pandacii de la militie

Pe principiu lasa ca ma fac eu mare, diversi deputati si senatori au initiat si votat o lege prin care radarele trebuie semnalizate cu 500m-1000m in orase si 2000m-4000m in afara localitatilor. Pe langa asta, politistii pot sta la maximum 10m de masina, masinile de politie trebuie sa fie la vedere si sa fie marcate corespunzator – pe scurt sa fie masini de politie :)

Ca multi ajunsi deputati/senatori au ramas fara permis pe drum si acum vor sa nu mai ramana fara permis e discutabil. Da’ cam asa e cand ajungi mare, faci ce vrei daca poti.

Trecand peste, multi militieni boschetari s-au basicat maxim ca o sa vina sfarsitul lumii si ca o sa se moara pe sosele mai ceva ca in Carmageddon.

Problema, asa cum o pun astia de la politie, e cat se poate de falsa ca daca nu mai stau la panda o sa fie nasol:

  1. Nu exista nici o corelare statistica intre panda si reducerea numarului de accidente.
    1. Daca era asa, era .ro cea mai sigura tara din Europa la traficul de pe sosele la cat le place astora sa boschetareasca.
  2. Cine merge (repede) ca un cretin, o sa mearga ca un cretin.
  3. Viteza nu e singurul si nici cel mai important factor in producerea de accidente.
    1. Da, se poate admite ca rezultatul poate fi mai nasol daca viteza este excesiva, dar asta este efect secundar.

Ce conteaza foarte mult si aici ar trebui sa se puna politia pe treaba este punctul numarul 2) de mai sus.

Eu circul destul de mult in Bucuresti unde in ultima vreme am impresia ca s-a dat liber la cretini pe strada. Am ajuns sa stau sa feresc pe toti cretinii care habar n-au pe ce lume sunt sau ce inseamna semnele alea de circulatie sau cum functioneaza prioritatea. Motiv pentru care circul intentionat numai pe drumuri cu prioritate si cat se poate de regulamentar.

Numarul de accidente s-ar reduce prin lasarea diversilor fara permis cat mai mult timp. Si tot ce trebuie sa faca politia e sa stea pe drum in orase si sa sanctioneze incalcarea regulilor de circulatie, indiferent de cat de aglomerat e sau cat de nasoala e vremea (ca nu e scuza sa mergi aiurea daca ploua sau ninge afara).

Daca ai pune 2-3 militieni din astia in civil in fiecare intersectie care sa-i filmeze pe toti care incalca regulile si dupa aia sa fie trasi pe dreapta de patrule semnalizate corect s-ar reduce considerabil riscurile.

La fel si cu aia de blocheaza 1-2 benzi de circulatie, cu luminile de avarie pornite: “Buna ziua, agent Xulescu, ce problema aveti cu masina de v-ati oprit in drum?”. Si daca n-are probleme, sigur scrie pe undeva in codul rutier cat costa daca folosesti luminile de avarii fara un motiv real.

Un alt beneficiu ar fi ca in vreo 2-3 luni cred ca s-ar reduce considerabil traficul prin marile orase din tara cu atatia soferi care nu mai pot sa conduca 3-6 luni.

OK, acum inapoi le realitate, ca asta n-o sa se intample pentru ca inseamna ca astia de la politie (rutiera in special) chiar sa trebuiasca sa munceasca si sa scrie amenzi si sa… si atunci normal ca e mai simplu sa planga peste tot ca nu mai pot sta la panda si sa pice unul si altul la radar ca a mers prea repede pe soseaua goala.

Si cand zic ca astia ar face orice sa nu munceasca, cel mai simplu exemplu e cu masinile parcate pe trotuare: legea zice ca trebuie sa lasi cel putin un metru sa aiba loc pietonii pe unde trece si ca n-ai voie sa parchezi la mai putin de 25 de metri de trecerile de pietoni. Ce-a facut Politia? Nimic, a zis ca de fapt nu e problema ei cu asta ca metrul ala ar fi nustiucum si ce sa vezi, e mega OK sa parchezi unde vrei si doar daca blochezi traficul nasol de tot poate iti iei o amenda, si aia daca vine politia mai repede la locul producerii faptei, ca altfel daca pleci de acolo doar iti iei niste muie de la restul si e ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.

Da sa le plangem de mila saracilor boschetari…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.