chiang mai on the cheap

07/01/2016

M-am culcat la 1, m-am foit in pat certandu-ma cu niste furnici, m-am trezit capiat pe la 03:45, m-am imbracat, incaltat, dus la baie pentru chestii, verificat ca mi-am luat totul prin genti. Impartit laptop + incarcator + incarcator de telefon in poseta s-o iau cu mine separat in caz ca imi cantaresc astia bagajul, ca ziceau ca maxim 7kg de luat carry-on.

Ocazie cu care am descoperit ca cre’ca pe aeroporul din Samui mi-au ciordit cablul de incarcat telefon la masina. Imi placea cablul ala nespus de mult din motive de paranoia: avea mufate doare firele de curent in el si imi puneam telefonul la incarcat oriunde gaseam un USB fara stres ca poa sa ma faca cumva la telefon. Era ascuns bine in poseta.

Pe la 4 si un pic ma rostogoleam pana la 7-Eleven sa-mi iau o cutie de Espresso. Ocazie cu care niste ladyboys ma invitau languros la ei in camera. Unu chiar avea niste tate misto :))

Cam tot atunci veneau de prin carciumi diversi cu prietenele inchiriate.

Pe la 4:20 veni nenea cu masina sa ma duca la aeroport. Am facut o alegere buna, ca a fost un Camry spatios, a fost foarte bine. Cam 40 de minute mai tarziu eram in aeroport.

La primul control de securitate am ramas fara gelul de dus si fara o sticla de vodka de tot am carat-o dupa mine din DOH duty free. Sa fac check-in la bagaj la cala ar fi fost vreo 900THB si am zis ca pas, deja devenea scump drumul.

Mi-am luat o cafea si un sandwich cat am asteptat imbarcarea. Am mai facut o data control de securitate. Cu fix aceeasi oameni, chiar erau bucurosi sa ma vada, ca le-am dat sticla de vodka mai inainte la primul control si le-am zis ‘happy new year, enjoy it’. Ca nu o vedeam aruncata cu restul de crapuri de le opreau la luat in avion.

Urcat in avion fara nici o dilema si o ora si ceva mai tarziu eram in Chiang Mai (CNX). Evident rupt de somn. Taxi de la aeroport pana fu doar 160THB pana in usa hostelului.

Platit, lasat bagaj si cum check-in e abia la 14, o luai impleticindu-ma de somn pe stradute pana dadui de temple.

Si din templu in templu in templu se facu 12 si ceva.

Sunt ca in povesti templele aici, foarte foarte frumos decorate, cu tot felul de figuri mitologice, multe multe statui ale lui Buddha.

Si ce e iar foarte frumos, fiind asa un pic mai la munte, nu e asa cald, e incredibil de placut, ca o dupa-masa de vara cu briza racoroasa. Orasul are strazi inguste, multi pomi, poti merge mult si bine pe la umbra, si din ce ginii o caruta de temple.

Acu sunt inapoi la hostel sa astept sa se faca 14 sa ma pun in pat si sa dorm vreo 2-3 ore cat sa-mi revin, da nu prea mult da dupa aia oha somn la noapte. Si evident scriu ce facui ca poate uit.

Asa, mancai un pic juma de supa Tom Yum cu creveti si niste creveti cu orez. Cred ca ar trebui s-o dau si pe peste, ca prea am exagerat cu crevetii. Acu mi se umfla orezul in stomac ca-i dadui si cu apa si parca’s d’ala de stau sa explodez.

Maine o sa-mi inchiriez un scooter sa ma duc pe coclauri ca’s niste chestii de vazut prin padure.

Am inchiriat o bicicleta si m-am apucat sa ma invart un pic prin oras. Nu mai mersesem cu bicicleta printr-un oras pe langa masini & stuff de prin Olanda, aci e si mai interesant ca e toata lumea la gramada, dar soferii si scuteristii sunt civilizati si nu te preseaza sau sa te claxoneze.

