Monthly Archives: December 2009

d'ale sarbatorilor

Am intrat si io in randul oamenilor care de Craciun se duc pe acasa. Si la el, si la ea. Unde am mancat pe din diverse, ca de sarbatori lume gateste de toate, pe principiul ca sa fie. Din pacate nu prea am avut asa dispozitie si de baut cum se cuvine, asa ca doua paharele mici de visinata si doua cani de vin fiert nu prea se pun.

Am facut asa un fel de review la ce mai face familionul, ca tot am dat peste o parte cand am ajuns acasa. Care nestiind ca vine printul mostenitor, erau pusi pe chefuiala :)

Per total a fost misto pe acasa, a venit si mosul, si m-a nimerit la cadoi ca mi-a adus ceva ce tot vroiam io sa-mi iau da nu nimeream materialul. Bine, nici asta nu e nimerit, da macar deja e luat.

Drumul a fost liber, vremea a fost buna. Dupa ce-mi trece lenea o sa pun si-o poza doua facute de piticul din dotare pe drumul de intoarcere, ca prea mi-au placut cum au iesit.

liber

Azi e liber de la ferma. Noroc ca ieri am terminat mai repede treaba la client si am ajuns si prin corporatie sa vad ce se mai intampla. Asa am aflat ca azi pot sa stau degeaba pe acasa. Altfel ar fi fost trist sa fiu singuru fraier care nu gasea pe nimeni la munca la ora 9.

Si ete asa pana pe 4 am timp sa stau degeaba. De fapt nu chiar degeaba, ca am jocuri, am tembelizor HD… baterii sa-mi mai iau si-am rezolvat problema.

avatar

Da, deci pana acu e cel mai jmecher film SF facut ever. Totul e realizat in cel mai mic detaliu, cu poveste misto, cu peisaje si scene de-ti taie rasuflarea. E genul de film pe care’l simti cand te uiti la el, traiesti acolo cu personajele. La ce efecte, la ce chestii redate pana in cele mai mici detalii, se pare ca a meritat asteptarea de 4 ani sa faca filmul. James Cameron cre’ca traieste sa faca numai filme super tari.

Daca n-ar fi dublat la IMAX, m-as duce sa-l mai vad o data sa vad si eu cum e cu efectele 3D acolo.

xbox

Dupa ce mi-am luat tembelizorul HD si am vazut si ceva filme pe el si dupa cerut voie la piticul din dotare, am facut inca un pas de mos craciun si am achizitionat si’un Xbox 360 Elite plus inca un controller wireless suplimentar intrucat simt nevoia s-o bat pe madamme la Street Fighter si Tekken :) Bine, inca n’am jocurilea alea, da o sa le am in curand.

xbox 360 elite

Ce e foarte cool e ca la TV s-a legat via cablu HDMI, s-a prins ca poate afisa imagini la 1080p in format wide (asa scrie acolo la setari). A, si-a facut update de firmware de la mama si tata lui. E putin zgomotos, da mai mult de la DVD-ROM decat de la ventilatoare, pe langa faptul ca e la juma de metru de mine. Cre’ca daca-l ascund pe langa televizor n-o sa se mai auda deloc.

Consola a venit bundle cu Halo 3 pe care-l tot incing de vreo 2 zile incoa. Si se vede demential, jocul e facut sa fie randat fara nici o buba la 1080p. Io’s extrem de incantat. Inca nu m-am obisnuit cu controllerul in 3D shootere pe partea de uitat sus/jos si stanga/dreapta – inca ma incurc in miscari din cauza de obisnuinta indelungata cu mose-ul in jocuri d’astea.

halo 3

Singura buba pe care o am e ca Xbox-ul n-are iesire separata pentru sunet, e gandit ca sunetul sa fie redat pe televizor. Care televizor are iesire de casti in care am infipt boxele, da se aude prea incet sa fie utilizabile. Si ma seaca faptul ca n’am bas la explozii sau la trasul cu arma. In schimb e foarte tare faptul ca exista un feedback in controller si atunci cand tragi cu arma sau se cutremura pamantul sau esti aproape de o explozie, se simt vibratii misto in controller care amplifica senzatia din joc.

Dupa ce-am mai sapat putin pe Xbox marketplace, am vazut ca majoritatea jocurilor sunt fie 720p, fie 1080p, lucru extraordinar intrucat acu si si la ce sa savurez imaginea. Daca as rezolva si cu sunetul… n-as mai iesi din casa prea des :)

mysql & oracle

De ceva vreme Oracle tot incearca sa-i cumpere pe Sun. Si de ceva vreme ba s-a opus Departamentul de Justitie in SUA, ba Comisia Europeana in Europa. Cica chestii antitrust, c’ar fi nasol daca Oracle ar avea si hardware pentru bazele de date. Departamentul de Justitie a zis ca OK, Oracle poate face plata. UE inca se mai caca in sus in aceasta privinta – ca se pare ca apucat-o dragul de MySQL si despre soarta lui in mainile lui Oracle.

MySQL e GPL. Se face fork si se continua dezvoltarea fara probleme. Nu stiu ce pisici e asa greu sa priceapa si Comisia Europeana.

Si ca sa fie treaba treaba, gigi ala de’a facut MySQL prima oara pune gaz pe foc ca vai, Oracle o sa puna gheara pe MySQL si ca o sa ceara bani pe el and stuff si ca o sa fie monopol. Asta avand in vedere ca MySQL in continuare e GPL, asa ca nu e nimic oprit sa si-l dezvolte in continuare daca vrea sa-l foloseasca. Si uite asa s-a apucat el de impartit panica pe ici si pe colo impotriva lu Oracle.

