Monthly Archives: November 2009

casa poporului

Din motive de treaba am ajuns zilele astea pe la Casa Poporului si cautand loc de parcare, dupa care ajungand la un etaj mai inalt al cladirii m-am uitat si eu la chestiile de intretinere. Totul e ruginit, pe drumul pe care circula masinile sunt dale lipsa, lucrarile facute par facute de mantuiala si in graba.

De cand ma tot duc pe acolo cu treaba, mereu imi zgarie ochii Muzeul National de Arta Contemporana, marea opera a lu Nastase. Care arata ca un cur infipt in casa poporului. Corpuri de sticla, verzi, fara nici o noima.

Desi multi blameaza constructia ca din cauza ei s-au demolat nustiucate case si alte chestii d’astea, are totusi un stil, e grandioasa si aproape simetrica. Acu c’o avem, am putea sa-i folosim potentialul, ca macar la capitolul asta nu e nici o alta tara din lumea cu a doua cea mai mare cladire de pe glob.

Ce mi s-a parut jalnic si trist e ca nu pare ca cineva ar face lucrari de intretinere cum trebuie, totul pare tinut asa la perfuzii cat sa nu cada caramizile, da in rest… nimic. Nici macar clantele la usile alea mari de la intrari nu arata ca au fi fost reparate de cand s-au pus.

Ma uitam asa la cat teren e pe langa, nefolosit in care cresc ciulinii. Si gardurile crapate. Aparate de aer conditionat puse alandala pe la geamuri, pe sub geamuri… dezastru total. Candelabre cu bucati lipsa, becuri puse la intamplare, camere de luat vederi puse fix pe unde i s-a nazarit cuiva c’ar fi cool, fara nici un aspect estetic.

In schimb au liftiere care stau toata ziua pe scaun si apasa pe butoanele liftului. Si se plang ca le e somn.

d'ale windowsului

Azi mi-am adaugat un hard disk pe USB la Airport Extreme in ideea de backup wireless, ca tot mi-am descarcat o versiune de evaluare de Genie Timeline sa am si eu un fel de Time Machine pe Windows. Ceea ce ar fi fost foarte util.

Dar nu. Microsoft a decis in infinita lor prostie, ca o data ce un computer cu Windows face parte dintr-un domeniu Active Directory nu mai poti face browsing sau mapa share-uri dintr-un Workgroup.

Si uite asa am 300GB de hard disk pe care nu-l pot folosi :(

airport extreme

De azi sunt proaspat utilizator final de Apple Airport Extreme dupa ce m-am dat cu el peste weekend in teste sa vad cum se misca. De fapt l-am luat sa vad cum se comporta versus Asus WL500G Premium (version 1).

Cand mi-am luat routerul Asus era printre cele mai bine cotate routere wireless 802.11G si mergea si pe PPoE-ul de la RDS. Initial am ignorat partea de wireless pentru ca dura mult pana descarcam fisiere mari. Dupa o vreme, adica de vreo luna-doua n-am mai avut nevoie sa fac trafic mai mereu de fisiere mari si mi-a revenit ideea de wireless, mai ales ca deja pusesem si a al doilea prelungitor de sase prize sa fac fata la diverse chestii, plus cablurile de retea pentru doua laptop-uri si inca unul doua cabluri pentru diverse experimente.

Din pacate insa, pe wireless-ul de pe Asus aveam deconectari intermitente, pierdeam semnalul aiurea si tot felul de balarii din astea ciudate. Firmware mai nou n-am gasit asa ca am cautat solutii alternative. Pana cand am dat de un Airport Extreme si l-am luat la butonat, sa vad si eu cum e cu el. Dupa cateva teste de upload/download in mod 802.11n (b/g compatibility) am ajuns la urmatoarele rezultate:

  • download: cam 2-2.5 MegaBytes/sec
  • upload: cam 540 KiloBytes/sec

Aseara am mai butonat la el via AirPort Utility si l-am pus pe 802.11n si numai in banda de 5GHz si activand “wide channels”. Surpriza:

  • downloadul a sarit la maxim 6.7MegaBytes/sec, media fiind intre 6.5 si 6.6MegaBytes
  • uploadul a ajuns si el pe la vreo ~ 650 KiloBytes/sec

Ce e misto a fost faptul ca viteza de conectare la retea a sarit de la 130Mbps pentru 802.11n cu b/g compatibility la 300Mbps folosind 802.11n only pe 5GHz. Din ce-am citit pe Wikipedia legat de 802.11n, se pare ca momentan e ceva mai multa liniste in banda de 5GHz si calitatea transmisiunilor de date e mai buna.

