cruiser ps-28

Anul trecut ma apucasem sa-mi fac trecerea pe Pipistrel Virus SW121, pe care o si terminasem intre timp. Din Decembrie n-am mai zburat din motive de vreme naspa.

Acu si-a revenit vremea si m-am apucat iar de zburat. Oamenii cu Pipistrelul au inceput sa renunte la ele ca erau un pic complicat de manevrat si uite asa am ramas fara Virus, chiar aveam chef sa dau niste ture cu el, ca prea misto e.

Pe langa Pipistrel, au in flota si Cruiser PS-28, ca e un avion usor cu doua locuri, usor de manevrat si e ok pentru ce plimbari vreau sa fac eu.

Ieri m-am apucat sa fac trecerea si azi o terminai. Trecerea asta pe plaiurile mioritice inseamna sa zbor minim 3 ore cu un instructor in dubla comanda. Mie mi-a luat 4 ore, doua ieri si doua azi, ca mi-a luat un pic mai mult sa bunghesc unde bate de fapt botul avionului si veneam un pic cas la aterizare.

Da si ce trecere am facut, sa moara bibi. Ieri a fost un vant puternic, ca era maneca aia de vant umflata toata la aerodrom, numai crabbed landings am bagat doua ore, ca aveam vant transvseral de minim 15kts. Mi s-a facut un rau maxim, ca se zgaltaia asta in toate partile, era cald inauntru ca e cu aripa joasa si are un cockpit foarte mare in care se face asa un efect de sera maxim. Are el acolo o perdeluta, da nu ajuta. Si niste ventilatoare, care nici alea nu ajuta. Cu geamul deschis e complicat cand e frig afara. Tre sa vad care e combinatia potrivita pentru asta.

Sa zicem ca nu e chiar ca’n filme cand iti moare motorul peste padure si iei pista asa din scurt la un metru si nu zgarii avionul :)) Nu, nu murise, da faceam simulare, si e complicat cand ai turbulente. Dar pe principiul ca “a smooth sea never made a skilled sailor”, am strans din buci si am facut treaba.

Azi fu mai putin vant si mi se facu rau mai putin. Ieri am dat vina pe cafeaua cu biscuti de am avut-o pe post de micul dejun. Azi schimbai cu niste McD (da stiu, da e bun dimineata) si tot nu fu bine. Tot banuiesc ca e de la caldura aia nasoala de la efectul de sera.

Azi fu mai normal vantul. Facui si niste stall-uri. Se tine bine avionul asta in idle power, nu vrea sa cada neam din cer :))

Avionul asta are un TRIM electric pentru elevator si pentru eleroane. E ca si cum pe mansa ai o mansa mai mica din butoane, si in functie de regimul de zbor, tot apesi pe ele pana sta singur drept, sau cum s-ar zice “straight & level flight”. Si daca le gresesti un pic, devine mansa foarte grea ca trebuie sa compenzi tu toata distractia. Iti dai seama daca faci ceva bine cand apesi pe alea si devine mansa “usoara” :)

Overall, a fost mult mai usor sa-l dovedesc pe asta decat pe PiVi :)

3 thoughts on “cruiser ps-28

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.