Monthly Archives: January 2008

ganduri de bine pentru unii soferi

Ma gandesc asa cam in fiecare seara (cred) ca ar fi tare misto daca ar fi amendati toti gigeii care merg noaptea pe strada cu pozitiile si proiectoarele de ceata pornite. Dap, majoritatea sunt taximetristi si loganisti. M-am tot gandit care e logica si in afara faptului ca poate asta e modul lor de a se da un pic smecheri nu vad nici un benefeciu sa faci asta.

cat costa sa traiesti in new york

Fiind in fata unei oportunitati de a-mi schimba job-ul actual cu unul de sys&net admin pe la o firmulita in new york m-am apucat sa caut si io pe google sa vad cati bani ar trebui sa cer la angajator ca sa pot acoperi cheltuielile uzuale (chirie/telefon/internet/computer/masina/etc) + ceva bani de buzunar de scos o fata la un cico.

Pe rand ar fi in felul urmator:

Chiria: variaza de la 1000 la 2000 de parai in functie de zona si de cat de mare vrei apartamentu. Din ce-am gasit pana acu pe net, unu de ~ 100mp se duce cam pe la 2000 pe luna, unu de vreo 80 cam pe la 1500. Intretinerea e inclusa in pret ceea ce e foarte ok ca nu stai cu grija ca vine iarna si o sa behai decartand la intretinere.

Masina: Una noua ca a mea da pe benzina se duce pe la vreo 25.000 de parai, in rate pe 3-4 ani ajunge pe la ~ 400-500 verzisori rata pe luna. sau 300 in leasing pe vreo 3 ani, leasing care la ei nu e ca la noi si anume dupa 3 ani le-o dai inapoi si poti sa-ti iei alta noua si tot asa… un fel de inchiriere pe luna la un pret relativ decent.

Abonament la metrou pe o luna e undeva la 100 pe motiv ca nu e chiar asa distractiv sa bati aiurea strazile in manhattan sa gasesti un loc de parcare care costa de la 2 dolari ora la 10 dolari 3 ore sau 29 de dolari pe zi intr-un parking.

Mancarea in medie sa zicem ca e de 30-40usd pe zi, ca mai bagi un sandwich, mai o ciorba la restaurant…

Internetu + televiziunea costa cam 65usd (FiOS: IPTV + 15 mbps down, 15 mbps up)

Benzina mai ajunge si aia la vreo 200-400 usd (ca deh, motoare mari ca dracu si diselache nu prea se omoara distrusii astia sa vanda).

Mai pui o haina la socoteala, mai o iesire in oras la club/bar/whatever. Mai un date si-o mai pui usor de 1500-2000.

De une tragem concluzia ca iti trebuie cam un 6000-6500 de dolari dupa taxe. Adeca un 70-75.000 dolari anual dupa taxe. Ca nestiind cat sunt taxele la ei e greu de estimat cat e efectiv salariul brut la ei. Da nici nu ma intereseaza prea tare ca e la fel ca in romanica, tot salariul net ti-l negociezi.

Later Edit: dupa o discutie initiala cu employerul, i s-a parut mult 5882 de parai pe luna (after taxes) si drept urmare sunt in mari dubii daca sa ma duc sau nu. Mergand pe ideea de o intelegere de genul: plateste el pentru casa si masina si io sa zic cati bani vreau io pe luna pentru moi. Acu din ce-am mai discutat cu unul si cu altul, cica si 40.000 pe an ar fi ok si drept urmare oscilez intre 3500-4000 minimum net acceptat in conditiile de mai sus. Acu sa vedem pana la discutia urmatoare daca ma americanesc sau raman patriot aci in “tara in care nici apocalipsa nu vine ™”.

quotes (sau ce-am invatat io in ultima vreme)

Neither despise nor oppose what thou dost not understand.

The least important word: I
The most important word: We
The two most important words: Thank you
The three most important words: All is forgiven
The four most important words: What is your oppinion ?
The five most important words: You did a good job
The six most important words: I want to understand you better

People are illogical, unreasonable and self-centered – love them anyway.
If you do good, people will accuse you of selfish ulterior motives – do good anyway.
If you’re sucessful, you’ll win false friends and true enemies – succeed anyway.
Te good you do today will perhaps be forgotten tommorow – do good anyway.
Honesty and frankness make you vulnerable – be honest and frank anyway.
The biggest man with the biggest ideas can be shot down by the smallest man with the smallest ideas – think big anyway.
People favor underdogs but follow only hot dogs – fight for a few underdogs anyway.
What you spend years building may be destroyed overnight – build anyway.
People really need help but may attack you if you help them – help them anyway.
Give the world the best that you have and you will be kicked in the teeth – give the world the best that you have anyway.
If better is possible, then good is not enough.

