hong kong on the cheap

24/01/2016

M-am sculat ca o floricica de capul meu la 05:55, iar ceasul era pus sa sune la 06:00. Atata precizie intr-o zi de duminica…

M-am impachetat de tot si m-am dus sper aeroport. Cam ~45min din Clarke Quay pana in Changi cu MRT. In Changi am mai luat un pic un Sky Train 2min pana in Terminal 1. Am gasit unde sa fac check-in si sa-mi las rucsacul la Jetstar si m-am pus pe treaba. Toata treaba automatizata, auto tiparire carte de imbcarcare si eticheta de bagaje, lipit pe rucsac si lasat rucsascul pe banda. Pe exterior imi lasasem un hanorac sa nu uit sa-l iau pe avion ca poate e frig. Sa nu uit… si am uitat.

In terminal mi-am luat un pic de haleu  si-o apa, mi-am gasit poarta in curul terminalului si m-am pus frumos pe asteptat. A venit si ora, m-am inbarcat, iar in avion am avut noroc ca in primul rand a fost o temperatura OK iar in al doilea rand ca am fost singur pe trei scaune.

Im timpul zborului am rabatat manerele si am picotit asa vreo 2 ore si un pic din cele 3 si 20. Care au fost vreo 3 ca i-au dat astia gaz si au ajuns mai devreme cu juma de ora.

Cand am ajuns, nu erau 14-16 grade cum stiam eu, ci 4. Cu ploaie si vant pe insula. Si eu in tricou. Am tremurat de m-au luat toti dracii in autobuz. Am trecut super repede prin Immigration si am asteptat de mi s-au lungit ochii sa vina si bagajele…

Surpriza, a venit si hanoracul cu tot cu rucsac, ca ii cam pusesem cruce asa. Si bonus, miroasea a curat. Se pare ca statul in cala a omorat tot ce cre’ca mai misuna prin el.

Am scos vreo 100EUR in HKD, am gasit autobuzul care trebuia si cand sa ma urc, ii intind aluia 100HKD, zice ca n-are rest si cum eram pisat pe mine de frig, i-am zis ca bine, i-am inghesuit acolo in aparat si m-am pus pe un loc. Acu tremuram cu tot cu hanorac. Si o ora pana a ajuns unde trebuia autobuzul am tremurat de ma dureau coastele. A condus ala autobuzul de parca era a lu ma’sa si era la raliu pe strada.

Am ajuns la hostel dupa ce am bajbait un pic, ca intrarea in bloc e o chestie minuscula de tot si daca nu stii ce cauti… poti s-o cauti mult si bine.

Check-in si dupa imediat m-am dus sa-mi caut o geaca groasa ca nu mai tine jmecheria. Bin dracu’ ca nu m-a dus mintea sa plec in slapi spre Hong Kong ca o sugeam la mare arta.

Am gasit un magazin, mi-am luat geaca de iarna, m-am infofolit si incet, incet a inceput sa-mi treaca tremuratul.

M-am invartit un pic si dupa aia m-a intors la hostel unde m-am bagat sub plapuma si n-am mai miscat.

25/01/2016

Ma trezii cat de cat cald, ca e cam cancer de frig pe aci prin camera, ca de obicei e cald in Hong Kong. Zicea tanti aia de la receptie ca 4 grade in ianuarie n-au mai vazut de 57 de ani.

O luai la pas spre Admiralty in ideea de a gasi The Peak Tram sa ma duc sus pe deal sa vad cum arata orasul. Surprinzator, fara GPS il bunghii, luai bilet (83HKD) dus-intors si incet incet ajunseram sus pe munte, la The 428 Terrace care e un loc cu vedere panoramica asupra centrului comercial. Arata fix cum il vedeam la televizor :) Foarte, foarte misto se vede de sus.

Dupa aia ma dusei la Madame Tussauds Hong Kong ca era un etaj mai jos sa vad si eu care e treaba cu modelele de ceara. Nu-mi paru rau, arata chiar bine modelele, vazui cateva interesante, vazui si multi asiatici se pare faimosi printre modele.

Inca un eraj mai jos la Pacific Coffee bagai un late si cu o briosa cu afine in timp ce ma uitam pe geama la Victoria Habor si tot Hong Kong-ul central. O alegere foarte inspirata, ca vederea buna, cafeaua buna si briosa buna :)

Dupa ce coborai de tot ma dusei intr-un fel de mall din asta scump intr-o combinatie cu cladiri de birouri undeva peste drum de Admiralty. Cum era cam 12 si mai am ceva de stat pe aici, gasii in mall un cinema AMC si ma dusei la film. Vazui The 5th Wave. Care fu bun de trecut timpul, ca scenariul si actiune fusera mai proaste ca la un pornache. Cre’ca s-au chinuit un pic sa-l faca asa prost.

Dupa ma ratacii prin mall si trecu ceva timp pana gasii iesirea si nimerii pe partea ailalta a strazii intr-un alt centru comercial in care ma ratacii iar. Da cu ocazia asta gasii de halit ca incepuse sa mi se faca foame.

Gasii intr-un final iesirea catre promenada pe malul portului si facui niste poze panoramice la port.

Dupa aia pe jos prin cartier, gasii un magazin de Lamborghini si vazui si io cum arata noul Huracan. Apoi la hostel ca ma cam plictisii de mers pe jos.

 Sa-mi bag pula ce frig poa sa fie.

