Monthly Archives: April 2009

varnish

Din cand in cand, pe langa chestiile obisnuite de le fac la job, mai configurez si servere pentru tot felul de chestii de unii zic ca le trebuie. In ultima vreme m-am tot jucat cu configuratul unui stack LAMP pentru un proiect al corporatiei. Cum departamentul care are proiectul n-a intrebat pe nimeni ce calitati trebuie sa aiba programatorii care scriu codul la respectiva aplicatie web, m-am pricopsit si cu partea de optimizare server-side fara sa ma ating de codul PHP, ca nu prea am talent deloc. Cool ar fi daca si programatorii aia ar da ceva dovada de mai mult profesionalism si n-ar avea atitudine de amatori de 2lei.

La sfatul unui om care chiar stie ce face cand e vorba de programare, m-am apucat de jucat cu Varnish care e un fel de accelerator software pentru site-uri care fara ar rula greoi la cereri multe (Perl/PHP). Varnish asta e un fel de Squid pe steroizi care stie foarte bine cu se se mananca protocolul HTTP si cum se poate optimiza. Apache-ul din spate sta si o cam freaca. Ar freca-o si mai mult daca unii n-ar pune Expire in 1900 toamna la tot ce servesc si ar avea macar chestii de bun simt de macar juma de ora – o ora astfel incat sa nu mai fie frecat si apache-ul mereu. Da deh… cica SEO shit, ca tot e trendy.

Acu am dileme cu mysql si cum ma prind daca ruleaza incet sau nu, in afara de slow log, ca acolo timpii par buni, da el tot logheaza…

cutremuru

Cica a fost cutremur, cre’ca Vineri. Si de atunci toata lumea vorbeste de cutremur: ba ca n’au mers telefoanele, ba ca nustiuce s-a mai intamplat.

La telefonie s-a intamplat o chestie haioasa, cel putin pe Vodafone: ma suna maica’mea ca blah, blah, cutremur, ca ete ce zic aia la stiri… chestii panicoase de femei. Si ca n’a reusit sa dea de mine pe Vodafone si ca pe Orange a mers. A doua zi dimineata, vad apel pierdut de la mama cam pe la ora la care zicea e ca n-a reusit sa ma sune, fapt foarte ciudat ca dupa aia am mai vorbit la Vodafone (seara) si n-aveam nici un apel nepreluat. Spooky.

Citesc ieri dimineata presa, si vad titlu mare in nus’ce ziar: aproape un milion de romani au privit cutremurul live la realitatea tv care cica a fost lide de audienta. Inca ma mai strafulgera asa din cand in cand si tot nu-mi dau seama cum vine asta cu cutremurul live la televizor. Ce poti sa vezi ? Ca la cat de mic a fost nici nu s-a simtit prea tare (cel putin in Bucuresti). Intelegeam sa te uiti live la un d’ala de 7-8 grade, care tine mult si darame stuff… da prea parca se face prea mult circ pentru orice tampenie…

e51

Cu un noroc chior am schimbat placinta de E61i c’un E51 care e mai mic si mult mai dragut :)

nokia e51

Mai am o mica chestie de rezolvat, si anume faptul ca se aude cam incet in difuzor si gata, pot sa ma bucur de telefon mic si dragut.

my new e6400

De vreo saptamana asa de cand am primit jucaria noua, m-am tot jucat sa vad ce si cum. Primu lucru pe care-l am de spus despre noul laptop e ca e scump foc :)

Tastele se simt foarte misto la atingere, sunt moi, iar oricum as apasa, tastatura se simte la fel pe toata suprafata. Ce-mi place foarte tare, e tastatura iluminata care e o super chestie cand e lumina putina si nu vrei sa-ti strici ochii dand lumina mai tare la display sa vezi si tastele.

Display-ul de 14,1″ este LED si totul pe ele se vede asa “crisp” si foarte fin. Rezolutia nativa este de 1440×900 si imi da suficient loc pe ecran sa pot deschide si’un VMWare si cateva aplicatii mai speciale de le folosesc eu mai zi cu zi.

Pentru autonomie are o baterie cu 9 celule si tine cam ~ 5-6 ore, ceea ce e foarte cool cand ai de lucru pe ici pe colo si n-ai la indemana nici o priza de curent. Mai are o chestie misto legata de baterie, in BIOS se poate seta incarcarea bateriei in mod rapid sau in mod normal. In modul de incarcare rapid (ExpressCharge) intr-o ora se poate incarca pana la ~ 80% din baterie si cu sistemul oprit teoretic in doua ore am bateria incarcata.

Hard disk-ul este Western Digital 160GB, 7200RPM cu FreeFall sensor care teoretic opreste captele de citire daca detecteaza miscare sau alte dume din astea de pot aparea in utilizarea unui laptop.