Evident, m-am ratacit si m-am plimbat un pic aiurea pana mi-a venit geniala idee sa-mi pun telefonul in cosul din fata cu Google Maps pornit. Am ajuns frumos la hostel, dupa niste combinatii de schimbat benzile fara oglinzi, trafic la ora de varf si alte cele :)

Mi-am adus aminte ca n-am gel de dus ca mi l-au oprit in aeroport la Pattaya si iar pe bicicleta sa caut un 7-Eleven. Am gasit un magazin cu tricouri la 100TBH bucata si mi-am luat vreo 3. Aproape de hostel mi-am adus aminte ca gel de dus tot nu-mi luasem; inapoi la luat. Am dat de un fel de magazin en-gros cu chestii cosmetice si mi-am luat gel de dus, periute de dinti, apa de gura si deodorant roll-on (pe aici am dat-o pe roll-on ca spray mare nu gasesc la deodorant folosesc eu).

La intoarcere, ca tot incepuse sa ma enerveze mustata ca se se facuse tare, m-am oprit la un nenea frizer din asta “de cartier” aproape de tot de hostel. El nu vorbea engleza, eu nu vorbeam thailandeza. Mi-a aratat niste poze cu tunsori, am ales una si s-a pus pe treaba. E prima oara cand ma tund dupa “template”, omul era amabil da nu intelegea ce-i aratam, asa ca am lasat-o cum o fi sa iasa. Cu ocazia asta m-am si barbierit si-am dat barba jos. Acu mi se pare dubios, ca nu imi mai vazusem fata curata de vreo 6-7 luni. Singura comparatie pe care am gasit-o a fost ca arat a strut :))

In camera am facut cunostinta cu colegele de camera, ca s-a nimerit sa fie restul de ocupanti numai femei. Am mers sa halim ceva peste drum, ceva discutii din astea de socializare. Am mancat ‘fried rice’ care e un fel de pilaf prajit un pic in wok. E bun si te umfla imediat.

Dupa haleu, ca era vreo 9-10 asa, am luat-o spre un fel de club/bar numit Zoe in Yellow. Houseareala pe acolo, mi-a placut, bautura ieftina (130TBH un Mojito). Astea s-au bagat in seama cu niste unii si s-au dus in lumea lor. Am dat pe acolo de niste oameni, printre care si un thailandez de mi-a urat bun venit la el in tara, foarte de gasca omul.

La 12 fix s-au tras obloanele si toata lumea data afara din club. Si din restul de cluburi, ca era un fel de piata (cam cum e aia cu tarabe in .ro) si multe carciumi de toate marimile. Toate inchise la 12.

Pe acolo era si un gigel, Eddie de prin Boston care a zis ca no worries, bagat in seama cu astea, avem transport, mergem in alta carciuma. Pe thailandez il chema Jojo si avea un hotel unde statea Eddie asta si il plimba prin oras sau pe unde avea nevoie.

Eddie asta arata a varianta slaba a lu asiaticului gay din serialul Young and Hungry, ca idee.

Si uite asa am ajuns la o discoteca thailandeza. Ne-a facut Jojo instructaj: stati intre voi, nu spargeti nimic, fiti respectuosi si daca e ceva veniti la mine, nu faceti gesturi dubioase.

Acolo la intrare ne-au controlat aia de 2 ori sa n’aveam chestii pe la noi, ne-au pus sa citim regulamentul si sa confirmam verbal c’am inteles. Prin discoteca, la fel, misunau din astia de la securitate. Cred ca thailandezii astia sunt oameni cuminti asa in general, da maxim de periculosi cand le sare mustarul, ca altfel nu-mi explic atatia oameni de securitate.

Eddie a fost generos si s-a ocupat de intrare si bauturi. Nu stiu daca el sau alcoolul din el, da n-am zis nici unul nimic. Am baut un fel de whisky thailandez numit 100 Pipers, cu cola si dansat pe muzica electronica. Cre’ca am mai zis, imi place aci la stia muzica din cluburi.

Am bagat la dans pe scena de langa DJ (acu imi dadui seama ca nu stiu cum sa scriu in romana DJ la plural).

La 02:00 s-au tras obloanele si aci, si ca orice oameni care pleaca din club dupa zbantuiala si bumtzi bumtzi ne-am dus sa halim. Shaorma astora dupa club este ‘fried rice’ cu diverse. Eu mi-am luat cu pui. A fost super bun, intr-un restaurant exclusiv in thilandeza, noroc cu Jojo ca ne-a tradus ce optiuni exista si a comandat.

Pe drum spre haleu, incepuse Eddie sa se laude ca “I’m the one percent, if you know what I mean”. In gandul meu, bine boss, arde-o tot asa.

M-am culcat, un pic ametit, tras plapuma pe cap si aia a fost.