When your words and actions match, people know they can trust you.

If a good reputation is like gold, then having integrity is like owning the mine.

Attack the problem, never the person.
Get all the facts.
List all the options.
Choose the best solution.
Look for the positives in the problem.

povesti

1. Azi m-am apucat sa-mi fac curat prin masina pe motiv de umblat aproape 2 luni cu diverse rahaturi prin portbagaj si prin locurile de depozitare din portiere. Pus roata de rezerva la loc ca de la ultima pana era aruncata pe acolo. Rezultatul a fost o plasa plina de gunoaie. In spatele blocului exista si un tomberon pentru blocurile cu 4 etaje care n-au ghena. Cand aproape sa arunc gunoiul in el, un gigel care tocmai era p’acolo incepe sa dispere ca sa-mi iau gunoiul ca ala apartine blocului lui si ca eu nu stau in blocul ala si ca el plateste ridicarea gunoiului si ca-i fac paguba. Il ignor, arunc punga, dau sa plec, cand ce sa vezi: se duce la tomberon, ia punga de acolo si o aduca langa masina mea zbierand ca-i fac paguba. Ce n-am inteles io din toata povestea asta: cat poate sa coste ridicatul gunoiului astfel incat unii oameni sa fie asa disperati ca cineva pune o punga in tomberon ?!?

2. Dus la cumparaturi sa-mi gasesc si pantaloni de trening, care spre norocul meu i-am gasit in Plaza Romania. Tot Adidas. Dupa asta mi-am adus aminte ca as vrea si niste incaltari si cum prin office shoes din plaza n-am gasit nimic interesant m-am pornit spre office shoes din cora pantelimon c’acolo stiam io ca se mai gasesc chestii interesante. Ajung acolo, gasesc ceva care sa-mi placa cat de cat, cumpar si-mi aduc aminte ca mi-e si foame. Cumpar ceva de la un fastfood de acolo, ma pun la masa si in timp ce mancam ma uit asa prin jur sa vad si io ce lume mai vine la shopping. Se pare ca e un fel de moda sa vii in super/hyper-market si sa-ti iei o cola mare cu cartofi prajiti si sa mananci asa agale o ora la ei, sa mai bagi o barfa mica cu colegu de masa. Sa mai casti un pic. Sa te mai zgarmi in nas. Sa te mai uiti dupa fete…

shopping

Azi mai pe dupa-masa asa in drum spre casa, venind din cealalta parte a orasului am zis io ca ce-ar fi sa-mi iau si io un trening de firma, ca deh, astea de plastic din magazine la 40 de RON nu’s bune. In Carrefour Orhideea am intrat chitit pe magazinul Nike de acolo ca tot au reclama du dealer autorizat. Surpriza: la Nike un trening de plastic e 200RON, zis pas cautat pe la alte magazine de pe acolo, negasind nimic zic sa ma duc la outlet store de pe Stirbei Voda ca or avea si ei ceva mai bun si eventual vreo reducere ceva. Fix din canci, preturile acolo cu vreo ~ 40-100RON mai mari de cat alea din Carrefour pentru fix aceleasi chestii. Injurat in gand, tot in gand i-am trimis de unde au iesit si m-am dus chitit spre Unirea ca acolo sunt tot felu de magazine de la Reebook, Lotto etc. Din nefericire ori magazinele alea asteapta sa se inchida, ori nu le-a mai adus nimeni marfa de 3 luni ca erau aproape goale ca abia aveai ce sa-ti alegi de acolo.

Spre bucuria mea am gasit o bluza de trening la Adidas care aratadragut si a fost si OK la pret. Spre tristetea mea nici un magazin nu are pantaloni de trening cat de cat decenti. Cautat la Lotto/Sprandi/Nike/Reebook/Kappa. Fix pixu.

Ca fapt divers aia de la Lotto au o durere in cur fata de client ceva de speriat. La fel si aia de la restu da parca mai moderata un pic.

So, une gasesc si eu pantaloni de trening de fas cu plasa si alte chestii din alea sa nu transpiri in ei la un pret decent si care sa fie gri/argintii/albi ?