Se pare ca in modelul asta de Latitude, nu mai exista probleme cu placa video si oricat i-as fi dat forja cu aplicatii 3D n-a avut nimic, doar ventilatorul sistemului s-a turat mai tare, in rest nici o problema. Placa video este nVidia Quadro NVS 160M cu 256MB memorie video dedicata.

CPU-ul este Core2 Duo @ 2.4Ghz cu 3MB L2 cache pe tehnologie de 35nM (Penryn) si se simte fata de un T7500 @ 2.2Ghz (cum era pe vechiul laptop).

La memorie n-am decat injuraturi la adresa maretului Windows XP care vede doar 3.48GB RAM din 4GB care are sistemul in total, dar se compenseaza prin faptul ca memoria este la 800Mhz si merge ceva mai repede.

Overall parca sunt ceva mai productiv c’un laptop asa flumooos si dlaguuut :)

in parc

Azi am facut pasul cel mare, si pe anul asta m-am dus cu madamme in parc, ca tot bazie de o luna ca vrea parc :)) Cam frigut un pic asa, da a meritat. Abia astept sa se mai incalzeasca, ca de data asta nu cre’ca mai ratez o cazia si-mi iau bicicleta, ca tot e parcul aproape si poate in felul asta poate mai scap si io de burtoi, ca inca nu ma indur sa ma duc la sala sau in parc la alergat. Mai jos pozele de rigoare facute o parte de madamme si parte de mine:

no images were found

eco friendly

In ziua de azi toata lumea e eco-friendly.Think before you print si alte crapuri din astea de trendinezi.

Prin peripetiile mele pe la diversi clienti am dat de curand de unii de au aproape toti peretii tapetati cu afise maaaari, color cu tot felul de mesaje din astea eco: un click poate ucide o padure, n-ai nevoie de o drujba sa defrisezi o padure si alte dume d’astea.

Like, WTF ? Cat de ipocrit sa fii sa le zici altora sa nu printeze si sa nu foloseasca hartie in exces, da-ti tapetezi toti peretii cu postere eco ? Nu era mai usor sa dai saptamanal un mail la toti angajatii sa le zici ca sa nu printeze chestii aiurea si sa faca asta doar daca au cu adevarat nevoie ?

Nooooooo, tre sa punem afise peste tot.

cretinatati

Cum io nu prea ma uit foarte des la televizor, ma uit online la Stirile ProTV la ce chestii mai pun pe site. Si ma minunez de ce rahaturi debiteaza alesii tarii, in cap cu retardul ala mic de Boc.

Cica vor sa bage o ordonanta de urgenta prin care daca ai firma da n-ai avut profit deloc, sau chiar ai avut pierderi, vrei nu vrei tre sa platesti impozit vreo 1500EUR (pe an cred). Si daca tot ai firma si decontezi ca omul cheltuielile cu carburantul pentru masinile firmei, iar n-o sa mai fie voie, ca daca tot faci cheltuieli pe firma inseamna ca impozitul pe profit e mai mic, si atunci nu poate statul sa-ti ia mai multi bani. Si nici TVA-ul nu mai vor sa fie dedus pentru masinile cumparate pe firma, ca inseamna ca iar nu mai e loc de luat bani de la firme, asa ca mucles, tre sa platim mai mult pe o masina… ca d’aia e criza, sa aiba muii astia mai multe motive sa mareasca taxele si impozitele, si daca tot nu e de ajuns, sa inventeze altele noi. In loc sa concedieze grupa mare din angajatii de la stat, care nu produc nimic si sa reduca costurile, vin repede cu taxe la firmele private…

Inca o chestie super tare, pe care numai o minte de militian o putea gandi, politia (cel putin din Bucuresti) in cazul in care te ia radarul, sau faci ceva si te filmeaza doar cu camere video vor sa trimita direct amenda proprietarului masinii, ca cica e prea mult de munca sa identifice soferul si atunci mai bine il amendeaza pe proprietar. Probabil logica de militian e simpla: e masina lu X, atunci X e de vina ca i-a imprumutat-o lu Y si ala a trecut pe rosu sau mai stiu io ce-a facut. La faza asta astept cu nerabdare sa vad cate procese o sa fie daca o sa aplice pe bune logica de militian borat pe strazile din oras sau din tara.

Ce nu pricep eu: in afara de multa muie, ce ofera statul oamenilor inapoi pe banii luati cu japca sub forma de impozite ? Ca daca te duci la doctor cu asigurare platita… tot tre sa marci banul sa se ocupe de tine. De drumuri nu mai vorbesc, ca in 20 de ani au facut 150km de autostrada si’au mai peticit pe ici pe colo niste sosele. Politia se da cu muschii mari doar la cetatenii simpli, platitori. La aia de fac tot fel de cacaturi se duc doar asa, cand e televiziune si chiar ii pune careva la munca, ca altfel n-au tupeu.