08/01/2016

Ma trezii cu o usoara durere de cap de la bere (prima bauta la masa de seara), 2 Mojito si 2 pahare de whisky de al lor cu cola. Imi facui baie, ma imbracai intr-unul din tricourile noi, scosei hainele murdare din rucsac, le pusei intr-o punga si le dadui la spalat, ca se stransesera vreo 4 zile de haine. Imi schimbai si plasturele la picior, starea bubei pare sa fie la fel, azi poate ma duc la farmacie sa iau niste spirt ceva sa pun peste.

Scrisei ce-am facut ieri im timp ce-am halit niste muesli cu gust de tarate si fructe proaspete. Cam o ora jumate a durat de la sculat sa ajung cam pe aici cu scrisul si capul mi-a trecut cam 80%, o cana de apa o rezolve si restul.

Dupa multe exercitii si ceva experienta, am ajuns la punctul ala in care stiu sa ma opresc cam la fix cand e vorba de party si alcool, ca sa fie bine dimineata :)

Fusei sa scot niste bani, ca scooterul de inchiriat e ieftin, da garantia e scumpa. 250TBH pe zi, 3000TBH garantie. Nu mai vru nimeni garantie, da acu n’am pasaport.

Luai scooterul si pornii spre Wat Phrathat Doi Suthep, unul din templele misto de pe aici prin munti. Pe drum ma oprii sa fac poze la oras de pe un fel de balcon facut special sa poata lumea sa se opreasca si sa faca poze misto. Imi luai si un ciocanel de pui facut pe gratar ca incepuse sa mi se cam faca foame.

Condusul in oras marisor e un pic diferit de cum ma invatasem io pe insula, da incet incet dovedii problema.

In drum spre templu, pe partea mea de mers vazui semn cu Chiang Mai Zoo. Si intrai. Luai bilet si ma dusei sa vad chestii. Am vazut-o la foc rapid ca am sarit peste ce pot vedea si in Europa la zoo, iar aici m-am oprit la: zebre, panda, koala, maimute, papagali din astia tropicali, pasari flamingo, rinocer indian si inca cateva chestii de-mi scapa.

Zoo asta e foarte mare, ma ratacii un pic asa prin el.

Pana la templu foarte misto, urcat pe munte cu serpentine, soare, caldurica… ce misto ar fi fost cu moto si cu ceva echipament sa pot sa ma dau tare, asa in tricou si pantaloni scurti…

Ajunsei acolo, luai bilet (ca asa sunt rugati strainii sa faca, pentru ajutor la facut mentenanta la templu) si intrai inauntru. Acolo vazui multe multe statuete cu Buddha, niste dragoni misto de tot, un Buddha de smarald verde, foarte misto.

Templul in sine e destul de inghesuit, si nu prea se pot face poze calumea. Mai facui niste poze la oras ca au acolo o terasa misto si se vede tot.

Mai sus de templu in munte e un palat, da cand ajunsei io era inchis, ca program pana la 16:30 si eu ajunsei la 16:40. Pe drumul spre palat, era asa mai multa umbra si instant mi-am adus aminte de frigul de munte si mersul pe moto. Stransei din buci si din dinti si mersei mai departe, ca optiuni oricum n-aveam :))

Cand coboram vazui semn de o cascada, ma dusei spre cascada. Si acolo inchis, tot la 16:30. Or face economie la apa…

In oras ma oprii la un mall sa vad cum e si cum imi era foame imi luai o supa picanta de calamar cu ou. Mi-a luat gura foc, deci moama cat de picant mananca astia. Super buna supa, da cre’ca de asta sunt asa in forma, ard condimentele alea toata grasimea :))

Dupa, tot pe acolo de pe unde imi luai supa vazui inghetata japoneza, Shibuya Soft, si imi luai una cu ceai verde. Buna inghetata.

Inapoi spre hostel ca sa scriu ce facui ca sa nu uit si ma gandesc sa ma duc sa ma plimb prin oras cu scooterul mai incolo cand s-o mai elibera traficul.

Partea buna cu neplatit garantie e ca platii excursia de maine. Partea proasta e ca vin sa ma ia intre 06:30-07:00, asa ca trebuie sa ma culc devreme de tot.

Ma plimbai un pic prin oras cu scooterul, imi luai slapi normali, ca ailalti mi-au pizdit piciorul maxim. Mancai sticky rice cu durian. Are durianul asta un gust cand e fiert in lapte de cocos… nu stiu cum rahat de l-am mancat.

