10/08/2018

Pe la 19:45-20:00 am ajuns in Piata Victoriei cu metroul. Relativ goala piata fata de protestele de anul trecut din iarna, semn ca la ora aia nu se stransesera prea multi oameni.

Cand am iesit, piata era plina in sensul ca erau multi oameni, dar nu foarte compacti. Lascar Catargiu era plin de oameni, la fel din ce am vazut si Aviatorilor si Kisselef.

In mare parte se scanda Muie PSD, ca doar asta era tema protestului :) Plus restul de “PSD Ciuma Rosie”, “Jandarmeria apara hotia” (lucru mai adevarat ca niciodata dupa ce-a urmat) si altele.

N-am apucat sa ajung prea in fata ca pe la 20:30 sau cam pe acolo au inceput sa bubuie lacrimogenele si vantul batea dinspre Stefan cel Mare spre Titulescu, lucru nasol ca se imprastiau gazele alea inspre demonstranti. Asta a fost prima data cand Jandarmeria a inceput sa gazeze oamenii din Piata.

Cred ca pe la 21:00 au inceput sa dea iar cu gaze undeva in zona dinspre Victoriei – Lascar Catargiu si cred ca vreo 10 minute mai tarziu fix in oamenii din piata. Le dadeau balistic asa, pentru ca eu eram in zona parcarii din Piata Victoriei unde oamenii de acolo nu aveau cum fizic sa fie vreun pericol pentru jandarmi si chiar nu era nimeni violent.

Asta a fost a doua oara cand mi-au luat gaze direct in mecla, ca au dat cu niste chestii ca niste artificii, da’ cand cadeau aproape de sol te omorau. Si e foarte neplacuta (sa ma exprim englezeste) senzatia de usturime in plamani si in ochi.

Am incercat sa dau cu niste apa ca imi luasem doua sticle, si in timp ce ma spalam a venit cineva si mi-a dat niste lapte pentru ochi care a ajutat destul de repede si am ramas doar cu rezolvat treaba cu respiratul. Tricoul n-a ajutat ca filtru si trebuia sa astept sa sufle vantul gazele sa vina iar aer curat.

Am incercat sa-mi pun tricoul peste ochi sa merg, dar acolo in parcare sunt borduri si riscam sa ma impiedic de vreo una si sa-mi rup dintii. Asa ca am mers ca piratul, ba cu mana pe un ochi, ba pe celalalt, ca sa se odihneasca unul din ei si sa nu-si mai ia gaz.

Dupa treaba asta m-am dus la Mega Image sa-mi iau o sticla de lapte, ca la cum aratau lucrurile, situatia n-avea nicicum sa se imbunatateasca.

Sporadic intre 10 si 11 asa s-a tot dat cu gaze in multime. Cu astea am avut oarecum noroc ca eram la buda la Antipa ca ma pisam pe mine si o parte din gaze nu m-au prins ca eram inauntru, da m-au luat pe final cand am iesit.

In jur de 22:50 asa, au inceput sa bubuie grenadele cu lacrimogene una dupa alta si toata piata s-a umplut de fum.

Din ce citeam azi, cica s-au dat semnale luminoase ca se da cu gaze. O MARE MINCIUNA, s-a dat direct cu gaze.

Au tras animalele alea in toate directiile, ajungeau tirurile pana la cladirea BRD, care e in partea opusa a guvernului.

Pe mine m-au prins fix pe colt la Antipa unde situatia era un pic nasoala ca n-aveam pe unde sa fugim ca erau gaze in fata si in spate si se tot dadea pe Mihalache.

Problema e ca riscul de busculada era foarte mare si eram langa garduri de sarma si copaci. Initial am incercat s-o iau spre Kisselef in ideea de a ajunge cumva prin parc, dar au inceput sa cada resturile de la proiectilele alora prin copaci si fumul a devenit prea dens sa poti respira sau sa vezi ceva cand ai ochii cat cepele de umflati.

Cumva singura varianta a fost spre Mihalache si dupa aia spre Titulescu, ca acolo nu prea ajungeau gazele. Am luat-o prin parculetul de la Antipa pana in Mihalache. Gardurile de acolo erau din plasa super subtire si nici foarte bine prinse de stalpisori, si au fost rapid puse la pamant.

Am ramas acolo in zona deasupra pasajului pana mi-am mai calmat ochii cu niste spalaturi cu lapte (Napolact FTW) si sa vad care e situatia.

Tot veneau grupuri de oameni care erau atacati si batuti de jandarmi in timp ce erau gazati.

Toata gazarea a fost foarte sustinuta pana pe la 00:00 asa, s-a dat in continuu cu gaze.

M-am oprit sa mai ajut pe unul si altul care nu mai puteau merge din cauza ca nu mai puteau deschide ochii de la gaze.

Peste drum, masinile de politie incercau sa calce oamenii care erau in Pasajul Victoriei. Cumva in ultimul moment au iesit unii cu butelii cu gaze sa disperseze lumea si au plecat mega rapid de acolo ca deja incepuse lumea sa arunce cu ce se nimerea in ei.

Dupa ce n-am mai putut sa stau acolo in piata am luat pe langa America House pana la intrarea in pasajul Victoriei unde am dat de masinile de la SMURD care ajutau oamenii cu dificulati.

I-am intrebat pe aia daca apa sau lapte (ca vorba aia, sa intrebi pe unu care in principiu stie) si mi-a zis ca mult lapte peste ochi. Acu pot sa zic ca e oficiala asta cu laptele impotriva gazelor lacrimogene.

Am stat in zona pana cand ajunsesra animalele alea de jandarmi pana pe la Mihalache/Buzesti si am luat-o pe niste stradute sa ajung la McDonalds-ul de la Buzesti.

Am fost oarecum inspirat sa plec atunci ca dupa aia am vazut la stiri ca jandarmii au atacat si batut oamenii care se retrageau si eu erau pe diverse stradute.

Pe la Hala Matache era calma treaba, circulau si ceva masini si-am putut sa-mi comand un Uber sa ma duca acasa.

So ca si rezumat:

  • Jandarmeria a atacat pe toti oamenii care se aflau in piata
  • Au dat cu gaze in mijlocul oamenilor care erau la foarte mare departare fata de ei

  • In poza de mai sus se vede unde erau jandarmii si unde au ajuns gazele aruncate de ei (am furat poza de pe FB). P’acolo asa m-a prins cre’ca a doua oara.
  • Politia incerca sa calce oamenii pe strada la intrarea in Pasajul Victoriei dinspre Titulescu.
  • Am o julitura la cot care nu stiu de unde e.

Bun venit in Romania 2018!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.