Un alt feature misto e ca stie sa partajeze un hard disk. Partea nasoala la jucaria asta e ca site doar HFS+ sau FAT32. Noroc ca mai gasesc Mac-uri la birou si pot sa formatez de proba un hard disk USB in format HFS+ sa pot stoca si eu fisiere mai mari de 4GB, ca am cateva si de alea. Partea buna e ca pot crea useri si da drepturi la useri pe directoarele create. Acum ramane de vazut cu ce viteza pot face upload si download local, pe principiul ca USB 2.0 e mai rapid decat wireless-ul la 802.11n.

airport extreme

Ca orice router care se respecta, mai are si 3 porturi Gigabit Ethernet pentru cazul in care mai nimeresc echipamente care nu stiu 802.11n si tre sa le dau si lor ceva acces la internet.

Ca si aspect arata foarte bine, e alb cu marul muscat deasupra lui. Se incalzeste un pic, dar se pare ca asa e el facut, din ce-am citit pe iFixIt.com Teardown la articolul cu Airport Extreme facut bucati. Altfel e lucrat decent, e silentios, are un singur bec care fie e verde cand totul e ok, fie e portocaliu can nu totul e ok. Pentru administrare se foloseste un programas companion numit AirPort Utility prin care se fac toate setarile, se face actualizare de soft in caz ca exista ceva mai nou la Apple.

Ca si experienta de pana acu sunt destul de multumit si sper sa mearga repede si bine in continuare.

Ca fapt divers, daca incercati un aparat din asta pe RDS PPoE, la setarile de PPoE la service name nu treceti nimic ca altfel nu se conecteaza.

top gear si tiganii

Se pare ca ambasadorul roman din Anglia s-a simtit ofensat ca aia de fac emisiunea Top Gear au zis ca’n romania sunt tigani, boi si ca e in mare parte medievala sau cam pe acolo.

Initial am citit stirea in Evenimentul Zilei unde zice ceva mai mult decat restul de ziare. Cica sa se scoate remarcile ofensatoare.

Io acu nu pricep ce e asa ofensator sa zici adevarul despre cum e prin satele tarii ? Sau ca exista o caruta de tigani in Romania ?

Da mereu politicienii nostri sunt ca strutu: baga capu in pamant si nu vad nici o problema.

votai

Cum ziceam si intr-un post anterior legat de votat, azi am comis-o si m-am dus sa votez pentru mai putini hoti in parlament si pentru un singur loc unde se dezbat legile si nu doua cum sunt acu.

Legat de presedinte, l-am votat pe unu de n-a mai fost presedinte pana acu. Si nu, nu e vorba de retardatul ala de Geoana.

Ma bucur ca am facut o trei fapte bune pe ziua de azi :)

windows 7

De vreo doua saptamani aproape jumate am trecut si eu la Windows 7 Enterprise ca sistem de operare pentru lucrul de zi cu zi. Si pot sa spun doar ca’s incantat de cum se misca si de cum se simte asa. E snappy, e animat, e foarte uzabil.