Ce uita el in schimb e ca a vandut MySQL lui Sun acu ceva timp pentru 1 miliard de verzisori. Si cu miliardul ala de verzisori in buzunar si-a pierdut dreptul de a-si da cu parerea in privinta a ce se intampla cu MySQL. Simple as that.

Parerea mea e ca e un ipocrit si jumatate, dupa ce-a bagat banii in in buzunar de la Sun sa chitatie ca ce nasol ca o sa fie vandut mai departe la Oracle. De fapt, pe langa faptul ca e ipocrit, e si nesimtit cu chitaiala asta.

Lumea zice c’ar fi de fapt inca una din metodele de competitie corecte practica de Microsoft in razboiul bazelor de date. Si ca Monty ala ar fi luat ceva verzisori si de la MS sa produca atata FUD. Nasol cand iti intuneca banii mintea. Sau ura chioara fata de un vendor anume.

tembelizor hd

Ieri am facut si eu un pas spre tehnologie si mi-am cumparat televizor LCD, sa fiu si eu trendy cu criza asta. Fiind oarecum super oferta, am nimerit unĀ  LG 37LH500 care cica e HD Ready 1080p. Adica nu e full HD, da are rezolutie de 1920×1080 si poate reda filme la 1080p. Cum player de BlueRay n-am, l-am pus la laptop via DisplayPort si surpriza, chiar a mers in 1920×1080 ca monitor extern.

Filmele la 720p se vad bine de tot si azi cre’ca o sa fac un experiment si cu 1080p sa vada si ocheanu meu cum se vede de la distanta de aproximativ 2M 94 de centrimetri de televizor :)

Stresu mare l-am avut cu Media Playerul din Windows care se incapatana sa nu redea cum trebuie sunetul AC3 sau DTS spre televizor si nu aveam sunet la film, in schimb daca lasam doar laptop-ul, aveam sunet. S-a rezolvat usor si rapid cu instalarea de AC3 filter de pe net – care are si driver pe 64bit, dupa care restart la Windows Media player si gata. 720p cu sunet :)

Fiind primu televizor cumparat vreodata de mine, mai ales ca trecerea de la CRT la LCD e destul de semnificativa, m-am uitam asa ciudat la filme pe el… parca cu cat e rezolutia mai buna si ecranul mai mare, parca devine prea real filmul… inca nu m-am obisnuit cu senzatia.

Fiindca difuzoarele de 10W de pe televizor n-au bas, sunetul il scot de pe laptop pe o pereche de boxe 2.1 care sunt oarecum in partea ailalta a camerei puse. Si cu toate cablurile intre televizor, laptop, boxe, prize si alimentari, parca e camera d’aia de haxor cu fire si computere peste tot.

Cu ocazia asta, ca n-am unde sa-l pun pe mobila, am refolosit masa de laptop pe post de stativ la televizor.

Acu mi-am gasit si ocupatie noua: cautatul de filme 1080p :)

ntfs resize

Aseara ma gandeam io la niste chestii si dintr-una in alta am ajuns sa caut pe google cum e cu ntfs resize si cum merge. Dupa cateva incercati oarecum nereusite in a gasi termenii potriviti, am dat de un fel de tutorial pentru diskpart.exe. Am vazut ca si Windows 7-ele meu are d’ala, am selectat o partitie si am dat shrink fara nici un parametru. Si fara sa ma intrebe nimic, s-a apucat de micsorat partitia. Prima oara am crezut ca face doar o verificare ceva, ca puteam accesa bine mersi partitia aia. Dupa vreo juma de ora asa (cred) a dat ca partition succesufully shrinked by 60GB. Si avea dreptate… din 90 de GB de date, a ajuns la 30GB – cam cat erau la momentul ala ocupati pe disk. Surprinzator, am dat expand, iar faca nici un parametru. Si voila, in nici 10 secunde partitia s-a facut mare de tot. Si toate astea cu datele online, fara nici o buba. De unde deduc io ca e simplu, usor si dureaza foarte putin sa expandez o partitie daca printr-o metoda oarecare pot face sa creasca discul pe care-l vede Windows-ul. Si se pare ca jucaria asta merge si pe Windows Server 2008, in caz ca are careva un array si vrea sa mai adauge discuri la el.

s.p.e.r

Exista un fel de fundatie/ONG/etc care se ocupa sau incearca sa se ocupe de discriminarea tiganilor. Din pacate pentru ei o fac intr-un mod destul de penibil: incearca sa prezinte tigani care salveaza oameni din incendii – asta fiind ultima campanie. Mai demult vazusem una cu alte chestii de vitejie de le facea un tigan.

Ce nu pricep eu: pe cine incearca ei sa minta ? Este un fapt bine stiut ca tiganii te vor fura fara doar si poate daca se iveste o oportunitate, oricat de mica ar fi ea.

Mai bine s-ar face campanii de prindere a tuturor tiganilor si dotarea lor cu tasere prinse de gat care sa-i electrocuteze cand se gandesc ce sa mai fure sau pe cine sa mai jefuiasca sau sa violeze. Asta ar fi intr-adevar o evolutie spre o convietuire mai pasnica cu tiganii.

Prin stupiditatea lor, capmaniile astea nu fac decat sa creasca ura deja existenta fata de tigani.