World through Shaping Actions” si a fost tinuta de un nene de a fondat sau lucreaza la “I am the Cavalary initiative”, un fel de think tank care se focuseaza pe cum poate fiecare sa ajute atunci cand sunt probleme de securitate. Prezentarea in sine a fost foarte misto si aratat binele pe care-l face cercetarea in securitate si cum poate sa “back fire” o data ce presa/media face reportaje bombastice despre diverse vulnerabilitati si lumea se panicheaza complet aiurea.

A doua prezentare, “A new Hope – CTF stories & IoT Hacking” a fost tinuta de Bitdefender (unul din prezentatori a fost Jay, alalalt nu stiu cine era) si s-a vorbit mai mult de Capture the Flag, cam cum vede lumea Internet of Things si problemele de securitate asociate cu asta. Nu imi aduc aminte prea multe detalii, probabil din cauza ca eram inca rupt in gura de somn.

Am vrut sa vad “Building a Weaponized Honeybot”, dar n-a venit prezentatorul, asa ca m-am dus la “Game of Hacks: Play, Hack & Track”, tinuta de un tip de la Checkmarx, despre cum poti invata hack-uri si metode de programare sigure prin jocuri. A facut si un demo live cu platforma la care au participat ~145 persoane din sala. M-am bagat si eu si am ajuns undeva pe locul 30.

Dupa asta am ars-o pana la pranz, ca urmtoarea prezentare mi s-a parut extrem de bullshitista din titlu, si anume “App2Own Bug Bounty Awards, Orange Romania”. A dat securitatea in operatorii mobili…

Dupa pranz m-am dus la “IoT Security”, prezentare tinuta de doi rusi, co-fondatori la un startup de securitate. Background tehnic super misto, insa abilitatile lor de prezentare invers proportionale. M-am plictisit in primele 10 minute si m-am tirat in ailalta sala unde a fost o prezentare numita “Challenges on Reversing Layered Malware” tinuta de un nene de la Fortinet. Foarte misto, foarte tehnica prezentarea, chiar am invatat niste lucruri noi despre cum se impacheteaza malware-ul modern, cum incearca sa detecteze daca ruleaza intr-un debugger sau intr-o masina virtuala.

Urmatoarea prezentare s-a numit “When Steganography Stops Being Cool” tinuta de un spaniol de la Trend Micro. Asta chiar mi-a placut ca a explicat cum malware-ul foloseste metode steganografice de a downloada sau a uploada date in moduri in care nu poate fi detectat de solutiile antimalware existente. Una din metode este de a encoda date in imagini folosind pattern-uri de culoare imperceptibile ochiului uman, insa perfect vizibile unui computer (RGB 255,255,255 este la fel cu RGB 255,255,254 pentru om, insa distinct pentru computer), aflarea centrelor de comanda si control folosind interogari DNS pentru TXT records si multe altele. Chiar mi-a placut foarte mult prezentarea, pot sa zic ca pe ziua de azi a fost cea mai misto.

Dupa aceea a urmat una legata de firmware reverse engineering, numita “(In)Security of Embedded Devices Firmware – Fast and Furious at Large Scale”. Tipul care prezinta stie despre ce vorbeste, a avut o prezentare foarte misto anul trecut, insa cea de anul asta nu mi s-a parut foarte interesanta. Pe la jumate m-a luat somnul si m-am dus spre casa.

Cam asta a fost prima zi la DefCamp. Maine se arata o zi mai interesanta si chiar sper sa fie asa.

Aseara am nimerit la cina prezentatorilor si se pare ca international este foarte bine vazut DefCamp, era un nene (fost profesor universitar) din San Francisco care venise special pana aici sa fie prezent sa vada cum e. La fel si unii din Albama si South Carolina.

Cateva chestii mai mult organizatorice:

  • Varianta cu sesiuni paralele suge, ca trebuie sa alegi intre una si alta.
  • Cafeaua a fost putina si s-a terminat repede, abia a iesit cam un pahar de fiecare pentru aia de beau cafea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.