Imi place extraordinar de mult noul taskbar, care a devenit un fel de Dock de la OSX. Oricat de multe chestii as avea deschise, inca n-am reusit sa umplu tot taskbar-ul. Si optiunea de preview e misto, ca poti sa vezi realtime tot ce se intampla intr-o fereastra minimizata sau care e in spatele altor ferestre, chiar fi cand e vorba de un film, se vede si el acolo micut :)

Cand a aparut Vista am asteptat pana pe la SP1 asa, dupa care l-am instalat si eu. Dupa vreo cateva luni de incercari am cedat nervos si m-am intors la XP. Asa ca am avut ceva reticente in a instala Windows 7, si desi aveam acces la el de cand a fost anuntat ca e RTM, am stat cuminte si-am zis sa mai astept si review-uri de la altii… ca nu se stie ce si cum, si poate o fi si asta un fel de Vista.

Eh, spre surprinderea si incantarea mea, n-a fost sa fie asa. Dupa mine, Windows 7 e ce ar fi trebuit sa fie Vista, daca nu dadea MS cu mucii in fasole.

Am ales sa fac un pas important, si sa instalez versiunea pe 64 de biti in ideea ca astfel pot si eu sa folosesc la maxim resursele laptopului, mai ales cei 4GB de RAM pe care XP ii vedea doar ca fiind 3.5GB.

Ce ma seaca foarte tare e faptul ca Firefox-ul are ceva memory leak-uri si mananca memorie in prostie, dupa vreo cateva zile de utilizare m-am trezit la un moment dat cu aproape 800MB RAM consumati.  La ora la care scriu postu asta, am Firefoxu’ pornit de vreo cateva ore si deja e pe la 380MB. Si sa zicem ca nu asta ar fi marea problema, ci faptul ca dupa ce consuma o anumite cantitate de memorie, se misca greu rau. Lucru care suge. Se pare ca e problema cunoscuta si la un moment dat va fi fixata…

VPN-ul mi-a mers din prima, ca si celelete aplicatii uzuale de le folosesc. Abia astept Office pe 64 de biti, ca se pare ca o sa iasa pana la jumatatea anului viitor.

Mi-am activat si BitLocker pentru partitia sistem si nu am sesizat penalitati de performanta, asa ca’s destul de fericit si cu securitatea in caz ca este laptopul ciordit.

Per total, dupa doua saptamani sunt destul de fericit cu noul Windows :) Sa vedem cum se comporta in continuare.

la vot

Azi mi-am adus aminte ca duminica se voteaza.

Principalu motiv pentru care ma duc anu asta la vot e pentru referendum: daca tot nu putem scapa de hotii de la guvernare, mai bine sa-i facem mai putini. In aceeasi ordine de idei, am sa votez si pentru parlament unicameral, ca n-are rost sa fie doua camere cu oameni care fac acelasi lucru.

Da, stiu, teoretic se controleaza unii pe altii. Practic toti fura prin legi si alte cele. Asa ca le ajunge o camera. Io sper sa voteze cat mai multi da la ambele intrebari de la referendum.

Si tot legat de referendum, mi-ar placea sa existe o lege prin care sa se faca referendum in fiecare luna sau trei luni, unde sa se voteze chestii la fel c’an parlament, doar ca propuse de presedinte. In felul asta n-am avea nevoie de parlament deloc.

La luna sau la trei luni sa mergem si sa zicem da sau nu pe toate aberatiile debitate de presedinte. Cre’ca ar fi cea mai directa si transparenta guvernare: Vreti mercenari in Irak ? Da sau nu. Vreti autostrazi ? Da sau nu. Vreti vaccin obligatoriu anti crescut coaie in talpa ? Da sau nu. Vreti sa omoram toti tiganii din tara ? Da sau nu.

Da, stiu ca e costisitor sa faci un referendum, da la cat costa sa ai parlament cre’ca faci economie si cu referendum la luna. Rezultatul: mai putin trantori, ca nu mai exista parlament.

Cu baselu nu mai merge jucaria, Geoana e dobitoc ca de obicei. Asa ca ramane floricica ala de Antonescu, care pare cat de cat sanatos la creier. Eu personal l-as vota o data pe Vadim de control, ca’s tare curios ce-ar debita 5 ani :)

Astea fiind zise, duminica ma duc sa caut o sectie de votare pentru nerezidenti in Bucuresti si sa votez pentru restrangerea numarului de trantori si pentru parlament unicameral.