La intoarcere m-am ratacit si ma invartii aiurea mai mult de juma de ora pana gasii iar drumul.

09/01/2016

De dimineata ma trezii la 06:00 ca veneau oamenii sa ma ia sa ma joc cu elefanti pe la 06:30. Au venit la 7 si un pic. Am fost mega-inspirat sa-mi iau un hanorac pe mine, ca m-au zvarlit in portbagajul unui pick-up. Masina a venit la pachet cu vreo 3 persoane, eu a patra si pe drum au mai cules vreo doua.

Vreo doua ore mai tarziu, dupa serpentine si drum din ala de tara prin munte am ajuns la elefanti. Ce bine ca n-am baut cutia aia de espresso de mi-am luat-o de dimineata.

Elefantii in numar de cinci, patru mari si un pui de vreo 2 ani asa. Ne-am schimbat in niste veste ale localnicilor sa ne asocieze elefantii cu prieteni si ne-am dus sa facem poze, sa le dam de mancare si sa alte chestii elefantesti.

Cu ocazia asta am apucat sa ma apropii si eu de un elefant si sa-l mangii si evident sa-mi fac o poza :)

Dupa datul de mancare, am facut poze cu elefantul cand ne imbratisa cu trompa, foarte misto treaba. Dupa imbratisat au urmat pupaturile, adica iti punea ventuza aia de tromp pe obraz si te aspira un pic. Cam asta e sentimentul cand te pupa elefantul.

Dupa asta ne-am schimbat in costum de baie si am mers la rau sa-i spalam pe elefanti. Poze n-am facut ca telefonul nu e rezistent la apa si a am intrat pana aproape de brau in rau. Sa moara ma-sa ce rece era apa, fix rau de munte cu apa sloi. Mi-au inghetat toate cele. Da am dat cu apa pe elefanti, i-am luat cu peria, distractiva treaba.

Pe drumul inapoi spre locul unde trebuia sa ajungem, s-au speriat elefenatii de un caine si au luat-o un pic la fuga. Eu eram inainte, da vreo doi care s-au nimerit pe langa ei erau s-o mierleasca un pic, vorba aia: Cu ce te fute elefantul? Cu piciorul :))

Elefenatii astia sunt organizati sub forma de turma si al batran e lider. Unu din ei a fost o data muscat de un caine si de atunci cand vede turma un caine se sperie maxim. Pufaie cu trompele in pamant si fac galagie.

Haleu sub forma de ‘fried noodles’ plus ananas si lubenita. Bun, ca m-a obosit un pic treaba. Am mai facut niste poze, filmat un pic si dupa aia inapoi in duba.

Pe drum am mai discutat una alta cu oamenii, ca acu ne cunosteam asa un pic, am ajuns la concluzia ca asa cum ne zgaltie duba e fix cum se simte sacii de cartofi. Ocazie cu care ne-am dat seama ca si cartofii au suflet.

Pe drum am tras un curent maxim, da hanorac nu mergea ca era cald. Am prins si un accident de multe scootere pocnite.

Uitandu-ma la oameni mi-a picat fisa de ce au asiaticii astia ochii mici si alungiti: ei de mici merg pe scooter fara casca, si ca sa vada si sa nu le intre chestii in ochi, tre sa mearga cu ei asa intredeschisi si de la vant se alungesc.

Mi-am luat rufele de la spalat, mi-am recuperat pasaportul lasat garantie la scooter, imi facui baie sa scot mirosul de elefant din mine.

Auzii ca azi e un fel de piata de noapte si ma dusei sa vad despre ce e vorba. Bagai un calamar pe gratar si un porumb fiert sa imi readuc limba la simtiri, ca avu calamarul ala un sos picant de mama mama.

Facui economie la tuk-tuk si venii pe jos de la piata spre hostel, cam juma de ora asa cu Google Maps.

Acu e zece seara si tre sa ma apuc sa ma impachetez ca gata, maine e ziua in care plec din Thailanda. Tre sa gasesc dimineata o casa de schimb, ca n-am ce face cu atatia THB la mine. Am un chef maxim de impachetat :))

Per total, Chiang Mai a iesit cel mai bine pret/distractie. A durat un pic pana sa ma prind de controlul costurilor, da acu e bine. Cred ca 200EUR in total cu toate distractiile + cazare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.