jocul d’a securitatea in IT

De cand mi-o ard prin IT-ul asta, mare parte din timp mi-am petrecut-o si mi-o petrec in ceea ce lumea numeste cybersecurity, sau cum au tradus prostii aia de la academia rromana sau ceva: securitatea cibernetica.

Distractia asta e cam asa: tu ca si firma pui pe internet niste jucarii si niste baieti si/sau fete incearca sa-ti strice jucariile. Si pentru asta iti pui firewall-uri, antivirusi (antimalware acu), WAF-uri, IPS-uri, anti-zloboz etc. Si dupa aia te lauzi peste tot ce ce sigur esti :))

Din cand in cand mai apare prin presa ca o mai suge pana la cotor cate o firma din asta de e tare in gura pe security. Gen Microsoft, Solarwinds, Okta etc. Si multe alte firme mai mici.

Pe langa astia, sunt tot felul de alti omuleti care ar vrea ca aia de le-au dat-o astora sa infunde puscaria, ca nu e frumos ce-au facut, ca nu este legal, ca e furt, ca morti si raniti.

Opinia mea e ca in toata distractia cu cybersecurity, aia de reusesc sa sparga una alta si sa obtina informatii ar trebui premiati din oficiu. Ca sunt mai destepti decat aia de au programat sau configurat prost sisteme. Necesita mai multa inteligenta sa dai in cap la un sistem fara nici un fel de cunosinte despre el decat e sa-l configurezi prost cu toate informatiile despre el.

Si niste carnati isi doresc ca astia sa intre la parnaie. Ca si cum daca pierzi un joc de StarCraft online sa vina militia sa-l aresteze pe ala de te-a facut din butoane.

Asta e primul of cu starea industriei, ca de fapt toata lumea cumpara si sper sa fie bine, da nimeni nu vrea sa depuna efortul ala sa faci lucrurile ca la carte. Cum era acum multi ani, cand au zis aia de la BNR ca poti avea internet banking, o cerinta era ca fie dai bani la o firma sa faca “code audit” pe aplicatie sau sa-ti pui un WAF, ca sa asiguri cumva securitatea datelor. Cre’ca toate bancile si-au pus WAF, au bifat cerinta si si-au vazut in continuare de aplicatiile lor de cacat de internet banking – pentru cine e suficient de batran sa-si aminteasca ce oribile erau site-urile alea. Si exemplele pot continua.

Al doilea of pe care-l am, e cu “initiativa” diverselor companii de software cu notiunea de “responsible disclosure”. Adica gasesti o vulnerabilitate, o raportezi doar lor, si astepti cuminte s-o fixeze cand au ei chef si dupa faceti un fel de “press release” comun in care tu cercetator iti asumi creditul ca ai gasit problema si aia ca uite, au rezolvat-o ca’s baieti buni.

Eu cred ca daca erau baieti buni nu scriau cod prost. Si ca imediat cum gasesti o vulnerabilitate s-o dai la liber sa foloseasca fiecare cum doreste informatia respectiva. Si atunci sa vedem daca firmele astea sunt bune si scot imediat un fix sau ii doare la banana si doar plang ca li s-a stricat planning-ul ca uite, acum trebuie sa fixeze ceva ce au facut prost de la inceput. Si ca din cauza cercetatorilor pot sa sufere clientii – alt text care-mi place maxim cand e folosit de lenesi.

2 thoughts on “jocul d’a securitatea in IT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.