Mai luai o plapuma de la receptie si imi fac fort de plapumi, bagami-as pula in el de frig, ca abia simt degetele tastand.

26/01/2016

Ma trezii neinghetat, au ajutat cele doua plapumi, am dormit chiar bine. Cautai pe harta la ce statie de metrou e terminalul de ferry spre Macau si ma dusei acolo.

Inainte de terminal bagai un mic dejun semi-englezesc, ca de cand mi-am futut stomacul fac cum ziceau thailandezii despre elefanti: eat & poo, eat & poo.

Imi luai bilet, dupa trecui prin Immigration Hong Kong, imi luai locul in ferry si incepu distractia. Nici bine nu plecai ca ma lua si greata si burta. Ca pe drumul spre Chiang Rai la dublu dildo :)) Incercai sa dorm un pic sa nu mai simt nimic, cre’ca reusii sa atipesc ceva da nu foarte mult.

In Macau fusei asa fericit cand pusei piciorul pe pamant si nu se mai balanganea nimic…

Macau Immigration si dupa aia imi dadura drumul in terminal. Acolo fu cat pe aci sa mi-o sug cu un tur al orasului, ca era unu de zicea ca lucreaza acolo (eu intelesi ca in port/terminal) si ca daca vreau tur cu autobuzul ar fi vreo 100HKD. Si ii dadui 100 si zise ca OK, la final mai tre sa platesc 900HKD. Zic i’auite si la la asta cum ma facea de 1000HKD (~125EUR) sa ma plimbe pe insula un pic. Ii zisei ca mersi nu ca e scump si ma dusei sa-mi iau un autobuz spre dracu stie unde.

Ma oprii unde parea ca ar fi centru, evident nu prea era. Imi luai un suc de grapefruit sa-mi treaca greata. Ma ratacii si o arsei aiurea pe niste stradude dubioase pana dadui de politiei si ii rugai sa-mi spuna unde ma aflu pe harta. Unu imi facu semn ca ar fi bine sa merg inainte si in stanga de unde eram. Si mersei si ajunsei intr-o zona mai turistica, fix cam ce cautam :))

Pe acolo facui niste poze, iar o luai io pe stradute si ma ratacii din nou. Bine, pana gasii un autobuz si ma oprii in zona cu cazionuri. Facui niste poze pe acolo si dupa aia alt autobuz pana la terminalul de ferry spre Hong Kong.

Iar Immigration, iar luat loc in ferry si acu la dus fu mai bine, nu se mai balangani nimic asa tare incat sa ma futa la stomac. Adormii cre’ca vreo juma de ora, ajunsei in Hong Kong unde iar se balanganeau chestii, iar ma lua cu un pic de greata. Iar Immigration, iar completai Arrival/Departure Card si imi dadura drumul inapoi pe insula.

Gasii pe acolo prin statie un restaurant japonez cu meniu in engleza sa stiu sa comand stuff, imi laui niste dumplings si niste pui. Sucul mi-l gresira, da fu bun si ala de mi-l adusera.

Inca tin handicapat betisoarele, dar am prins dexteritate, acu pot sa mananc orez cu ele :) Eu mandru nevoie mare ca pot sa fac asta, iar aci astia mananc orezul cu lingura, ca probabil nu vor sa manance toata ziua la el cu betisoarele :))

Tot plimbandu-ma dadui de Times Square unde sunt niste mall-uri mari cu diverse. Arsei un pic gazul pe acolo si intr-un final urcai la etajul 14 din Time Square sa vad ce program e la cinema, da nu gasii nimic interesant, asa ca o luai inapoi spre hostel.

Acu pot sa bifez ca vazui si Macau, care e impartit in doua: ghetto-urile cu rezidenti si zona frumoasa foc cu cazinouri.

27/01/2016

Azi fusei sa ma plimb pe la zoo, sa vad ce chestii au prin partea asta a lumii, mai ales ca zoo e destul de vechi pe aici, facut pe undeva pe la 1850+. Ajunsei repede cu un autobuz care ma lasa peste drum de una de intrari.

Mare nu e, dar vazui un orangutan si niste alte maimute de care n-am mai vazut pana acu. In rest, pasari si cam atat. Cu fotogragiatul nu prea mearsa ca sunt la distanta custile si au zabrelele dubios facute ca abia vezi animalele cu ochiul liber.

Dupa ma invartii un pic prin Pacific Place sa vad ce mai e pe acolo si imi luai niste ananas pe post de haleala care mi se zbatea un pic burta.

Ma dusei pe la hostel sa vad daca merge sa fac check-in la zborul urmator, mearse, facui, tiparii cartile de imbarcare si ma dusei sa ma plimb prin Mong Kok, un district vechi de cumparaturi din Hong Kong pe partea continentala.

Halii un pic ca era deja dupa-masa, o mai arsei pe stradute si ma dusei la hostel inapoi sa ma odhinesc un pic.

Iar plimbat prin Causeway Bay, aflai de unde sa-mi iau autobuzul spre aeroport dimineata si acu chill prin hostel ca dimineata ma trezesc cu noaptea in cap sa-mi fac bagajul si dupa aia spre zburat iar.

Overall, la cat de scump e Hong Kong am iesit ieftin cu statul pe aici, ceea ce e imbucurator, ca inseamna ca am inceput sa ma reglez cu cheltuielile.

Sper sa nu uit sa dau cu folie de plastic rucsacul in aeroport, sa nu se zgarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.